Rozdíl mezi veganem a vegetariánem?
Láska ke zvířatům dohnala některé lidi k tomu, že ze své potravy vyloučili nejen maso, ale také všechny produkty, které zvířata produkují. Nejedná se tedy jen o postoj k masu jako takovému, ale také o životní styl, který mnozí “všežravci” nemohou pochopit. Proč se ale v době, kdy je masa a produktů z něj dostatek, stát veganem?
Jaký je rozdíl mezi vegetariánem a veganem?
Asi nejčastější otázka, kterou se lidé ptají, když se setkají s jedním z těchto pojmů. Obecně platí, že vegan nekonzumuje žádné potraviny živočišného původu, zatímco vegetarián konzumuje i med, vejce či mléčné výrobky. Veganství je jakoby pododdělení vegetariánství a mnoho veganů říká, že jen oni jsou skutečnými vegetariány. Vegani také nepoužívají výrobky, které pocházejí ze zvířat - kůže, vlna, a také neužívají ani produkty, které byly testovány na zvířatech.
Práva zvířat
Jedním z důvodů je víra v absolutní právo zvířat existovat svobodně bez lidského zásahu. Mnoho veganů tvrdí, že k zabíjení zvířat by docházelo i tehdy, kdyby se ze všech lidí stali vegetariáni, protože ti stále konzumují vejce či mléko. Slepice, které se chovají pouze na snášení vajec a dojné krávy jsou totiž zabíjeny hned, jak jejich produktivita klesá.
Živočišné prostředí
Vegani tvrdí, že chov hospodářských zvířat má negativní vliv na naši planetu. Domnívají se, že získávání potravin z chovu zvířat je neefektivní, protože to zabírá mnoho zdrojů (voda, ...), které by mohly být použity pro lidi.
Zdraví
Ve studiích bylo prokázáno, že konzumace živočišných tuků a bílkovin může zvýšit riziko vzniku rakoviny, cukrovky, hypertenze či revmatoidní artritidy. Např. obsah tuku a bílkovin v kravském mléce je velmi odlišný od lidského mléka, a proto vegani tvrdí, že lidský organismus není vhodný pro příjem tohoto typu mléka. Na druhou stranu celozrnná strava, zelenina, ovoce či luštěniny neobsahují cholesterol a mají jen nízký obsah tuků. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a dalších živin.
Veganství jako prevence mnoha nemocí
- Srdečně - cévní onemocnění: Jedna britská studie ukázala, že veganská strava snižuje riziko srdečních onemocnění - infarktu a mozkové mrtvice. Strava založená na celozrnných produktech, ořeších a zelenině, zatímco se eliminuje konzumace masa a mléčných výrobků.
- Cholesterol: Vyloučení masných výrobků ze své stravy snižuje riziko vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
- Snižování vysokého krevního tlaku
- Rakovina prostaty: Jedna studie ukázala, že muži v časných stádiích rakoviny prostaty, kteří přešli na veganskou stravu, zaznamenali zastavení průběhu rakoviny nebo dokonce zcela porazili toto onemocnění.
- Rakovina prsu: V zemích, kde ženy jedí velmi málo masa a jiných živočišných produktů, je mnohem nižší míra výskytu rakoviny prsu.