Australská a novozélandská vína

Australská vína jsou atraktivní, uznávaná a žádaná. Více než polovina vinic se nachází v Jižní Austrálii. Přesto, že systém označování původu vína prostě na tomto kontinentě neexistuje, krajina spektrem a kvalitou vín ohromuje svět.

Nový Jižní Wales se chlubí svěžím Semillonem s decentní dubovou vůní a chutí, lipovým Chardonnay z Hunter Valley a jahodovým Pinot Noir. Chladnější podnebí ve státě Viktorie umožňuje produkovat delikátně svěží a odrůdově výrazná bílá i červená vína. Své významné místo zde zastávají i dobrá šumivá a likérová muškátová vína. Na ostrově Tasmánie se vinná réva pěstuje jen několik desetiletí.

Moderní vína, zejména ty šumivá, mohou sloužit jako vzor dokonalosti. Chladné podnebí prospívá nejvíce bílým odrůdám jako Chardonnay, Riesling, pinot gris, sauvignon blanc a Gewürztraminer. Jižní Austrálie je baštou dobrého vína. Barossa Valley je nejstarším krajem kvalitních odrůdových vín. Cabernet Sauvignon z kraje Coonwarra má jedinečný a nenapodobitelný charakter. Západní Austrálie je stejně považována za kraj dobrého vína.

V údolí Swan, v nejsušší vinařské oblasti, se produkuje pěkný Chenin blanc i Cabernet Sauvignon.

Nový Zéland je nejchladnější vinařskou zemí na jižní polokouli. Dlouho byl pokládán za nevhodný k pěstování vinné révy. Novozélandské vinařství navzdory všemu sklízí úspěchy. Červená vína se však množstvím nevyrovnají bílým. Odrůdová vína Sauvignon blanc, Semillon a Chardonnay patří k extra třídě ve světě dobrých vín. Svůj obdiv si zaslouží svou jiskřivou čistotou, hroznovou svěžestí a elegancí.

Na Severním ostrově v Hawkes Bay se mimořádně daří Cabernet Sauvignonu a Merlotu. Na Jižním ostrově v Marlborough se vyrábí decentní Chardonnay, květinkový Rhine Riesling a broskvový Sauvignon blanc.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus