Nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin škodí nejen srdci

Omega mastné kyseliny jsou pro naše tělo potřebné. Ale jak to s nimi vlastně je? Jaký je rozdíl mezi šestkou a trojkou? A jsou všechny mastné kyseliny stejně zdraví prospěšné? Podíváme se na ně trochu podrobněji. To, že je některý výrobek či doplněk stravy obsahuje ještě neznamená, že nám musí prospívat. Navíc, vždy je třeba najít míru v konzumaci. Nadměrná konzumace i zdraví prospěšných látek škodí!

tuky, oleje, zdraví, mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny 

Omega-6 mastné kyseliny jsou pro náš organismus nezbytné, ale tělo si je nedokáže vyrobit samo. Musíme je doplňovat ze stravy. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami zajišťují správné fungování mozku a jeho zdravý vývoj. Podporují také stav pokožky a růst vlasů, zdraví kostí, posilují metabolismus a reprodukční systém.

Omega-6 versus omega-3

Nadměrná konzumace polynenasycených mastných kyselin, tedy omega-6 mastných kyselin zvyšuje riziko oxidace škodlivého cholesterolu. Následně může vznikat základ pro zánětlivé srdečně-cévní onemocnění.

Přínosy omega-6 mastných kyselin

Omega-6 mastné kyseliny mohou v tom správném poměru a množství pomoci s mnoha zdravotními problémy, mezi které patří například:

  • diabetická neuropatie - při užívání po dobu 6 a více měsíců snižuje bolesti nervů,
  • revmatoidní artritida,
  • alergie ,
  • poruchy pozornosti,
  • hyperaktivita,
  • rakovina prsu ,
  • ekzémy,
  • hypertenze - vysoký krevní tlak ,
  • symptomy menopauzy,
  • symptomy PMS,
  • roztroušená skleróza ,
  • osteoporóza.

Rizika omega-6 mastných kyselin

Pokud užíváte léky, měli byste rozhodnutí užívat omega-6 mastné kyseliny v podobě doplňků výživy (tedy v tabletové podobě) nejprve zkonzultovat s lékařem. Některé druhy totiž mohou ovlivňovat účinky jistých léků. Nesprávný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami, tedy mnohem větší míra konzumace omega-6 ve srovnání s konzumací omega-3, může rozhodit rovnováhu mastných kyselin v našem těle a mít negativní vliv na náš organismus. Západní strava je bohatá právě na škodlivé omega-6 mastné kyseliny. Proto, pokud chcete jíst zdravěji, vyzkoušejte například středomořskou kuchyni, která obsahuje více ryb a méně ostatních druhů masa.

Snížením konzumace omega-6 mastných kyselin vede k:

  • Snížení tělesné hmotnosti a podílu tuku v těle,
  • nárůstu energie a zvýšení výkonnosti,
  • větší odolnosti vůči virům,
  • prevenci proti srdečně-cévním onemocněním,
  • snížení cholesterolu ,
  • prevenci cukrovky,
  • utlumení zánětů v těle, tím i prevenci zánětlivých civilizačních onemocnění.

Jídlo s nejvyšším obsahem omega-6

Oleje:

  • Hroznová jadérka,
  • slunečnicový olej,
  • makový olej,
  • kukuřičný olej,
  • olej z vlašských ořechů,
  • olej z bavlníkových semen,
  • sójový olej,
  • sezamový olej.

Ostatní potraviny:

  • Dresinky a majonézy,
  • ořechy a semínka,
  • fast food,
  • sladkosti - cookies, bonbony, muffiny, zákusky, pečivo,
  • vepřové maso,
  • kuřecí maso,
  • hovězí maso,
  • mléčné produkty a vajíčka.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Máslo s medvědím česnekem - skvělá součást jarního jídelníčku

Velmi brzy na jaře, jako jedna z prvních bylinek se v hlubokých lesích, v blízkosti potůčků a pod stromy, objeví a...
více…

Udržet si zdravou váhu po menopauze? Zapomeňte na diety!

Zvětšilo se vám po přechodu tělo, ačkoliv k tomu nemá důvod? Nezměnila jste návyky, nejíte větší porce,...
více…

Bezlepková a šetřící dieta spolu úzce souvisí

Při bezlepkové dietě je důležité, stále se informovat o novinkách v oblasti bezlepkových potravin. Ale neplatí to...
více…

Nebezpečné uzobávání mezi jídly s sebou přináší nechtěné kilogramy

Uzobávání znamená jedení mezi hlavními jídly, u televize či počítače, při vaření, nebo když projdete kolem misky...
více…

Proč se pravidleně doma setkávat u jídla?

Jídlo je nejen naší každodenní potřebou, ale má v našich životech i společenský rozměr. Ne nadarmo se při...
více…

Domácí kefír lze snadno vyrobit z kefírových zrn a mléka

Mléko a mléčné výrobky se pro nás staly neodmyslitelnou součástí života. Zvykli jsme si je konzumovat nejen v...
více…

Brambory jsou zdravé, ale pozor na jejich výběr a přípravu

Existuje mnoho mylných představ o bramborách. Podle některých "odborníků" jsou nezdravé a plné prázdných kalorií....
více…

Pět elementů, které je třeba znát, aby naše tělo bylo v rovnováze

Určování nerovnováhy v těle na základě Pěti elementů pochází z tradiční čínské medicíny. Je krokem vpřed při...
více…

Domácí arašídové máslo a jeho varianty s mákem a kokosem

Arašídové máslo je v poslední době často zmiňované v souvislosti se zdravím a zdravým životním stylem. Řeknete si...
více…

Pálení žáhy - příznaky, příčina a prevence

Gastroezofagální reflux (GER) je špatná funkce dolního jícnového svěrače, který se příliš často otevírá a...
více…