Změna IQ?

IQ se během puberty může výrazně zvýšit, ale i klesnout! 

Změna IQ?

Zdá se vám, že váš teenager ve škole polevil? Má problémy s učivem nebo soustředěním?Nebojte se, problém může být jen dočasný. Dospívající děti jsou schopny udělat v jejich inteligenčního kvocientu obrovský skok, který nás nakonec potěší a i z těch, které nosí v jistém období domů nejlepší známky, mohou být nakonec úspěšní studenti vysokých škol
 

Prudká změna IQ

Vědci zjistili, že v průběhu dospívání se IQ výrazně mění, a tak zdání, že váš potomek nebude patřit k velmi úspěšným, může dopadnout nakonec přesně opačně. V
některých případech může dělat rozdíl v IQ během dospívání více než dvacet bodů - což je rozdíl mezi nadprůměrným inteligenčním skóre - 120 a vysoce nadaným dítětem - 140. Avšak během dospívání může nastat i pokles IQ a to až o 18 bodů.

 

Více šedé hmoty

Výzkumníci z londýnské University College testovali v roce 2004 žáků ve věku 12 až 16 let, jejichž výše IQ se pohybovala od 77 do 135. O čtyři roky později se výška IQ stejné skupiny pohybovala v rozmezí od 87 do 143 au některých se objevily skutečně významné změny. Došlo nejen ke změnám v písemných testech, ale skenování mozku potvrdilo, že ti, kterým se zvýšilo IQ, měli i více šedé hmoty. Testy ukazují, že i ty děti, které se neučí nejlépe, mohou být nakonec velmi úspěšné.

 

Jak na to přišli?

Vědci měřili verbální IQ každého žáka pomocí standardních testů v matematice, angličtině, paměťových testů a testů ze všeobecných znalostí a také zjišťovali jejich neverbální IQ, měřené na základě identifikace chybějících prvků obrazu a řešení vizuálních hádanek.Skenování mozku ukázalo, že nárůst verbálního IQ souvisí s nárůstem šedé hmoty v té části mozku, která se aktivuje při formulování slov. Nárůst neverbálního IQ zase souvisí s nárůstem šedé hmoty v předním mozečku, který souvisí s pohybem rukou.
 

Nehodnoťme je brzy

Sue Ramsden, která vedla studii, podle deníku Daily Mail, říká: "Zjistili jsme jasnou souvislost mezi změnou výkonu a změnou ve struktuře mozku dotyčného a mohu říci s jistotou, že tyto změny v IQ jsou skutečné. Profesorka Cathy Price pro magazín Nature doplňuje: Máme tendenci hodnotit děti a určit jejich průběh vzdělávání relativně brzy v životě, ale dokázali jsme, že jejich inteligence je pravděpodobně stále ve vývoji. "

 

Další zajímavé výzkumy

Nedávná studie, kterou také realizovali neurovedci z University College London přinesla také zajímavé zjištění. Vědci zjistili, že část mozku zvaná hipokampus, která sehrává důležitou úlohu při zapamatováním a navigaci, mají podstatně hustší londýnští taxikáři jako ostatní lidé. Profesorka Price také nedávno prokázala, že lidé v Kolumbii, kteří vyrostli ve vzdálených oblastech a naučili se číst až jako dospělí, měly vyšší hustotu šedé hmoty v několika oblastech mozku než ti, kteří se nenaučili číst vůbec.
 

Nebojte se, motivujte

Takže, pokud to na konci základní školy nebo na začátku střední s vaším potomkem nevypadá nejlépe, neházejte flintu do žita. Při správné motivaci, a když mu budete věřit, se z něj možná o rok nebo dva stane úspěšný student a projeví se jeho nadání.Samozřejmě, nemůžeme čekat větší rozdíl v IQ než 20 bodů, i to je však v mnoha případech velmi mnoho. Pozor však, může i klesnout - těchto případů je však podstatně méně.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Předčasná menstruace?

Pozor na nedostatek vitaminu D! Nová studie ukázala, že nedostatek vitaminu D u mladých dívek může...
více…

Čím více přátel, tím blíže k alkoholu?

Většina rodičů si uvědomuje, že na chování dětí mají obrovský vliv jejich vrstevníci a nemusí se od nich...
více…

Den matek se blíží! Víte, jak se slaví ve světě?

Asi pro většinu z nás je matka tím nejdůležitějším člověkem na světě. Prošla spoustou bolesti, aby nám mohla...
více…

Spokojený život bez dětí? A proč ne!

Mít nebo nemít děti, to je pouze soukromá a intimní věc každého páru. Pokud se dva lidé rozhodou, že budou rodiče,...
více…

Milujete všechny své děti stejně?

Milujete všechny své děti stejně a chováte se k nim pokaždé tak, aby vaši lásku cítily? Pravda je, že by rodiče...
více…

Život v satelitních městečkách není pro všechny a vůbec není ideální!

Satelitní městečka se v Česku ve větší míře začaly stavět koncem minulého století. Lidé chtěli bydlet v domě...
více…

Jak nezešílet z malého dítě, které si chce za každou cenu prosadit své?

Výchova dětí, to nejsou jen příkazy a zákazy. Děti se musí vychovávat s láskou. Ale i přestože své děti...
více…

Nosíte své miminko často v náručí? Nejenže ho vychováte správně, ale také správně poroste!

Utišujete dítě když pláče v náručí? Tak to ale vůbec neděláte chybu! Nejenže své dítě rychleji utišíte, ale...
více…

O čem a čím se baví dnešní děti?

Asi by nebylo těžké uhádnout nejoblíbenější hračku malých i velkých dětí. Ale o tom, že si děti hrají s mobily,...
více…

Jak nevychovávat děti, pokud chcete, aby byly v životě spokojené?

Jak vychovat dítě se zdravým sebevědomím, dítě které se nebude cítit ukřivděné nebo naopak nebude nebezpečně...
více…