Americká vína

Spojené státy americké se skládají ze 104 vinařských oblastí, které se nacházejí v 40 státech země. Prvenství z nich patří Kalifornii. Oblast se pyšní nejrozsáhlejší produkcí i nejkrásnějšími víny. Pozitivní dopad na jejich výrobu měla technologická revoluce a invaze francouzských vinařů před dvaceti lety.

Daří se zde moštovým odrůdám a převažuje pěstování modrých odrůd před bílými. Nejproduktivnějším vinařským okresem je Sonoma. Za pozornost stojí barikové Chardonnay podniku Simi Winery.

S vynikajícími víny se lze setkat i v oblasti Napa Valley. K největším vinařským podnikům na světě patří firma EJ Gallo Winery situovaná v oblasti Central Valley. Produkuje čistá, levná a dobrá vína. Chladnější Tichomořský severozápad USA, Oregon, Washington a Idaho, pěstoval do 70. let jen révu Vitis labrusca. Překvapivě se zde daří červeným vínům, úspěch mají také šumivá vína. Na rozdíl od Kalifornie se zde setkáme i s ledovým vínem. Na atlantickém severovýchodě mají převahu domácí odrůdy révy. Ve státě New York se setkáme s dobrým šumivým a portským vínem.

Hroznové víno se v Mexiku netěší všeobecné oblibě. Příčinou je tradice. Mexičané holdují kaktusovému vínu pulque, jiní destilátu z něj, tedy tequily. Navzdory těmto okolnostem kvalita vín se pomalu zlepšuje.

Réva se v Kanadě pěstuje v Britské Kolumbii, Quebecu a Novém Skotsku. Provincie Ontario je největší plochou osázené oblastí. Jednou z nejúspěšnějších firem je Inniskillinn Wines, která pěstuje evropské odrůdy révy.

Nejkrásnější jihoamerická vína pocházejí z Argentiny a Chile. V argentinské Mendoze, největší vinařské oblasti země, se vyrábí velmi dobrá červená vína. Konzumenta pozitivně překvapí i vína z chladnější vinařské oblasti Rio Negro. Chilská vína si svou čistotou a elegancí získali obdivovatele po celém světě.

V Brazílii nejlepší vína produkuje firma Palomas. Dobré pověsti se těší i brazilské sekty. Hroznové víno se produkuje i v Uruguayi, Peru, Bolívii a Kolumbii.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus