Pěstování stolních odrůd v našem prostředí nedominuje. Podle období zrání je členíme na rané, středně rané a pozdní. Stolní odrůdy jsou Arkadia, Diamant, Chrupka bílá, Chrupka červená, Julski biser, Olšava, Panonia Kincse, Pola, Vitra.
Moštové odrůdy ve smyslu odrůd se dělí na kvalitní, velmi dobré a dobré. Ke kvalitním bílým odrůdám patří Burgundské bílé, Burgundské šedé (Rulandské), Muškát otonel, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Furmint, Lipovina a Muškát žlutý. Velmi dobré bílé odrůdy jsou Moravský muškát (Mopro), Feteasca regala , Iršay Oliver, Müller-Thurgau, Neuburské, Pálava, Ryzlink vlašský, Semilon, Silvánske zelené, Silvánske červené, Veltínske červené rané a Veltínske zelené.
K dobrým bílým odrůdám patří Bouvierovy hrozny, Ezerjó a Malinger. Co se týče modré odrůdy révy, tak jeho nejkvalitnější odrůdou je Burgundské bílé. Mezi velmi dobré odrůdy révy se řadí Alibernet, André, Cabernet sauvignon, Frankovka modrá a Svatovavřinecké. Dobrými modrými odrůdami jsou Portugalské modré a Zweigeltrebe.
Zrání stolních a moštových odrůd révy se v našem podnebném pásmu uskutečňuje v měsících srpen až říjen.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu