Rybíz proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku
Rybíz je bobulovité ovoce, nenáročné na pěstování. Přesto mizí nejen z našich zahrad, ale obchodů s ovocem. Přitom se jedná o ovoce, které je velmi chutné, ale i zdravé. A navíc jeho barva lahodí i oku. Vybrat si můžeme černý, červený, bílý, a dokonce i růžový.
Vitaminová bomba
Rybíz jsou vitaminovou bombou. Přestože mnoha lidem nevoní, nejzdravější a nejvýživnější je černý rybíz. To však neznamená, že by se červený a bílý měly za co stydět. A velmi chutná a sladká je i nová odrůda v barvě růžové.
Proti zánětu a vysokému krevnímu tlaku
Černý rybíz má protizánětlivý a antibakteriální účinek. Šťávu z tohoto ovoce, které má pro někoho specifickou chuť, si dejte například při bolestech v krku. Při revmatických onemocněních si můžete uvařit i čaj z listů. Černý rybíz obsahuje třikrát více vitamínu C než citrony. Stačí si přes den nasbírat 100 g bobulí a pokryjete tím doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Porci černého rybízu si dopřejte i když vás trápí vysoký krevní tlak. Bobule jsou totiž ideálním zdrojem draslíku. Osvěžující ovoce obsahuje dvakrát více této minerální látky než například jablko. Najdete v něm však i železo, vitamin E a skupinu vitaminů B. Stejně i hořčík a vápník. Misku černého rybízu klidně servírujte i na letních grilovačku. Tmavé bobule vám pomohou i při problémech s trávením.
Potřebná vláknina
Nejoblíbenější je asi červený rybíz, ačkoliv má méně živin než černý. Jemně kyselá chuť je však v letních měsících skutečně osvěžující. Pro organismus jsou však zajímavé i nižší hodnoty minerálů a vitaminů. Vzhledem k chuti mnozí dokáží červeného rybízu sníst více a s větší chutí než černého. Nejsladší býval bílý rybíz, dnes mu směle konkuruje růžový. Rybíz se také vyplatí jíst kvůli flavonoidům a polyfenolům, které jsou známé svým antioxidačním účinkem. Výborný je i rutin, který má velký význam pro bezproblémové fungování cévního systému. Všechny druhy rybízu jsou však bohaté na vlákninu.
Čerstvý rybíz je nejlepší
Po jakémkoliv druhu rybízu můžete sáhnout, pokud chcete shodit pár kilogramů. Sto gramů rybízu má přibližně 250 kJ. Rybíz není vhodný pro dlouhodobé skladování. V ledničce ho mějte maximálně tři dny. V ideálním případě si ho natrhejte a hned snězte, případně si připravte chutné smoothie. Je vhodným doplňkem i rozličných salátů. Jiné druhy ovoce mohou potlačit například kyselost rybízu, která nemusí vyhovovat každému.
Kdy se vzdát konzumace rybízu
V případě nadměrné konzumace rybízu se může objevit alergická reakce a průjem. Lidé s gastritidou a vředy by se měli zdržet konzumace těchto bobulí, pro jejich vysokou kyselost.