Maso na gril nestačí dobře vybrat, důležitá je i technika grilování

Grilování se stalo společenskou událostí na kterou zveme přátele. Je to úžasná možnost pro příjemná setkání, kde vládne skvělá nálada, umocněná dobrým pocitem v žaludku. Tak není divu, že přestalo být záležitostí jen léta. Často grilujeme i na podzim, kdy grily stěhujeme do krytých teras a pergol. Ale připravujeme pokrmy správně?

grilování, maso, gril, chyby při grilování

Čerstvé hovězí? Ne!

Čím čerstvější maso, tím lépe. Tak toto je hlavně u hovězího obrovský mýtus, kterým se mnozí řídí. Maso z býků potřebuje zrát, aby zkřehlo. Totéž platí i pro zvěřinu. Kuřecí, drůbež i vepřové steaky mají být ale čerstvé.

Hamburger ze svíčkové? Ne!

Rozlučte se s myšlenkou, že hamburgery jsou nejlepší z jemně mletého zadního hovězího, ze svíčkové. Ideální na hamburger je tlustší kousek například z krku, dvakrát nahrubo rozemletý.

Otáčet maso? Ne!

Když už máte gril pořádně rozpálený a položíte na něj maso, nechte ho ležet. Otáčet maso, aby se nepřipálilo, je absolutní nesmysl. Až nastane správný čas, masíčko se samo pustí, pak ho otočíte. Hlavně nepanikařit!

Naklepávat? Ne!

Naklepávání naruší svalová vlákna, ve kterých je bílkovina - šťáva - a naklepané maso pak může být suché a houževnaté. Z toho důvodu maso před grilováním ani příliš nesolíme a nedoporučuje se ani koření. Na grilu může například zhořknout.

Jíst ihned? Ne!

Plátek masa už je hotový, grilmistr ho sundává z roštu. Okolostojící kobylky se na dobrotu vrhají rychlostí světla. Patří se udeřit je po ruce. Maso musí chvilku stát, aby se šťávy zase rozvinuly v mase. Ta chvilka nikoho nezabije a chuť je mnohem lahodnější.

Olejová marináda? Ne!

Koření z kapsy a hojnost oleje, ve kterém se krkovička potápí. Toto je nejčastější hloupost, kterou má zažitou většina národa. Mnohem lepší marinádou na maso je smetana nebo živý jogurt a čerstvé bylinky! Mléko pomůže i nevyzrálé masu a stačí několik hodin v pokojové teplotě k tomu, aby bylo křehké. Ideální marinádou na rybu je směs soli a cukru v poměru 50: 50. I hodina stačí, aby sůl odstranila z rybího masa přebytečnou vodu, ale velmi ho nevysušila.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Co si dát k obědu, když po něm potřebujete pracovat?

Jsme celí malátní z toho, že máme hlad. Těšíme se na oběd, ale přijdeme z vydatného oběda a místo přívalu nové...
více…

Slepičí polévka se zázvorem - ideální pomocník při nachlazení

Slepičí polévka je přírodní prostředek, který výborně chutná a pomáhá s léčbou nachlazení. Lidové...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Jak grilovat zdravěji a bez rizika?

Grilovat je umění, tvrdí ti, co rádi a často pracují s roštem. Mají pravdu, ale zatímco oni myslí jen na...
více…

Kempingové vybavení - grily

Chystáte se strávit víkend nebo rovnou delší dovolenou v kempu? Tak to si s sebou nezapomeňte přibalit gril a grilovací...
více…

Skialpinistické a freeride batohy

Lyžování a snowboarding ve volném horském terénu, to jsou krásné, ale náročné sporty, které vyžadují také velmi...
více…

Je uzení zdravé? 5 rad, jak si pochutnat bez výčitek

Můžete si dopřávat uzené maso, ryby, sýry, klobásy a další dobroty, aniž byste tím ohrozili své zdraví? Pokud se...
více…

Verde Eco Disincrostante 1l – prostředek na vodní kámen

Vodní kámen je v místech s tvrdou a velmi tvrdou vodou běžná záležitost. Určitě je ale potřeba, nevzhledné...
více…

MD15 – Super koncentrovaný povrchový čistič a sanitizér, dávka 40 ml (pro 1 lahev)

Žijeme v době, která vyžaduje vzhledem k epidemiologické situaci zvýšenou hygienu, a to nejen tu naši, osobní, ale...
více…

KC Professional – stojan pro elektronický dávkovač desinfekčního přípravku

Dávkovače dezinfekčních prostředků jsou velice praktické pomůcky osobní hygieny rukou. Jenže v mnoha provozovnách...
více…