Agresivní víno je výrazně taninové nebo kyselé.
Aromatické, zejména mladé víno obsahuje množství ovocných nebo i květinových vůní.
Za adstringentní se označuje víno tehdy, pokud tanin stahuje sliznici úst.
Bohaté víno je tehdy, když oplývá hloubkou a velkorysostí ovoce, či jinými příchutěmi a strukturami.
Dlouhé víno bývá ceněno velmi vysoko díky látkám určeným k aromatizaci, které mají dlouhou dochuť.
Dřevnaté víno není kladné označení příchutě dubu. Často to znamená nepříjemný charakter starého nebo špinavého dřeva.
Drsné víno obsahuje příliš mnoho taninu.
Dutému vínu chybí chuť. Má začátek a konec, ale žádný střed.
Extrakt vyjadřuje kombinaci taninu, barvy, cukru a glycerolu.
Označení finesse víno vyjadřuje vysoce kvalitní, uhlazené víno, protože vše je v rovnováze.
Hluché znamená totéž jako zavřené. Obvykle je to jen fáze v životě vína.
Hedvábné víno se vyznačuje jemnou a hladkou strukturu.
Horké víno obsahuje příliš mnoho alkoholu, proto není vyvážené.
Houževnaté víno má pozitivní tanin a kyselost.
Libové vínu chybí ovocná příchuť.
Koncentrované víno je plné chutí a hutnosti.
Lepkavé víno je jako džem. To znamená, že má více než jasnou příchuť čerstvého ovoce. Postrádá však svěžest.
Měkké víno nemá tolik taninu a kyselosti.
Masité víno je plné s množstvím příchutí.
Nestálé víno je na dobré cestě změnit se na ocet, ačkoli všechna vína mají nestálou kyselost.
Neutrální víno z hlediska chuti a vůně moc nenabízí.
Ocelové víno je pevné, intenzivní.
Ochablému vínu chybí kyselost. Je opak svěžího.
Olejovité víno pochází ze struktur odrůd hroznů jako je Gewurtztraminera vignier.
Kulaté víno nemá žádné ostré hrany, je vhodné k pití.
Pálené víno vyjadřují ovocné příchutě, které se zdají pečené a chybí jim čerstvost. Způsobují to přezrálé hrozny nebo příliš vysoké fermentační teploty.
Za pikantní víno se považují čerstvá, svěží a živá vína.
Plochému vínu chybí kyselost a svěžest.
Poddajné víno je kulaté, hladké a s obsahem hodně taninu nebo kyselosti. Je připraveno ke konzumaci.
Pod pokročilým vínem se rozumí vyspělejší nebo připravenější.
Označení přetížené víno se vztahuje k červenému vínu, pokud má příliš mnoho taninu, barvy a je v nerovnováze.
Strohé víno je poměrně tvrdé a nepoddajné, možná i proto, že je mladé.
Svěží víno má pozitivní kyselost.
Slovo špric se používá tehdy, jestliže drobné bublinky oxidu uhličitého dodávají pocit svěžesti na jazyku.
Víno s dobrou strukturou bude dobře dozrávat, ovlivňuje to rovnováha a intenzita základních složek, která podporuje ovoce.
Šťavnaté víno je živé a svěží od začátku až do konce.
Tenkému vínu chybí chuť a plnost.
Tučné víno je sice plné, ale často naznačující neadekvátní kyselost.
Tvrdé víno je v případě, že je kyselé nebo taninové nebo i obojí.
Těžké víno je plné, s vysokým obsahem alkoholu, obvykle značící nevyrovnané víno.
Ústa naplňující víno je víno s bohatostí příchutí a struktury, které jakoby naplnilo celá ústa.
Vydatné víno je plné, s mnoha příchutěmi a někdy doslova kyselé.
Přívlastek usušené víno označuje staré víno, z něhož se vytratily ovocné příchutě.
Sametové víno má hladkou strukturu, podobá se hedvábnému, ale je možná trochu bohatší.
Zavřené víno neukazuje příliš mnoho aroma a chuti, obvykle ještě nejsou připraveny ke konzumaci.
Zelené víno je mladé, kyselé, surové, může být moc mladé na pití.
Nakonec žvýkačkové víno je taninové, ale není agresivní.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu