Odrůdy bílého vína (2)

Aligoté

je z hlediska významu a rozlohy druhou nejdůležitější odrůdou pěstovanou v Burgundsku. Produkují se z ní jednodušší, drsnější vína s potenciálem zrání menším než Chardonnay. Je to tradiční víno na přípravu Kiru. Aligoté se velmi daří pěstovat i ve východní Evropě.

 

Assyrtiko

pochází ze Santorini a její pěstování se stále více rozšiřuje i na jiných ostrovech a ve vnitrozemí. Připravují se z ní velmi kvalitní vína s pikantní kyselostí, s citrusovým, bylinkovým, kořeněným a meruňkovým buketem.

 

Catarratto

druhé nejpěstovanější bílé hrozny v Itálii, je omezeno pouze na Sicílii. Používá se na přípravu Marsaly i na přípravu stolních vín. Kombinuje se se Chardonnay, které doplňuje jeho čerstvý grapefruitový buket.

 

Clairette

představuje méně kyselou odrůdu z jižní Francie, která poskytuje plné, ale často měkké víno, které potřebuje zacelení s ostřejšími odrůdami.

 

Cortese

rezprezentuje nejmódnější italské bílé víno Gavi z Piemontu. Je živé a ovocné, hodí se k rybám z Ligurského moře. Jinak se přeceňuje.

 

Fernão Pires

nejpěstovanější bílá odrůda v Portugalsku, je důležitá v oblasti Ribatejo. Připravuje se z ní středně bílé víno s jemně výraznou ostrostí.

 

Furmint

se pěstuje nejen v Maďarsku, ale i na Slovensku, v Rakousku a Slovinsku. Toto silné, vysoce kvalitní hrozno je základem pro výrobu vynikajících maďarských sladkých tokajských vín a také silných suchých vín.

 

Gros plant

je kyselejší a neutrálnější verze odrůdy melon Muscadetu z oblasti Nanto na Loire. V případě, že se destiluje na brandy, tehdy se jmenuje FOLLE blanche.

 

Chasselas

poměrně neutrální stolní hrozny, je nejdůležitější švýcarskou odrůdou. Připravuje se z ní skromné víno. Slabší výsledky dosahuje v Alsasku, Savojsku a jako gutedel v Německu.

 

Irsai oliver

jsou maďarské stolní hrozny, z nichž se produkují svěží, lehké až středně plné víno s hroznovou, muškátovou vůní.

 

Kerner

je považován za nejúspěšnějšího a nejnovějšího křížence mezi mnoha německými kříženci. Své popularitě se těší zejména v oblasti Falcka a Rheinhessenu. Je svěží, květinový a podobný Rieslingu.

 

Macabeo

důležitá španělská odrůda, voní jemně po bylinkách a květinách. Pěstuje se po celém severu země, včetně Rioja a v Katalánsku. Odrůdě se daří i v oblasti Languedoc-Roussillon.

 

Malvasia

jako odrůda reprezentuje sladkou Madeiru a jméno, které nechtěně vyvolává zmatky v řadě odrůd a vín - suché, sladké, bílé, červené, hnědé, šumivé. Zvláště důležité jsou mnohé převtělení po celé Itálii. Malvoisie se nazývá ve Francii.

 

Manseng gros a petit

jsou sourozenci s intenzivní ovocnou vůní (mandarinka, nektarinky, kdoule). Pěstují se v Kalifornii a Languedoc. Gros manseng se více používá na křiklavá, suchá vína. Petit manseng s menšími bobulemi se používá na jemná, sladká vína.

 

Melon de bourgogne

jak napovídá jeho jméno, pochází z Burgundska. Připravuje se z ní Muscadet. Jedná se o neutrální, kyselé hrozny. Není však moc oblíbené.

 

Müller-Thurgau

je vysoce produktivní kříženec německého Rieslingu. Zcela mu chybí povaha a kvalita Rieslingu. Obvykle je hlavní součástí Liebfraumilch a jiných levných vín z Německa a východní Evropy. Lepší výsledky dosahuje v Itálii, Švýcarsku a na Novém Zélandu. Důležité je i v Anglii.

 

Muscadelle

v současnosti patří k nejméně žádaným bílým hroznům z Bordeaux a Bergeracu. Produkují se z něj většinou sladká vína. Pod jménem Tokay se použije v Austrálii na přípravu dramaticky sladkých, bohatých, hnědých vín.

 

Palomino

je odrůda, z níž se připravuje většina sherry. Její jméno se však až donedávna na etiketách neobjevovalo. Své vlastní místo si našlo hrozny v podobě stolního vína na Kanárských ostrovech.

 

Pedro ximénez

se jednoduše označuje PX. Odrůda se využívá na přípravu sirupovitých hnědých vín, které se používají k oslazení některých sherry, bohatého, rozinkově sladkého, alkoholizovaného vína z Malagy a podobných lepkavých PX z Jerezu.

 

Picpoul

stará odrůda z Languedoc, si v teplém podnebí zachovává svou osvěžující kyselost. Nejlepší je v plných, suchých, citronově bílých vínech Coteaux du Languedoc a Picpoul de Pine.

