Jak správně krájet cibuli a ostatní zeleninu?

Zelenina je zdravá, protože obsahuje vitaminy, minerály, enzymy a vlákninu. Ale pokud zeleninu nekonzumuje syrovou a vcelku, je potřeba ji vhodně nakrájet. A zde některé hospodyňky dělají řadu chyb. A co vy?

zelenina, krájení zeleniny, zdraví, vitaminy

Výběr špatného nože

Není nůž jako nůž. Tento ostrý pomocník, bez kterého bychom se v kuchyni neobešli, by vám měl dobře padnout do ruky a být vyvážený. Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný "kuchařský" nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá právě na krájení zeleniny či sekání bylinek. Vybrat byste si měli středně velký, s délkou čepele od osmi do čtrnácti centimetrů. Kromě něj by vám ale v kuchyni neměl chybět vroubkovaný nebo zoubkovaný nůž na krájení "vzdorující" zeleniny a všech potravin s odolnou slupkou nebo kůrkou.

Tupý nůž je tabu

Pamatujte si pravidlo, že je vždy třeba pracovat s co nejostřejším nožem, na který se při krájení nemusí tisknout takovou silou jako na nůž tupý, který může snadno sklouznout po povrchu krájené potraviny a způsobit vám tak spoustu nepříjemností. Pamatujte si také, že kuchyňské nože zásadně nepatří do myčky - jednak to poškozuje jejich ostří a na druhé straně ony samy by mohly něco poškrábat. A pozor si dejte i na jejich správné skladování. Nikdy je jen tak neházejte na sebe do příborové zásuvky. Už jen prostým pohybem sem a tam při manipulaci se zásuvkou se totiž ostří ztupí.

Nevhodné prkénko

Myslíte si, že na tom, na čem zeleninu krájíte, nezáleží? Jste na velkém omylu. I když se vám možná líbí sklokeramická, skleněná nebo mramorová deska, které jsou moderní a snadno se udržují, nožům jednoznačně lépe svědčí to staré dobré dřevěné. Na nich se totiž zdaleka tak neztupí. Navíc ani to, co krájíte, po nich tak snadno nesklouzne. Dobrou volbou nejsou ani prkénka plastová. Na rozdíl od již zmíněných dřevěných, na kterých do tří minut zahynou všechny nebezpečné bakterie, na plastových se naopak nežádoucí mikroorganismy množí o sto šest.

Špatný způsob krájení

Okurka, cuketa, mrkev, pórek, zelí ... Také se vám veškerá tato zelenina při krájení po desce koulí a úspěšně zásahu vašeho ostrého nože uniká? Dělejte to jako šéfkuchaři! Zeleninu si vždy rozkrojte na polovinu a položte ji seříznutou částí dolů. Nejčastěji používanou ingredienci, obyčejnou kuchyňskou cibuli, špičkou nože nařízněte na několik plátků. Ale pozor, nesmíte ji úplně dokrojit, pouze nařezat kousek od okraje. Díky tomu se vám pak při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízněte vodorovně s deskou, skoro až k okraji. Pak už jen cibuli nasekejte na drobné kostičky.

Na velikosti záleží

Může to znít jako klišé, ale na velikosti skutečně záleží. Špatně nakrájené suroviny totiž velmi často způsobí, že připravený pokrm nemá požadovaný vzhled a chuť. Stejně velké kusy se uvaří rovnoměrně. Navíc, když například budete smažit velké kusy cibule s menšími, ty malé se vám během přípravy spálí, zatímco ty větší budou nádherně měkké a křehké.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Potraviny z velkých obchodních řetězců mají akční ceny, ale...

Většina českých konzumentů vůbec nečte etikety a nezajímá je ani o to, co právě nakupují. Navíc výrobci sází...
více…

Přírodní ochrana cév, kterou najdete hlavně v pohance

Bioflavonoidy jsou přírodní látky, které jsou součástí zeleniny, ovoce, ale i luštěnin. Dodávají těmto plodům...
více…

Červená řepa má sice zázračné účinky, ale ne takové, jaké si myslíte

Červenou řepu si stále někteří z nás vybavují pouze jako něco nechutného a barevného, co nám zůstávalo na...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Ředkvičky ozdobí zeleninové saláty a dodají ji jim úžasnou chuť

Ředkvičky jsou nejen zdravé, ale také nádherně vypadají. Svou barvou i jemnou štiplavostí zpestří každý salát a...
více…

Červená řepa pomáhá zdraví, kráse a vitalitě

Červená řepa je jedna z nejléčivějších a nejvšestranněji použitelných potravin. Zdravá strava je jeden ze...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…