Nadýmání může způsobit i česnek, žvýkačky a sycené nápoje

Tvorba plynů ve střevech je normální jev. Plynu se tvoří kolem půl litru denně. Problém nastává, když tato činnost střev začne být nadměrná. To potom je hodně nepříjemná záležitost, která dokáže pěkně potrápit a zde je na místě, začít uvažovat o tom, co děláme špatně. Příčinou může být nevhodná strava, ale také nemoc zažívacího traktu. Proto je vhodné, odhodit stud stranou a navštívit praktického lékaře.

Méně plynu

Do velké míry je plyn v našich střevech tvořen i plynem, který zkonzumujeme. Čím hltavěji jíte, o to více vzduchu polykáte. Proto milovníci fast foodů, obědů během chůze a rychlého házení jídla do sebe se od větrů téměř vznášejí. Jezte pomalu, žvýkejte a vyhraďte si čas jen na jídlo. Může to značně eliminovat plynatost.

Skoncujte se sycenými nápoji

Ne všechny bublinky z nápoje uniknou. Zbytek si bude razit cestu ven opačnou stranou. Lidské tělo je vzduchotěsné a ven z něj vedou jen dva otvory, takže všechen vzduch se jimi musí dostat ven. Milovníci sycených nápojů si za stolem zvyknou nejen odříhnout, ale také ...

Dráždivé potraviny

Obvykle se za původce plynatosti považují luštěniny. To je pravda. Ale také například vyšší konzumace česneku může podráždit střevo a začne se tehdy extrémní proces nadýmání. Proto pozor na koření, chilli, česnek a luštěniny. Pokud je omezíte a nafukování ustoupí, víte, kde je zakopaný pes.

Žvýkačky

Žvýkání žvýkačky dokáže neustále pumpovat vzduch do trávicího traktu. Samo o sobě není špatné, ale pokud chcete být bez větrů na dlouhé poradě, určitě není nejlepším řešením pořídit si balíček žvýkaček.

Nepřejídejte se

Zapáchající plyny způsobuje špatně strávená potrava. Ta v našem těle zahnívá a produkuje nepříjemné metanové odezvy našich střev. Po přejedení plynatost nastupuje právě kvůli ne zcela dobře vybrané potravě, kterou žaludek nestráví.

Chyba nemusí být jen ve stravování

Pokud dodržujete všechny uvedené rady a stále jste jako balón, je vhodné poradit se s lékařem. Na vině může být nedostatek trávicích enzymů, problémy se žlučníkem, či slinivkou. Případně choroby žaludku. Většinou je však nafukování důsledek nesprávných stravovacích návyků, ale pokud přetrvává dlouho, návštěva lékaře je určitě na místě.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články