Polenta - kukuřičná kaše, která je vhodná nejen pro lidi s bezlepkovou dietou

Polenta - česky a výstižně kukuřičná kaše. Velké oblibě se těšila hlavně v Itálii a na Balkáně. Dříve byla označována jako jídlo chudých, podobně jako u nás pohanka. Dnes je vynikající pochoutkou ve vyhlášených restauracích a oblíbená je hlavně u lidí, kteří se chtějí zdravě stravovat. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a tolik prospěšné vlákniny.

polenta, kukuřice, kukuřičná kaše, zdraví, vitaminy, minerály, vláknina

Historie

V minulosti byla jídlem chudých italských rodin, dnes se podává v každé lepší restauraci. Kvůli energetické hodnotě a ne až tak výraznému nutričnímu profilu není sice stvořená na dennodenní konzumaci, ale je výborným zpestřením jídelníčku a s troškou fantazie z ní lze vykouzlit fantastické pokrmy. Je dobrou obměnou například ovesných vloček ke snídani, protože zasytí. Kromě toho je bez lepku, čili vhodná pro celiaky.

Výživové hodnoty polenty

Podle Amerického ministerstva zemědělství (US Department of Agriculture) se v 100 gramech vařené polenty nachází přibližně 85 kalorií, malé množství tuků, asi 38 mg draslíku, 96 mg sodíku, 1,98 g bílkovin a hodně sacharidů. Denní doporučenou dávku železa pokryje zhruba na 66 procent, vápníku na 3 procenta a vitaminu A na 12 procent. Nacházejí se v ní i vitaminy skupiny B.

Jak si vybrat polentu?

Polenta, tedy kukuřičná kaše se připravuje z kukuřičné mouky nebo krupice. Seženete ji už i v běžných obchodech. Vždy si však přečtěte etiketu, protože může být připravena buď semletím celých zrn, nebo takových, z nichž byly odstraněny klíčky a otruby. Ty jsou samozřejmě nesrovnatelně méně výživné. Ideální je, pokud je kukuřice pěstována v ekologickém zemědělství a šetrně se zpracovává, protože i způsob pěstování a úpravy ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. Otevřenou mouku (krupici) dejte do skleněné nádoby na tmavé místo a zkonzumujte ho co nejdříve, protože rychle zhořkne.

Jak se připravuje polenta v Itálii?

Jelikož byla kdysi polenta jídlem chudých, na její přípravu vám stačí tři ingredience: kukuřičná mouka (krupice), voda a sůl. Mouka bývá obvykle hořká, a proto je třeba ji předem spařit. Následně se nasype 250 g kukuřičné mouky do litru vroucí vody, kterou jsme předtím osolili. Polentu je třeba vařit na mírném ohni a pořádně míchat. Pozor, prská ​​a velmi snadno se připálí. Hotová je tehdy, když se voda vypaří.

S instantní polentou je to snazší

Na trhu najdete i instantní kukuřičné kaše, které jsou jednoduché na přípravu. Obvykle je stačí rozmíchat ve vodě, živočišném nebo rostlinném mléce a dochutit skořicí, ovocem či ořechy.

Další tipy k použití polenty

Polentu lze připravit jako hlavní jídlo. V sladké verzi výborně chutná ke snídani. Připravuje se z ní i chléb, pečivo, těstoviny, placky či lahodné koláče. Přidává se do omáček a dokonce ji lze i grilovat. Lahůdkou je v kombinaci s pikantními sýry.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hnědé a flekaté banány nepatří do koše, protože mají řadu předností!

Vybíráte v obchodě s ovocem správné plody? Jak to máte s banány? Lákají vás ty světle žluté a s nazelenalou...
více…

Hygiena v kuchyni předchází nebezpečným zdravotním komplikacím z jídla

Dodržování správné hygieny, to je základ úspěšného vaření. Ale i přestože kuchařka není žádná šmudla,...
více…

Rybíz proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku

Rybíz je bobulovité ovoce, nenáročné na pěstování. Přesto mizí nejen z našich zahrad, ale obchodů s ovocem. Přitom...
více…

Letní ovoce zažene žízeň a obohatí naše tělo nejen o vodu, ale i další prospěšné látky

Pitný režim je třeba dodržovat hlavně v létě, kdy se více potíme a tím pádem více vody z celkového přijmu také...
více…

Dejte potraviny správně do páru a podpoříte tak jejich účinnost

Dva jsou vždy lépe než jeden. A je tomu tak i ve výživě. Jen je třeba přidat do páru tu správnou polovinu....
více…

Meloun pro zdravé oči, ledviny, pleť a jako přírodní viagra

Meloun nejen úžasně chutná, ale je to také obrovský zdroj lykopenu, který chrání naše tělo. Dokonce ho obsahuje...
více…

Meloun pětkrát jinak, ale vždy zdravě a chutně

Léto a melouny? Tato zelenina, přestože si mnozí myslí, že chutné ovoce, k sobě prostě patří. Ale máte pocit, že...
více…

Jsou české výrobky opravdu české?

Pryč jsou doby, kdy jsme v regálech obchodů s nadšení nakupovali německé margaríny a další nepříliš zdravé...
více…

Snídaně dokáží zabránit ranním konfliktům

Snídaně nejen příjemně nastartuje den, dodá tolik potřebnou energii, ale dokonce dokáže zabránit i ranním...
více…

Zapomínání nemusí vždy znamenat neurologickou chorobu, stačí když vám chybí vitamin B12

Zapomínáte a jste hodně chaotičtí? Nehledejte za tím hned závažnou neurologickou chorobu. Možná jste jen nevyspalí,...
více…