 

Prosecco

je jméno nejen odrůdy, ale také vína z ní produkovaného. Domovinou těchto hroznů je oblast Treviso situovaného severně od Benátek. Existují běžné i šumivé víno ale dominují jemné šumivé víno s mandlovou vůní.

 

Roussanne

se hodnotí jako lepší a aromatičtější než Marsanne, které je jeho partner ve směsích severní Rhôny. Těžší se pěstuje, a proto jeho výskyt je méně běžný. Pěstuje se v Languedoc, dařit se mu začalo i v Kalifornii, avšak velké vinohrady překypují viognieriom.

 

Rousette

mimořádně kvalitní odrůda, je vhodná pro přípravu svěžích, voňavých, energetických bílých vín v Alpách a v Savojsku. V této oblasti je známá i jako Altesse. Podobná odrůda jako furmint.

 

Scheurebe

patří k jednomu z nejúspěšnějších německých kříženců. Připravují se z něj suchá i sladká vína s charakteristickou příchutí růžových grapefruitů. Často mají jemný nádech koření, hlavně v oblasti Falcka. V Rakousku pod jménem samling 88 tvoří základ dobrých sladkých vín.

 

Seyval blanc

díky tomu, že je hybrid, se nachází na spodku své třídy. V chladných oblastech Anglie, Kanady a státu New York je však z něj možno vyrobit svěží, atraktivní víno.

 

Tocai friuliano

vytváří příznačnou plnost svěžích, voňavých, květinových bílých vín z Friuli na severovýchodě Itálie. Dává se nesprávně do souvislosti s Alsaskou odrůdou Tokay-pinot gris. Někteří odborníci hovoří o jejím propojení s furmintem z maďarské oblasti Tokaj.

 

Torrontes

pochází z Galicie na severovýchodě Španělska. Dnes se více uplatňuje jako argentinská specialita. Připravují se z ní aromatická, výrazně muškátová vína, která jsou často plná s vysokým obsahem alkoholu a přitom osvěžující a pikantní.

 

Trebbiano / Ugni blanc

je bizarní v tom, že její název se jen zřídka vyskytuje na etiketách. Italská a francouzská vína připravená z této odrůdy jsou totiž tenká a nezajímavá. V těchto zemích se však navzdory všemu jedná o nejrozšířenější odrůdu, která se často míchá s jinými.

 

Verdejo

jedna ze španělských kvalitních odrůd, věkem získává na kvalitě. Aromaticky svěží, někdy ořechově speciální v oblasti Rueda, kde se často mísí i SAUVIGNY blanc.

 

Verdelho

je nejznámější jako polosuchý, typicky šťavnatý styl z Madeiry. Své oblibě se těší i v Austrálii v plných vínech s příchutí limetkové marmelády.

 

Verdicchio

je v podobě vína známé jako Verdicchio dei Castelli di Jesi. Toto pikantní, jemně voňavé suché bílé víno s citrónovou a mandlovou příchutí pochází z italských pohraničních oblastí a nabízí se v lahvích ve tvaru amfory.

 

Vermentino

představuje aromatickou odrůdu, z níž se připravují svěží bílá vína na Sardinii, Ligurii, Korsice a Languedoc-Roussillonu.

 

Vernaccia

je italská odrůda. Produkuje se z ní známé ořechovité víno Vernaccia di San Gimignano. Je to nejzajímavější, pokud ne jediné, toskánské bílé víno.

 

Welschriesling

není příbuzná skutečnému, kvalitnímu německému Rieslingu. Vyrábějí se z ní svěží, lehká, poměrně aromatická vína. Nejlepší jsou z této odrůdy botrytická vína z Rakouska.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Odrůda hroznů - Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc [siviňon blan] vystihují angrešt, posečená tráva, listy, větve kvetoucího rybízu nebo kopřiva. I v...
více…

Odrůda hroznů - Chardonnay

Chardonnay [šardone] je slavné a moderní. Hlavní oblastí této odrůdy je Burgundsko, bez ohledu na to, že pochází ze...
více…

Vína blízkého a dalekého východu

V Turecku platí zákaz dovážet zahraniční víno. Přestože místní vína se vyznačovala donedávna velmi kolísavou...
více…

Vína z různých zemí

Rakousko podobně jako Německo charakterizují bílá vína. Dolní Rakousy zejména Burgenland produkuje nejen nevšední...
více…

Německá vína

Německá vína jsou důkazem poctivé práce a pedantické technologie, avšak bez přítomnosti větší poezie. Renomé...
více…

Portugalská vína

Vinařská moderna dorazila do Portugalska mnohem později než do Španělska. Starší generace vinařů se stále drží...
více…

Italská vína

Itálie je vedle Francie nejen nejvýznamnější vinařskou krajinou, ale je i největším výrobcem vína na světě....
více…

Francouzská vína

Francii lze rozdělit na deset vinařských oblastí, která produkují vína širokého spektra barev, vůní a chutí díky...
více…

Stolní a moštové odrůdy vína

Mnoho odrůd hroznů pěstovaných na různých půdách a v různých mikroklimatech nabízí neuvěřitelnou paletu různých...
více…

Růžové víno

Není ani bílé, ani červené. Jaké vlastně je? Je především specifické. Protože kvalita růžového vína byla v...
více…