Čím více přátel, tím blíže k alkoholu?

Většina rodičů si uvědomuje, že na chování dětí mají obrovský vliv jejich vrstevníci a nemusí se od nich naučit jen to dobré, ale bohužel, často i mnohé negativa. Jedním z nich je i konzumace alkoholu. Není však důležité jen to, jakých mají nejbližších přátel, ale i to, jaké rozsáhlé jsou sociální sítě, v nichž se pohybují. Jak daleko tyto vlivy sahají?

Čím více přátel, tím blíže k alkoholu?

Důležitá pozice v sociální síti

Studie, která byla nedávno zveřejněna v odborném magazínu Academic Pediatric, říká, že adolescenti s větší sociální sítí přátel s vyšší pravděpodobností konzumují alkoholické nápoje než ti, jejichž síť přátel je užší. Kromě klasických faktorů, které ovlivňují konzumaci alkoholu u mladistvých - jako jsou demografické rizikové faktory, věk, rasa a týmové sporty, je u adolescentů zvýšené riziko konzumace alkoholu ovlivněno i jejich pozicí v sociální síti, ve vztahu k jejich přátelům a přátelům přátel - bez ohledu na status pití alkoholických nápojů jednotlivců v rámci těchto sítí. Studie také ukázala, že důležitým faktorem v zahájení pití alkoholu byla větší blízkost v síti populárním jedincům.

 

Čím hustší sítě, tím silnější šíření vlivů
Marlon P. Mundo, PhD z katedry rodinné medicíny University of Wisconsin v Madisonu podle stránek ScienceDaily říká: V této studii, adolescenti ze škol s vyšší hustotou sociálních sítí s větší pravděpodobností začali užívat alkohol. V hustších sítích jsou více vzájemně propojeny skupiny, které zesilují šíření vlivů. "
Dá se tedy říci, že hustší síť zvyšují dynamiku kaskádovitého šíření vlivu. Zajímavé je, že v období puberty se snáze a rychleji šíří právě nebezpečné a nežádoucí negativní vlivy, jako vlivy pozitivní.

 

Jak na to přišli?

Vědci použili data z Národní rozsáhlé studie o zdraví dospívajících, která sledovala reprezentativní vzorek studentů sedmého až jedenáctého ročníku v letech 1995 až 1996 a autoři studie analyzovali sociální vazby celkově 2610 studentů. Studenti se zúčastnili sérii školních rozhovorů a rozhovorů v domácnosti, přičemž první vlna rozhovorů se uskutečnila od dubna do prosince 1995 a druhá od dubna do srpna 1996. V případě, že studenti nekonzumovali alkohol mimo domácího prostředí v první vlně, ale v druhé už ano, byli klasifikováni jako iniciátoři konzumace alkoholu.

 

Popularita zvyšuje riziko

Na to, aby vědci odhadli rozsah sociálních sítí studentů, požádali je, aby jmenovaly pět chlapeckých a pět dívčích kamarádů ze školy a použili speciální metodu pro výpočet hustoty, intenzity a kvality sociální sítě každého studenta. Jednou z charakteristik byl počet přátelských nominací od ostatních účastníků studie. Ukázalo se, že každý kamarád, který měl mnoho takových nominací zvyšoval pravděpodobnost, že dospívající začne s alkoholem až o 13 procent. O 34 procent zvýšily riziko konzumace alkoholu kamarádi, kteří sami konzumovali alkohol.

Menší skupiny jsou lepší

Ze zjištění této studie vyplynulo, že potenciální omezení velikosti skupiny dospívajících může mít pozitivní efekt na oddálení zahájení konzumace alkoholu. Výhodnější jsou tedy menší školy, které navštěvuje méně studentů.Internetové sociální sítě však také dělají své, i když nové generace online sociálních sítí se již zaměřují na omezení velikosti skupiny přátel. Studie hlavně poukazuje na důležitou roli rodičů - vědci tvrdí, že rodičovská formování odpovědné konzumace alkoholu a společné zábavy jako rodiny nabízí ochranu proti alkoholovým iniciativám dospívající mládeže.

 

Důležitý je i přístup rodičů

Podobné výsledky přinesly i předchozí studie, které ukázaly, že slabé rodinné vazby a konzumace alkoholu v rodině souvisí s brzkým a neumierneným zahájením pití alkoholu.Vědci chtějí nejblíže ještě prozkoumat, jaký vliv v tomto případě hraje hustota sociálních sítí na internetu a zda i tyto sítě zvyšují pravděpodobnost konzumace alkoholu u mladistvých.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Předčasná menstruace?

Pozor na nedostatek vitaminu D! Nová studie ukázala, že nedostatek vitaminu D u mladých dívek může...
více…

Změna IQ?

IQ se během puberty může výrazně zvýšit, ale i klesnout!  Zdá se vám, že váš teenager ve škole...
více…

Den matek se blíží! Víte, jak se slaví ve světě?

Asi pro většinu z nás je matka tím nejdůležitějším člověkem na světě. Prošla spoustou bolesti, aby nám mohla...
více…

Spokojený život bez dětí? A proč ne!

Mít nebo nemít děti, to je pouze soukromá a intimní věc každého páru. Pokud se dva lidé rozhodou, že budou rodiče,...
více…

Milujete všechny své děti stejně?

Milujete všechny své děti stejně a chováte se k nim pokaždé tak, aby vaši lásku cítily? Pravda je, že by rodiče...
více…

Život v satelitních městečkách není pro všechny a vůbec není ideální!

Satelitní městečka se v Česku ve větší míře začaly stavět koncem minulého století. Lidé chtěli bydlet v domě...
více…

Jak nezešílet z malého dítě, které si chce za každou cenu prosadit své?

Výchova dětí, to nejsou jen příkazy a zákazy. Děti se musí vychovávat s láskou. Ale i přestože své děti...
více…

Nosíte své miminko často v náručí? Nejenže ho vychováte správně, ale také správně poroste!

Utišujete dítě když pláče v náručí? Tak to ale vůbec neděláte chybu! Nejenže své dítě rychleji utišíte, ale...
více…

O čem a čím se baví dnešní děti?

Asi by nebylo těžké uhádnout nejoblíbenější hračku malých i velkých dětí. Ale o tom, že si děti hrají s mobily,...
více…

Jak nevychovávat děti, pokud chcete, aby byly v životě spokojené?

Jak vychovat dítě se zdravým sebevědomím, dítě které se nebude cítit ukřivděné nebo naopak nebude nebezpečně...
více…