Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v prvních měsících po narození, ale téměř každodenně. Kefír, který k mléčným výrobkům také patří, je často zaměňován s řídkým jogurtem. Pozor, nejde však o totéž!

kefír, domácí kefír, zdraví

Kefír není jogurt

Kefír a jogurt vznikají na základě rozdílných bakterií, vkládaných do mléka. Kefír je tedy nápoj, vznikající zkvašením pomocí bakterií obsažených v tzv. kefírovém zrnu. Přirozený proces, kterým je mléko fermentované, tedy konzervované, dodává výrobku na kvalitě a jiné chuti. Kefír, vytvořený pomocí kefírových zrn, je chuťově výraznější a specifičtější, než produkty z obchodu.

Kefírová zrna

Jde o kolonie bakterií mléčného kvašení různého druhového složení a velikosti, tedy o malé útvary, na první pohled podobné zmenšené verzi květáku. Jejich tradice sahá již do dávných tibetských kmenů, žijících v horách Kavkazu, pravděpodobně před více než 5000 lety. Pokud přidáme kefírová zrna do mléka, bakterie, kvasinky, polysacharidy a bílkoviny v něm obsažené jsou schopny produkovat kefír. Ale protože po fermentaci již většinou nedochází k procesu pasterizace, ve výsledném produktu se nacházejí živé bakterie a kvasinky.

Jak fungují kefírové zrna?

Po přidání kefírových zrn do mléka se zrna začínají živit laktózou z mléka. Laktóza tedy tyto kefírové zrna vyživuje a umožňuje jim růst a rozmnožovat se. Když skončí kultivace, je spotřebována téměř veškerá laktóza a kefírová zrna potřebují novou potravu. To znamená, že jakmile je kefír hotový, měla by být zrna přemístěna do čerstvého mléka. Jelikož kefírová zrna spotřebovávají laktózu k tomu, aby vytvořila kyseliny a příznivé bakterie, obsah laktózy v kefíru není vysoký a v malých množstvích by mohl být vhodný i pro lidi s laktózovou intolerancí. Lidé s touto poruchou mají ve střevech nedostatečnou aktivitu enzymu β-galaktosidázy (laktázy). Konzumace kefíru je tedy pro ně vhodná možnost, jak získat nutričně důležité látky. Některé mikroorganismy v kefíru mají dokonce schopnost aktivitu tohoto enzymu zvyšovat.

Jak si připravit kefír z tibetské houby

  • Na přípravu potřebujeme dvě hlavní ingredience: tibetskou houbu = kefírová zrna a ideálně čerstvé plnotučné kravské mléko. Kefírové zrna se dají koupit například na internetu, nebo pokud máte někoho známého, který je pěstuje, stačí vám jedna malá lžička houbiček a tu si dokážete sami rozmnožit.
  • Příprava kefíru vyžaduje:minimálně 24 hodin, sklenici, umělé sítko a dřevěnou vařečku. Důležité je, aby kefírová zrna nepřišla do kontaktu s kovem. Tedy žádné kovové sítko!
  • Postup: Kefírová zrna si dáme do zavařovací sklenice a dolijeme mlékem zhruba 2 centimetry pod okraj. Přikryjeme ubrouskem, zachytíme gumičkou a necháme fermentovat. Pokud chceme, aby fermentace proběhla rychle, tedy do 24 hodin, necháme sklenici v pokojové teplotě. Pokud chceme, aby fermentace proběhla pomaleji, tedy minimálně 3 dny, dáme sklenici do chladu, kdy by kefír měl být o trošku kvalitnější a mít ještě více živin. Poté, co proběhne fermentace, se mléko zahustí a vytvoří se kefír. Už ho jen přecedíme přes umělé sítko pomocí dřevěné vařečky a je připraven k pití.

Chuť domácího kefíru

Chuť domácího kefíru je trošku neobvyklá a někdo si bude muset zvyknout. Proto se doporučuje začít nejdříve menším množstvím, cca 2 dcl za den. Ale zvyknout se dá a odměnou vám bude nejen dobře fungující trávení, ale i posílení imunity celého těla.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a...
více…

Desatero letní cesty k vysněné štíhlé postavě

V létě se dá zhubnout snadněji. Pomoci ke štíhlé postavě může nejen zvýšený pohyb, ale také letní způsob...
více…

Domácí sušenky z ovesných vloček dodají zdraví a energii

Ráno přímo vybízí k tomu, dát si něco sladkého. Nabijte se energií a endorfiny hned po probuzení. Kdo by se netěšil...
více…

Hemeroidy je třeba vždy vyšetřit a vyloučit jinou příčinu krvácení

Hemoroidy jsou způsobeny rozšířením žilních svazků v okolí konečníku. Jsou to tedy jakési křečové žíly...
více…

Co a jak funguje v těle, když se jedná o naši imunitu?

Stále čteme, jak podpořit svoji imunitu. Ale co vlastně tvoří náš imunitní systém? Fungování imunitního systému...
více…

Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a...
více…

Jogurt s probiotickým účinkem

Jak si vybrat jogurt, který nám bude chutnat a navíc bude obsahovat to, kvůli čemu tento zakysaný mléčný výrobek...
více…

Udržet si zdravou váhu po menopauze? Zapomeňte na diety!

Zvětšilo se vám po přechodu tělo, ačkoliv k tomu nemá důvod? Nezměnila jste návyky, nejíte větší porce,...
více…

Bezlepková a šetřící dieta spolu úzce souvisí

Při bezlepkové dietě je důležité, stále se informovat o novinkách v oblasti bezlepkových potravin. Ale neplatí to...
více…

Nebezpečné uzobávání mezi jídly s sebou přináší nechtěné kilogramy

Uzobávání znamená jedení mezi hlavními jídly, u televize či počítače, při vaření, nebo když projdete kolem misky...
více…