Zdravé svačiny pro děti do školy

Jak by měla vypadat zdravá svačina pro školáka? Měla by být zdravá, chutná a pestrá. Určitě by to neměly být sušenky z reklam, které dají energii na celý den, zapíjené colovými nápoji s kofeinem a konzervanty. Chyby ve výživě dětí a dospívající mládeže se mohou projevit vývojovými změnami, které následně potrápí i v dospělosti. Tak pečlivě vybírejte. Zdraví vašich dětí máte ve svých rukou a nákupních košících.

děti, výživa dětí, svačina, stravování dětí ve škole

Předtím, než se zaměříme na výživu dětí a mládeže,

si ve zkratce objasníme základní pojmy jako je výživa, živiny či adekvátní příjem potravy. Výživa je věda o vztahu mezi potravinou a zdravím jedince. O tomto vztahu se diskutuje již mnoho století, samotná věda vznikla jako odpověď na onemocnění způsobené např. jednotvárnou potravou nebo jednosložkovým chyběním některých základních složek výživy, např. kurdějí při absenci vitaminu C. Výživu můžeme také charakterizovat jako souhrn všech interakcí mezi organismem a požití potravou (tedy to, co člověk sní a tělo spotřebuje). Pod pojmem živiny rozumíme všechny organické a anorganické chemické látky, které se nacházejí v potravě. Jsou nutné pro správné fungování organismu, dodávají mu energii pro procesy, které v něm probíhají a zabezpečují stavební materiál. Adekvátní příjem potravy je vyvážené množství bílkovin, tuků, sacharidů, vody, vitamínů a minerálů. Výživná (biologická) hodnota nás informuje o obsahu výživných látek v daném množství potravy, energetická hodnota o množství energie, kterou živiny zásobují tělo.

K základním zásadám správné výživy patří

  • vyvážený energetický příjem a výdej
  • mnohostranná, pestrá stravu
  • konzumace čerstvě připravených jídel
  • pravidelná konzumace jídla, v klidu, přibližně ve stejné době
  • správné rozložení denního příjmu energie (snídaně 15%, přesnídávka 10%, oběd 35%, svačina 15% a večeře 25% denního příjmu energie)
  • upřednostňování rostlinných tuků před živočišnými
  • upřednostňování potravin s nižším obsahem cukru
  • nepřesolování jídel, nekonzumovat potraviny s velkým množstvím přísad
  • kombinace zdrojů rostlinných a živočišných bílkovin
  • denní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny

Správná výživa v dětství je předpokladem zdraví v budoucnu

Organismus, který roste a vyvíjí se, je zvláště citlivý na jakoukoliv nerovnováhu v příjmu základních živin, minerálů a stopových prvků. Optimální stravovací režim je hlavní zásadou správné výživy dětí a mládeže. Strava má být rozložena do 3 hlavních a 2 - 3 doplňkových jídel, má se podávat v pravidelném čase a mezi jednotlivými jídly je třeba dodržovat stejný časový interval. Nesmíme zapomínat ani na vyváženost ve množství a kvality stravy.

Mezi základní zásady výživy dětí a mládeže zařazujeme

  • správné energetické rozložení - snídaně 20%, přesnídávka 10%, oběd 35%, svačina 10% a večeře 25% celodenního příjmu a energie
  • konzumace různých druhů potravin (pestrá strava)
  • kousek ovoce nebo zeleniny jako součást každého jídla
  • bílkoviny jako důležitá složka výživy (hlavním zdrojem jsou drůbež a ryby)
  • denní konzumace mléčných výrobků, zejména plnotučných
  • příjem sacharidů hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny
  • nedosolujeme hotová jídla
  • dodržovat správný pitný režim (1,5 - 2,5 l tekutin denně, při intenzivní sportovní aktivitě více), vhodnými nápoji jsou minerální voda, mírně slazený čaj nebo ovocné šťávy

Svačina dětí a mládeže

Svačina jako jedno z pravidelných denních jídel má být energeticky i biologicky hodnotná, aby dokázala pokrýt potřeby "pracujícího" a "učícího se" organismu dětí a mládeže během vyučovacího procesu. Množství průzkumů realizovaných u nás však poukazuje na fakt, že svačina dětí a mládeže nejenže neodpovídá požadavkům zdravé výživy, ale mnoho dětí a mládeže nesvačí vůbec. Alarmující je i skutečnost, že téměř 15 - 25% nesvačících dotázaných dětí ani pravidelně nesnídá. Z výsledků průzkumu vyplývá i problém týkající se skladby svačiny - děti a mládež upřednostňují slané pokrmy (sušenky, oříšky, brambůrky) či jídla rychlého občerstvení. Konzumace mléčných výrobků, ovoce a zeleniny je nedostatečná!

Jaká má být zdravá svačina?

Svačina má pokrýt asi 15% denní spotřeby energie a má být složena ze čtvrtiny bílkovin, čtvrtiny uhlohydrátů (pečivo, mléčné výrobky) a doplněná ovocem a zeleninou.
Plnohodnotná a zdravá svačina má obsahovat:
- Pečivo - zejména celozrnné, které dodává dětem a mládeže dostatek energie potřebné na soustředění během vyučování. Kromě toho obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a esenciální mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují fyziologické procesy probíhající v organismu, posilují imunitu a zvyšují výkonnost našich ratolestí.
- Ovoce a zeleninu - mají být součástí každodenního jídelníčku. Jsou významným zdrojem minerálních látek a vitamínů, posilují imunitní systém a chrání nás před kardiovaskulárními a jinými chorobami. Denně se doporučuje zkonzumovat 5 - 6 kusů ovoce a zeleniny.
- Mléčné výrobky - jako zdroj vápníku jsou nezbytné pro růst kostí a zubů.
- Nápoje - vhodné jsou zejména minerální vody, ne slazené nápoje. Při nedostatku tekutin hrozí dehydratace, která se projeví např. sníženou výkonností, bolestí hlavy, pocitem sucha v ústech, nevolností, závratěmi či slabostí.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejlepší léčba pro děti? Upravte jim jídelníček!

Na zdravotní problémy si často zaděláváme sami nezdravou stravou. Ale funguje to i opačně. Zdravou stravou můžeme...
více…

Jak a kdy začít krmit dítě tuhou stravou?

Krmení dětí v některých rodinách probíhá jako krmení dravé zvěře. Dítě mele hlavičkou, tvrdošíjně odmítá...
více…

Pěstování vitaminů na balkóně a na parapetu

Věděli jste, že okamžitě po sklizni začne ovoce a zelenina ztrácet vitaminy? Tak proč kupovat produkty, kde to...
více…

Zelí není květák, ale mají hodně společného

Nechutná vám květák? Dejte si zelí! I v oblasti zdravé výživy existují vhodné náhrady, které nejen dodají tělu...
více…

Zelenina - barevné zdraví na talíři

Příprava jídla není s dnešní nabídkou obchodů nic složitého. Ale připravit jídlo chutně a zároveň zdravě, to...
více…

Červená řepa nám pomůže se zdravím, ale musí se konzumovat pravidelně!

Uzdravující účinky červené řepy známe všichni už z dětství. Ale ne všichni si ji s chutí zařadíme do svého...
více…

Zelí pomáhá nejen hubnout, ale také utužuje zdraví

Zelí patří mezi domácí druhy brukve. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, z nich nejvýznamnější je vitamin...
více…

Mrkev syrová, dušená nebo odšťavená?

I vás maminka v dětství nutila jíst mrkev, protože je velmi zdravá? Měla naprostou pravdu! Mrkev je právem nazývána...
více…

Ovoce a zelenina nemusí vadnou a plesnivět, když je budete správně skladovat

Nákupy zeleniny a ovoce občas přeženeme, dostaneme od známých část jejich úrody nebo si sami natrháme na vlastní...
více…

Děti málo pijí neochucenou vodu, protože je rodiče k tomu nemotivují

Voda je nejpřirozenější a nejzdravější nápoj, který zažene žízeň. Proto je velice zarážející fakt, že děti...
více…