Jablka, hrušky, zelí a hroznové víno na našich stolech

Které ovoce a zelenina by neměly chybět na našich stolech v podzimních měsících? Vzhledem k tomu, že je sklizena úroda naší země, neměla by chybět jablka, hroznové víno, hrušky, jedlé kaštany a zelí. Proč, to vám vysvětlíme v našem článku. Dočtete se i o některých přednostech těchto, zcela běžných, druhů ovoce.

zdravá výživa, ovoce, zelenina, vitaminy, minerály

Šťavnatá a křupavá jablka

Doslova nabitá živinami a chudá na kalorie. Jablka. Sto gramů těchto plodů obsahuje pouze 50 kalorií. Navíc jsou bohatá na vlákninu, která prospívá trávení. Další významnou složkou jsou antioxidanty, které chrání organizmus člověka před volnými radikály, a tedy i před vznikem různých onemocnění. Z vitaminů je hojně zastoupen nejdůležitější antioxidant, vitamin C. Nechybí ani vitaminy skupiny B, vápník, železo a draslík. Na co všechno jsou dobrá? Jablka podporují činnost imunitního systému, trávení a vylučování. Mají výborné očišťující účinky a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Odborníci na zdravou výživu doporučují jablíčka konzumovat denně, protože obsahují velké množství antioxidantů. Tyto výjimečné látky chrání buňky před poškozením volnými radikály, zabraňují vzniku rakoviny, zastavují další růst nádoru a podporují zánik rakovinových buněk.

Voňavé a výživné hrozny

Sto gramů hroznů obsahuje přibližně 69 kalorií, mnoho vitaminů (např. vitamin A, skupiny B, C, K), minerálů a stopových prvků jako vápník, hořčík, železo, měď, mangan i dalších živin. Významnou složkou hroznů je látka s názvem resveratrol, která patří do skupiny antioxidantů. Vědecké výzkumy potvrdily, že snižuje riziko vzniku rakoviny, virových a kardiovaskulárních onemocnění. Protizánětlivými účinky disponují antokyany a katechiny.

Obyčejné zelí s "neobyčejnými" účinky

Zelí rozhodně nepatří pouze do jídelníčku těch, co drží dietu. Sice obsahuje minimum kalorií (25 kcal na 100 g), ale je také výjimečně bohaté na živiny. Fytochemikálie (např. lutein, zeaxantin) podporují obranyschopnost a chrání před nemocemi: rakovina, vysoká hladina cholesterolu, kardiovaskulární onemocnění. Chybí vám vitamin C? Pak byste měli vědět, že při konzumaci sto gramů zelí denně je zhruba na 60 procent pokryta potřeba vitaminů C a K. Zelí obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek. Je vhodné na očištění organismu, podporuje činnost nervové soustavy a trávení, chrání před vznikem rakoviny a srdečních chorob.

Hrušky jsou bohatým zdrojem vlákniny

Sto gramů hrušek obsahuje 58 kalorií a přibližně 3 gramy vlákniny. Z tohoto důvodu jsou hrušky prospěšné pro správnou činnost trávicího traktu a snižují hladinu vysokého cholesterolu v krvi. Doporučuje se konzumovat je i při dietě, protože vláknina dodává pocit sytosti. Vitamin C spolu s dalším živinami podporuje činnost imunitního systému, který chrání organismus člověka před nemocemi. V podzimním období, kdy je člověk náchylnější na nachlazení a chřipku, se zvýšené dávky vitaminu C určitě hodí.

Křupavé a chutné kaštany

Vůně pečených kaštanů v mnohých z nás evokuje pohodové podzimní večery. Kaštany však nejsou jen pouhou pochoutkou. Přestože mají vyšší kalorickou hodnotu, přibližně 213 kcal na 100 gramů, obsahují hodně vlákniny, folátů, vitaminů skupiny B, vitaminu C, mědi, manganu, zinku, fosforu, železa a dalších látek. Vláknina podporuje činnost trávicího traktu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ostatní živiny se zase podílejí na zvýšení obranyschopnosti organismu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Chuť na jídlo zkrotí polévka, jablko, špenát nebo avokádo

Potřebujete zkrotit svou touhu po jídle? Nejznámějším jídlem, díky kterému oklamete žaludek a rychleji ho nasytíte,...
více…

Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu rychleji energii než celé plody

Už ve třicátých letech 20. století doktor Norman Walker objevil a první upozornil širokou veřejnost na terapeutickou...
více…

Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Stres zažene zázvor, pomeranč, nebo také ovesné vločky a špenát

Stres zažene kvalitní čokoláda, ale také třeba špenát. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Spousta potravin...
více…

Tři výborné smoothie, které zaženou podzimní deprese a zvýší odolnost těla proti infekcím

Smoothie je anglické slovíčko, které bychom mohli voně přeložit jako mixovaný nápoj, jehož základ tvoří syrové...
více…

Zralé ovoce se nehodí k redukční dietě, sáhněte po méně zralých plodech

Konzumace ovoce je často spojována s tolik potřebným úbytkem váhy a nejrůznějšími dietami. Určitě ovocem nic...
více…