Jak se hledá práce?

I když v zaměstnaneckém poměru, člověk má pocit, že najít si práci je otázka pro pracovní úřad nebo personální agenturu, nemusí to platit zcela vždy.

Práce totiž může být dobrá i horší. Samozřejmě každý z nás by chtěl mít práci, co nejlepší, to znamená dobře finančně ohodnocenou, příjemnou, zajímavou, ideální přímo zábavnou. Málokomu se však takové pracovní místo poštěstí najít.

Při hledání práce se dostanete do podobné situace v jaké se nacházejí firmy a výrobci. Klíčovým slovem je tu konkurence. Také na trhu pracovních míst je konkurence, i když ji lze vidět tak jasně. Konkurence v tomto případě znamená, že se ucházíte o místo, o které se ucházejí i jiní. Kdo bude nakonec vybrán? To je otázka, na kterou chcete slyšet odpověď.

A právě zde vám může pomoci strategie. Pokud vás zajímá práce, o kterou má zájem i řada dalších lidí, položte si otázku, zda si v takovém případě nechcete hledat trochu lepší práci. Nemáte na více? Práce, o kterou má zájem hodně lidí, je totiž konkurenčně pro vás nevýhodná. Čím více lidí, takového pracovního místa chce dosáhnout, tím menší šanci máte, že budete vybrán právě vy.

To na první pohled vypadá dost beznadějně. Chcete zajímavou práci a vypadá to, že se k ní nedostanete tak snadno. Příliš mnoho lidí se snaží bojovat o stejné pracovní místo. Uvažte, zda ve vašem případě nebude lepší strategií, pokud vás přestane zajímat práce, o níž jste uvažovali. Možná lepší práce pro vás bude zcela jiná.

Příklad. V běžné firmě je potřeba průměrných pracovních míst poměrně vysoká. Volných průměrných lidí je na pracovním trhu vždy více než dostatek. Pokud jste průměrní nemůžete očekávat, že získáte průměrné místo snadno, protože podobných jako jste vy, je všude hojnost.

A proto rafinovanou strategií může být postup, že právě vy se pokusíte stát se nadprůměrným. Možná namítnete, že je to těžké. No jistě. Pokud chcete být nadprůměrní, nemůžete se srovnávat s průměrnými. Musíte se i nadprůměrně snažit.

Vím, stát se nadprůměrným není věc, která se dá řešit ze dne na den. Ale pokud na pracovní pozici střední třídy se hlásí desítky lidí, na pozici vyšší úrovně se hlásí málokdo. Udělejte všechno proto, abyste to byli právě vy, o koho bude mít zaměstnavatel největší zájem.

Největší zájem je o pracovní pozice manažerů, lídrů, stratégů, lidí, kteří jsou schopni pracovat s lidmi, špičkových odborníků na nejrůznější pozice. Jinými slovy, jsou to všechno lidé s nadprůměrnými vlastnostmi.

Samozřejmě, pokud vás zajímá nadprůměrná práce i vy sami budete muset podat nadprůměrné výsledky. A aby to fungovalo, nadprůměrně se budete muset začít chovat mnohem dříve než ve chvíli, kdy vás začne zajímat práce. Často to znamená domácí studium, kvalifikační a rekvalifikační kurzy a jiné, ne zrovna populární formy trávení volného času. Navíc často třeba za různé kurzy i tvrdě zaplatit...

Pokud chcete dostat místo, na které nemá šanci dostat se většina lidí, musíte se v prvé řadě začít chovat jinak než většina lidí. Dokonce byste se měli přestat scházet s lidmi, kteří jsou v pracovní pozici o jakou zájem nemáte.

Nadprůměrný výkon podáte pouze v případě, že nebudete svým okolím odrazováni od námahy. Zkuste se podívat na to, jak žije většina lidí. Potom si promyslete, zda tato většina lidí je šťastná a spokojená se svými životy. Pravděpodobně zjistíte, že většina lidí má pracovní místo, které jim nevyhovuje, soustavně narážejí na finanční problémy a práce je pro ně jen nutným zlem.

Co tito lidé dělají? Jak tráví život? Jakmile práce skončí jdou domů, věnují se zábavě, alkoholu, večírkům, nebo sledování televize, či jiné pasivní zábavě. Obávám se, že pokud nechcete skončit jako většina, neměli byste se tímto způsobem vůbec chovat. To je značně nepohodlná záležitost.

Celý náš život je doslova nasměrován na to, abychom se chovali pasivně. Televize lákají různými relacemi, abychom se posadili před obrazovku a nechali na sebe působit reklamu. Oni se tím totiž živí a vědí jak na to. Spacifikují vás a vytvoří vám svět produktů, způsobí, že je začnete chtít kupovat. Stanete se pasivním konzumentem.

Chcete dosáhnout více, než jiní? Musíte vypnout všechny zdroje zábavy, které běžně používá neúspěšný člověk. Tedy člověk, který nežije tak, jako byste chtěli žít vy.

Je dobré myslet na to, že pokud se chcete stát odborníkem vůbec to nemusí znamenat studium na několika školách a desítky let praxe a samostudia. Stát se odborníkem znamená vědět o něco více než většina lidí. Vím, možná to zní trošku expresivně, ale řeknu to na příkladu.

Pokud si přečtete návod od programu Microsoft Windows a knihu o Microsoft Office, stanete se odborníkem na tyto produkty. Jinými slovy stanete se expertem na tyto programy. Nevěříte mi? Zeptejte se běžného uživatele počítače na nějakou běžnou banální operaci. Jak konkrétně udělat některé souborové operace, jak pracovat v textovém editoru se styly, jak vytvořit v Excelu graf. Velmi málo lidí bude umět odpovědět na takové běžné otázky. Ale vy, pokud jste si je prohlédli v návodu k použití, na tyto otázky odpovědět umíte, dokonce možná znáte různé postupy, které by vedly k výsledku, který potřebujete. Tím pádem jste expertem na danou oblast. V porovnání s většinou lidí.

Vím je absurdní považovat se za experta pouze po přečtení návodu k použití. Samozřejmě, že se nestáváte ve skutečnosti žádným super odborníkem. Ale doba je taková, že lidé si nedají čas s přečtením návodu k použití téměř ničeho. (Nečtou ani smlouvy o půjčkách, neuvažují o ničem.) A pak ztrácejí mnoho času tím, že se snaží bojovat s ovládáním výrobku nebo zařízením, ve kterém se vůbec nevyznají.

V takovém prostředí se pak za experta dá označit i člověk, který ví opravdu jen o málo víc. Jednooký mezi slepými králem.

Podobným způsobem se můžete stát expertem i v mnoha oblastech své pracovní kariéry. To co vědí všichni stačí trumfnout o něco větší informovaností a budete odborníkům, o kterého bude zájem. Pokud se ukáže, že se vyznáte v něčem, v čem se nevyznají ostatní lidé, vám za to rádi zaplatí jako expertovi. Pokud se to nestane jděte jinam. Je mnoho firem, ve kterých si váží, když na pracovní místo přijde někdo, kdo se v práci opravdu vyzná.

Takže vraťme se k otázce jak se hledá práce: hledejte. Ať si práce hledá vás.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…