Do velké míry je plyn v našich střevech tvořen i plynem, který zkonzumujeme. Čím hltavěji jíte, o to více vzduchu polykáte. Proto milovníci fast foodů, obědů během chůze a rychlého házení jídla do sebe se od větrů téměř vznášejí. Jezte pomalu, žvýkejte a vyhraďte si čas jen na jídlo. Může to značně eliminovat plynatost.
Ne všechny bublinky z nápoje uniknou. Zbytek si bude razit cestu ven opačnou stranou. Lidské tělo je vzduchotěsné a ven z něj vedou jen dva otvory, takže všechen vzduch se jimi musí dostat ven. Milovníci sycených nápojů si za stolem zvyknou nejen odříhnout, ale také ...
Obvykle se za původce plynatosti považují luštěniny. To je pravda. Ale také například vyšší konzumace česneku může podráždit střevo a začne se tehdy extrémní proces nadýmání. Proto pozor na koření, chilli, česnek a luštěniny. Pokud je omezíte a nafukování ustoupí, víte, kde je zakopaný pes.
Žvýkání žvýkačky dokáže neustále pumpovat vzduch do trávicího traktu. Samo o sobě není špatné, ale pokud chcete být bez větrů na dlouhé poradě, určitě není nejlepším řešením pořídit si balíček žvýkaček.
Zapáchající plyny způsobuje špatně strávená potrava. Ta v našem těle zahnívá a produkuje nepříjemné metanové odezvy našich střev. Po přejedení plynatost nastupuje právě kvůli ne zcela dobře vybrané potravě, kterou žaludek nestráví.
Pokud dodržujete všechny uvedené rady a stále jste jako balón, je vhodné poradit se s lékařem. Na vině může být nedostatek trávicích enzymů, problémy se žlučníkem, či slinivkou. Případně choroby žaludku. Většinou je však nafukování důsledek nesprávných stravovacích návyků, ale pokud přetrvává dlouho, návštěva lékaře je určitě na místě.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu