Růžové víno

Není ani bílé, ani červené. Jaké vlastně je? Je především specifické. Protože kvalita růžového vína byla v minulosti sporná, v současnosti vyvstává otázka jak ho prezentovat.

Zatímco vinařský průmysl zlepšoval standarty bílého a červeného vína, růžové zůstávalo v tomto směru druhotné. Dnes už naštěstí není tím, čím bývalo. Růžové víno se musí vyznačovat jemnou růžovou chutí, nevtíravou vůní a chutí blížící se bílému suchému vínu.

Rozlišujeme dva základní způsoby výroby růžových vín. Podle toho jaký výrobní postup se volí podle toho vznikne růžové víno zvané rosé nebo klaret. Rosé získáme šetrným lisováním rozemletých hroznů modrých odrůd po krátkém nakvašení. Svou sytější barvou a vyšším obsahem tříslovin připomíná červené víno. Klarety označujeme vína, která se vyrábějí bez nakvašení lisováním modrých odrůd. Jsou charakterově jemné a osvěžující. Jejich výroba v malovýrobě je výhodná v nepříznivých letech, kdy poškozené a nezralé hrozny nejsou vhodné pro výrobu červeného vína.

Domovem nejlepších růžových vín je Francie. Mezi plné a suché s hroznovou chutí, patří ty, které se vyrábějí z Grenache, Cabernetu Sauvignonu, Merlotu a Syrah. Ve Languedoc se produkují ze všech čtyř. V Bordeaux se nachází několik šťavnatých, kulatých kabernetů a Merlotu, naopak velké suché rhônske růžové víno pochází z oblasti Tavel, Lirac a Gigondas. Z pohledu odborníků běžné stolní provensálské růžové víno není až tak zajímavé. Mnohem vypečenější jsou Bandol, Cassis a Belley. Mimo Francie se produkuje velmi dobré růžové víno ve Španělsku, zejména v oblasti Navarry. Zdrojem dobré kvality se vyznačuje nejen Maďarsko, ale i Austrálie, která nabízí několik bohatých, plných tmavých růžových vín.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus