Africká vína

Vína ze severní a jižní Afriky nelze srovnávat. Značný podíl na formování se vinařského průmyslu v Alžírsku, Maroku a Tunisku měla francouzská kolonizace. Po dosažení nezávislosti došlo k výrazným změnám. Alžírské vinice zpustly a kvalita vyráběných vín zejména červených se nevyvíjela. Bílá a růžová vína se přesto zlepšují a roste i jejich produkce.

Marocké vinice se zaměřují především na stolní odrůdy. Produkce moštových je chráněna apelačním systémem díky kterému se produkují velmi dobrá červená vína komponovaná z francouzských odrůd Carignan a Grenache. Na užitek dobře padá i vychlazený produkt růžový Klaret.

Tuniská červená vína jsou v porovnání s alžírskými lepší. Nejkvalitnější vína se vyrábějí z moštových odrůd.

Jihoafrická vína s třistaletou tradicí zaznamenali před několika desetiletími prvky vinařské moderny. I zde se historie spojuje s Francií, konkrétně s hugenoty. Jihoafričané se vyvarují používání zavádějícího francouzského názvosloví pro označení svých výrobků. Nejvýznamnější vinařské oblasti JAR se rozkládají v okolí Kapského města. Jedná se o region Stellenbosch a Paarl. Zatímco Stellenbosh produkuje většinou bariková červená odrůdová vína Cabernet Sauvignon, Pinot noir a Shiraz, Paarl je krajem bílého vína. Novou úspěšně se formující plochou osázené oblastí je i Constantia. Rodí se zde Tramín a Ryzlink. Úspěšná je i rodina Sauvignon.

Za atraktivní africká vína se považují i vína z Keni a Zimbabwe. Degustace keňských vín z rodinné usedlosti D'Olivierových v Naivasha prý vždy potěší.Vinařský průmysl v Zimbabwe je poměrně mladý. Své kořeny zapustil jen před 30 lety. S výjimkou ryzlinku se zde pěstují výhradně francouzské odrůdy révy. Domácí hrozny zpracovávají tři firmy. V zemi je velmi populární značka Flame Lily.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus