Jaké jsou vhodné druhy cvičení?

"Na hubnutí" je vhodný plynulý, rytmický a poměrně rychlý pohyb, který zaměstnává co nejkomplexněji celé tělo. No nesmí zatěžovat pohybový aparát.

Chůze je z tohoto pohledu asi ideální. Velmi vhodný je i stacionární kolo a jiná podobná zařízení.

Nejlépe uděláte, pokud hubnutí zahájíte chůzí. Dejte pravidelnou procházku v zatížení a délce, jaké odpovídá vašemu věku.

Chůze je zdarma s jednou výjimkou: povinně si na chůzi jděte koupit kvalitní, značkové tenisky určené speciálně na běh. Doporučuji značku Nike, osvědčily se mi. Jejich technologie zajišťuje účinnou ochra-nu vůči nárazům při chůzi, které se jinak přenášejí na páteř.

Kdo má poškozené plotýnky, měl by takové boty považovat za povinnost. Jinak vám může pár dní sviž-né chůze (hlavně ve městě a na jiném nevhodném povrchu) vážně poškodit páteř! Nežertuji. Pokud máte s páteří potíže, zvažte dokonce i nákup speciálních gelových vložek do tenisek, které ještě více odpruží chůzi. Dostanete je ve sportovních obchodech. Jsou drahé, dražší, než běžné neznačkové tenisky. V tomto však na sobě nešetřete. Bolesti páteře za to nestojí.

Další vhodný pohyb při hubnutí je kolo. Běžné kolo se však vůbec nehodí pro lidi, kteří mají problém s krční páteří.

Poloha těla během jízdy totiž z hlediska polohy hlavy k páteři představuje záklon. A dlouhodobý záklon zatěžuje krční páteř. Pokud máte s touto oblastí těla potíže, používejte pouze stacionární kolo. Na něm se nemusíte dívat stále před sebe a nejste vystaveni otřesům.

Záklon si člověk často ani neuvědomí. Ještě zjevnější je záklon, pokud byste fotografii bicyklistky poo-točili tak, aby jakože stálá:
Zde už je záklon hlavy zcela jasně vidět. Takže na to pozor.

Třetí varianta je plavání. Při plavání platí totéž, co pro jízdu na kole - záklon hlavy = zákaz plavat styly jako znak při obtížích s páteří. Plavání je jinak vynikající, komplexní pohyb, ale ve hře je ještě i teplota vody. Pokud je voda chladná, tělo využívá tukovou vrstvu, jako tepelný štít. Nebude se příliš ochotně zbavovat tuku, pokud ho potřebuje, jako ochranu proti zimě. Nuž a v příliš teplé vodě zase riskujete infarkt. Takže jakkoli je plavání fajn, při hubnutí ho využijete asi málo.

Ať chcete nebo ne, asi vám zůstala chůze. Jděte. Po pár měsících chození však narazíte na jeden limit lidského těla: tělo je uvolněné. Časem začnete chodit s takovou lehkostí a tak rychle, že začnete mít problém vůbec se dostat na potřebné číslo tepové frekvence. To je naprosto normální! Každý druh po-hybu, který budete provádět pravidelně, dopadne stejně. V této chvíli máte jen jediné řešení: musíte změnit druh pohybu. Když jste se již chůzi přizpůsobili, přestaňte chodit. Máte kolo? Můžete jezdit na kole? Je na to vhodná roční doba? Zorganizujte to. Pokud ne, pak je vhodná chvíle, abyste si koupili permanentku do fitness centra. Jestliže jste dosud chodili, přesedlejte na stacionární kolo. Po pár měsí-cích na stacionáři se vám stane totéž, co s chůzí. Můžete přejít třeba na stepper, nebo jiný "kardio" stroj. Nebo je střídejte.

Právě postupné přizpůsobení se těla prováděnému pohybu je důvodem, pro který se nevyplatí koupit si domů stacionární kolo. Po pár měsících byste si museli nastavit takovou zátěž, že by vám spíše mo-hutněly svaly na nohou, než byste hubli.

Posilování: odporový trénink (činky, stroje) je při hubnutí vynikajícím doplněním. Takový trénink vám sice nepomůže přímo hubnout, ale ochrání svalovou hmotu. Silový trénink vám však musí navrhnout profesionální trenér po posouzení, jaké cviky jsou pro vás vhodné. Musí vás i naučit cvičit, jinak riskuje-te úraz. Pokud chcete obohatit trénink o posilování, dejte si navrhnout program osobním trenérem. Ide-ální je takzvaný kruhový trénink. Dejte si 45 minut kruhový trénink a 30 minut poté trénink v zatížení, jaké je pro vás určeno podle tepové frekvence.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zhubněte dvě kila bez pocitu hladu a navždy

Shodit pár kil, to je pro někoho nadlidský úkol a jiní shazují desítky a znovu je rychle nabírají. Jak zabránit...
více…

Hubnutí s úsměvem, bez hladovění a s dobrým pocitem? Stravování ve francouzském stylu!

Chcete zhubnout a již při slově dieta máte husí kůži? Tak to je všechno špatně a nikdy nezhubnete! Přitom zhubnout...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…

Květák jako náhrada rýže a bramborových lupínků

Snažíte se zhubnout? Tak k tomu vám může pomoci obyčejný květák. V létě a na podzim je snadno dostupný, levný a...
více…

Hubnutí pouze snižováním porcí jídla?

K hubnutí nepotřebujete nijak zvlášť složité diety, úplně postačí, když si vědomě a pomalu budete snižovat porce...
více…

Třídenní dieta, která odlehčí vašim játrům a zároveň i kilogramům

Dieta, to není jen drastické snižování důležitých živin za účelem hubnutí. Vhodná dieta dokáže pročistit a...
více…

Hubnutí za pomoci šperků

Pro hubnutí je důležitý pohyb a k němu adekvátní jídelníček. O tom není pochyb, ale ke štíhlé postavě může...
více…

Noční nájezdy na ledničku mají vliv nejen na váhu, ale roste i riziko vážných chorob

Noční nájezdy na ledničku, to není jen tuk na břiše a nevzhledná pneumatika kolem pasu. Noční jedení může dokonce...
více…