Španělská vína

Španělská vína, kdysi levná, fádní, alkoholická, se dnes díky použití vinařské moderny těší svému uznání. Rioja je nejpřísnější sledovanou plochou osázené oblastí na světě. Vyznamenávají se vynikajícími jemnými, v dubových sudech dobře vyzrálými červenými i bílými víny.

V rámci tohoto regionu nastává ještě dělení na Rioja Alta, Rioja Alavésem a Rioja Baja. Každé z území představuje odlišné podmínky pro produkci vína. Rioja Baja, suché, polovyprahnuté území, poskytuje tmavá, alkoholická, mdlá a nevýrazná vína ke scelování.

Bílá vína z Rioja jsou méně známá a růžová vína jsou podceňována. Navarra, vinařská oblast nacházející se jižně od Pamplony, i díky experimentování poskytuje velmi přitažlivá vína. Katalánsko reprezentuje šumivé víno z oblasti Penedés.

Vinařská oblast Penedés se také dělí do tří regionů. Bajo Penedés produkuje plná červená vína. Střední Penedés je sice krajem šumivého vína, ale je možné se zde setkat i s krásnými červenými víny nového typu. Horní Penedés se výhradně zaměřuje na bílé odrůdy. Jih Španělska je královstvím vína Jerez (sherry). Na jeho výrobu slouží odrůdy Palomino, Pedro Ximenéz a Mostcatel fino, které se pěstují na jedinečné slínové půdě.

Réva díky ní obsáhne tolik vody, kolik potřebuje. Existuje několik druhů Jerez. Jerez pojmenovaný Manzanilla se vyrábí v okolí města Sanlúcar de Barrameda. Sherry Fino je lehoučké a suché a pochází výhradně z odrůdy Palomino. Sherry Oloroso je suché a voňavé, řadí se za nejúspěšnější víno v Jerezu.

Na jihu Španělska se však můžeme setkat i se zcela odlišnými víny. Například v okolí Malagy se dlouhodobě vyrábí sladká alkoholizovaná vína. Jsou však tak těžká, že nenaplňují poslání vína.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus