Mléko může způsobit to, že se nám nedaří zhubnout

Jsou mléko a mléčné výrobky zdraví škodlivé? Na tom se nedokáží shodnout ani odborníci. A pravda bude někde uprostřed. Každé tělo je originál a co jednomu škodí, druhému může prospívat. Další pravdou je, že spousta lidí trpí intolerancí potravin a tu je třeba i v tomto případě potvrdit, či vyloučit.

Mezi nejčastějšími intolerance figuruje intolerance na pšenici a mléko

Když se vyloučí ze stravy potraviny, na které má člověk intoleranci, proces hubnutí a ozdravování se neuvěřitelně nastartuje. Je to způsobeno tím, že množství stresového hormonu kortizolu (který byl provokování nezjištěnou intolerancí) klesá a tělo se zbavuje zejména viscerálního (vnitřního) tuku. I když si lidé testy na intolerance nedávají udělat, ve většině případů skutečné pomůže, pokud vysadí mléčné výrobky. Více ženám se krásně vyčistila pleť, u dalších se nastartovalo dosud nemožné hubnutí.

Proč jsou tedy mléčné výrobky hubnoucí brzdou?

Nejhlavnější faktor přibírání je to, že mléčné výrobky mají překvapivě vysokou inzulínovou odezvu. Naše těla vyprodukují po jejich konzumaci obrovské množství inzulínu. Ten ukládá do tukových zásob vše, co se jen poskládat dá.

Několik důležitých vědeckých faktů o mléčných výrobcích, které byste měli vědět

  • Lidé s nadváhou či cukrovkou by se měli mléčným výrobkům maximálně vyhýbat, protože stimulují vyplavování většího množství inzulínu, a to výrazně zhoršuje metabolismus zejména u lidí, který již mají inzulínovou rezistenci.
  • Pokud jste štíhlý, aktivní a citlivý člověk na inzulín, tak mléčné výrobky (zejména nepasterizované, skopové kozí) snášíte lépe.
  • Syrovátkový protein je jeden z nejlepších proteinů, dokonce i pro lidi s nadváhou. Je to proto, že má minimální až nulový podíl laktózy a kaseinu (nejproblémovější složky mléčných výrobků). Mléčný cukr laktóza výrazně zpomaluje hubnutí.
  • Pokud si máme vybrat mezi nízkotučnými a tučným výrobky, určitě bychom měli sáhnout po plnotučné verzi. Obsahují množství vitaminů a uspokojují pocit hladu namísto nízkotučných. Nízkotučné výrobky navíc zvedají hladinu triglyceridů.
  • Vyplatí se investovat do organických mléčných výrobků, které mají v porovnání s běžnými mnohem vyšší množství omega-3 mastných kyselin, více vitaminů a CLA (prokázáno, že pomáhá při hubnutí).
  • Výjimkou mezi mléčnými výrobky je máslo a speciální máslo ghee, které je vlastně čistým tukem, tím pádem neobsahuje žádný cukr - laktózu a žádnou mléčnou bílkovinu. Navíc máslo ghee je odolné vyšším teplotám a je vhodné i na tepelnou úpravu.
  • Čím méně mléčných výrobků je ve stravě, tím menší je výskyt osteoporózy (Afrika, Asie).
  • Celková suplementace vápníkem (zejména z mléčných výrobků) se ukázala jako nevýznamná. Mnohem větší úspěch na prevenci osteoporózy a zpevňování kostí má suplementace vitaminem D.
  • Zvýšený příjem mléčných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty o 30-50%
  • Ve věku 3-5 let přestává tělo produkovat tolik enzymů na trávení laktózy, jaké jsme potřebovali, když jsme byli krmení mateřským mlékem.

To, zda nám více, či méně sedí mléčné výrobky,

je navíc určeno i naším metabolickým typem, hormonální nerovnováhou a zdravotním stavem. Pokud však příjem mléčných výrobků zminimalizujete, a budete se soustřeďovat na nepasterizované a domácí ovčí i kozí výrobky, je to ta nejlepší volba s minimálními nežádoucími efekty.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články