Pro potřeby ochutnávky a pití se však doporučuje sklenice z tenkostěnného, bezbarvého a průhledného skla.
Stopka sklenice, která je jeho neodmyslitelnou součástí, není samoúčelný prvek. Standardně dosahuje výšky 4-5 cm a má především praktický účinek. Kdybychom sklenici drželi za jeho tělo, víno bychom rukou ohřívali. V případě ochutnávky několika druhů vín, nikdy nepijeme ze stejné sklenice, protože stopy po předchozím narušují vůni a chuť následujícího. Pokud nemáme na výběr, sklenici opláchneme.
Vína by se měla nalévat do suchých sklenic. Platí to zvláště pro ochutnávání šumivých vín. V mokré sklenici dochází ke zvýšenému uvolňování oxidu uhličitého z vína. Přírodní bílá a červená vína ochutnáváme ze sklenic tvaru kalicha, tulipánu či prodlouženého vejce. Bílé víno chutná z menších sklenic (100-150 ml), červené z objemnějších (200-250 ml). Šumivá a perlivá vína hodnotíme ze sklenic tvaru misky na stopce, nebo z vysokých sklenic tvaru flétny.
Speciální přírodní vína a víno dezertní naléváme do menších sklenic se stopkou (75 ml). Sklenici plníme nejvýše do dvou třetin jeho objemu. Pokud je sklenice menší, můžeme nalévat do poloviny. Víno naléváme opatrně po vnitřní stěně sklenice. Pokud předpokládáme, že při stolování budeme podávat více druhů vín, je třeba počítat se skleničkami pro každý z nich. Sklenice by měly být zařazeny podle velikosti. Nalevo nejvyšší a nejobjemnější, napravo nejnižší a nejmenší. Vlevo od sklenic by se měla umístit sklenice s vodou.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu