Hongkong /Hong Kong/ - Čína

Území Hongkongu má rozlohu 1 092 kilometrů čtverečních. Území zahrnuje Nová Teritoria, poloostrov Kowlon, ostrov Hongkong, ostrov Lantau a dalších 235 malých ostrůvků. 

Hongkong /Hong Kong/ - Čína

Hongkong leží při východním okraji delty Perlové řeky do Jihočínského moře. Oblast je většinou kopcovitá, a nižší polohy jsou určeny především k další výstavbě na bydlení, nebo pro zemědělskou činnost. V Hongkongu v dnešní době žije kolem 7 milionů obyvatel a populace neustále stoupá. Skoro polovina místních obyvatel žije ve venkovských oblastech Nových teritorií.

V Hongkongu a přilehlém okolí se mluví katalánským nářečím, ale setkáte se zde i s angličtinou. Oficiální měnou je zde hongkongský dolar, ale vezmou vám i čínský Juan. Hongkong, který připadl Britům, po 1. opiové válce v roce 1842 se pod britskou správou změnil z rybářského městečka v jedno z center světového obchodu, s velmi prosperující ekonomikou i vyspělým turistickým průmyslem. K obrovskému hospodářskému vzestupu přispěly hlavně, vedle strategické polohy a optimálních podmínek pro zámořský přístav, liberální zákony na podporu mezinárodního obchodu, který se stal hlavním faktorem bohatství tohoto území. 1. července 1997 byl Hongkong vrácen Čínské lidové republice.

V dnešní době jsou hnacími ekonomickými odvětvími bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikace a turistika, které zaměstnávají více jak 3/4 místních obyvatel. Hongkong je místem kontrastů  kde se setkáte s tradicemi a s modernou západního světa. Na jedné straně zde uvidíte supermoderní mrakodrapy a satelitní města, na druhé straně, zde narazíte na typický zemědělský venkov včetně rybářských osad většinou na menších ostrovech, či na tradiční čínské chrámy. Hongkong pro vás bude úchvatným a vzrušujícím místem.

Málokteré město na světě ve vás zanechá takové vzrušující zážitky a vzpomínky jako právě Hongkong. Z pohledu českého turisty má Hongkong jednu velikou vadu na kráse, a to jsou velice vysoké ceny, s kterými zde musíte počítat na každém kroku. Hongkong je jedno z nejdražších měst v Číně. J

ak budete v Hongkongu, určitě navštivte Oceánický park. Je to Hlavní a nejnavštěvovanější atrakce v tomto městě. Oceán park naleznete na jižním cípu ostrova Hongkong. Park je rozdělen na větší část, která se rozléhá u hory Nanlang a na část menší, kterou najdete v údolí Huang Zhu Keng. Se svou celkovou rozlohou patří tento park mezi ty nejrozsáhlejší zařízení svého druhu na světě. Oba vchodydo parku jsou spojeny lanovkou, která jezdí tam a zpět. V parku naleznete i mnoho zvířat, které nemají s oceánem vůbec nic společného. Mezi nejpopulárnější z nich patří páreček pand velkých.

Naleznete zde i dinosauří park, kde bude vaší pozornost zabírat model zabijáka Tyranosaura Rexe. Oceán park má i mnoho atrakcí, na kterých se můžete svést, a to od těch pro nejmenší ratolesti, až po hrozivě vyhlížející horské dráhy, a jiné adrenalinové atrakce. Můžete zde navštívit i Water Paradise /vodní ráj/, kde si můžete také užít všelijaké vodní atrakce.

Jádrem a táhlem jsou v parku krásná a nejrůzněji naaranžovaná akvária s velkým množstvím mořských živočichů. Například můžete pozorovat 400 nejrůznějších podivných podmořských živočichů u korálového útesu /Atoll Reef/ jen přes 6 centimetrů silné sklo. V oceán parku se můžete i něco dozvědět o životě delfínů v Dolphin Breeding Center /delfíní chovná stanice/. Můžete se i projít proskleným podvodním tunelem ve žraločím akváriu a koukat se zblízka na mohutné čelisti žraloků.

Populárním místem v celém areálu je i oceánské divadlo.Hlavními aktéry představení jsou lvouni a delfíni, spolu se svými ošetřovateli a artisty v jedné osobě. Z představení budete nadšení a ani byste nevěřili, jak vysoko dokáže takový delfín vyskočit. Tuto show si určitě nenechejte ujít. Je to nezapomenutelný zážitek.

Vstupné:

  • dospělí – 185 RMB
  • děti /3-11let/ - 93 RMB
  • děti do věku třech lez zadarmo

Otevírací doba:

  • Út – Ne: 10:00 – 18:00hod, v létě od 10:00 – 23:00hod

Na ostrově Hongkong nezapomeňte navštívit i jeho nejvyšší bod, který měří 554 m. n m. – The Victoria Peak. Z jeho vrcholku uvidíte krajinu Honkongu a v noci je to nevšední a nepřekonatelný pohled. Na Victoria Peak se můžete svést tramvají, která za osm minut překoná 373 výškových metrů. Ale je to i pěkná procházka, takže záleží jen na vás, jakou cestu si zvolíte.
Jízdné za tramvaj:

  • 30 RMB.

Na jižní části ostrova Honkong najdete i nejznámější a nejkrásnější pláž v regionu – Repulse Bay /Qianshui Wan/. Její název se odvíjí z minulých let, kdy zde Britové odrazili útoky pirátů. V dnešní době je okolí této pláže přímo luxusní oblastí, která vás sama vybízí k odpočinku a relaxaci, k posezení v restauraci, nebo aktivitám ve vodě. Teplota mořské vody se na pláži pohybuje od 16-26°C. Podle monzunového období. Koupat se v ní dá skoro celý rok. Na pláži leží krásný třpytivý zlatý písek, který je velice jemný.

Pokud chcete navštívit veliká nákupní centra a hotelové komplexy, musíte se přesunout nedaleko Hongkongského parku do části města pod názvem Admiralita. V této části města naleznete i klasickou budovu nejvyššího soudu nebo dvojici mrakodrapů The Lippo Centre. Tato nezvyklá dvojice byla dostavěna v roce 1988. Každá z těchto budov měří 172 metrů.

Střediskem obchodu, bankovnictví a sídlem vládních institucí je Centrální obvod /Central district/. Naleznete zde, jak se střídají moderní budovy a domy ve starém koloniálním stylu. Oblíbená ulice v této části je Hollywoodská ulice, kde naleznete bazary a starožitnictví. V okolních buticích naleznete butiky i moderní budovy jako jsou např. Citybank Plaza, Honkong Bank aj.

Pokud byste byli již znechuceni a přesyceni moderní architekturou na ostrově Hongkong, tak se přesuňte na pevninu do Nových Teritorií. Zde naleznete chrámy a kláštery.  Jedním z klášterů, který si nenechejte ujít je buddhistický klášter bambusového háje /Chuck Lam Shim Yuen/. Klášter byl postaven v roce 1927, a ve svém nitru schovává největší sochu Buddhy v Hongkongu. Na 13 000 plastik Buddhy se můžete kouknout v buddhistickém Klášteru Desíti tisíc Buddhů. Naleznete zde i taoistické kláštery jako např. Ching Chung Koon, který je zasvěcený jednomu z osmi nesmrtelných. V jeho okolí naleznete krásnou zahradu s dekorativními kameny, jezírky, pavilony a najdete zde i rozsáhlou sbírku bonsají. Nedaleko tohoto chrámu můžete navštívit druhý taoistický chrám Che Kung.

Další zajímavá místa v Hongkongu a okolí

  •  Zahrady Aw Boon Haw
  •  Honkongský park
  •  Dostihové závodiště Happy Valley
  •  Causeway Bay
  •  taoistický chrám Man Mo
  •  původní rybářskou osadu Stanley
  •  Zoologická a botanická zahrada
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kuchyně v Číně

Čínská kuchyně se stala ve světě tou jednou z nejrozšířenějších a nejslavnějších. V dnešní době...
více…

Ubytování v Číně

Najít ubytování v této zemi, které by odpovídaly vašim standardům, a požadavkům není problém. Mimo hlavní...
více…

Čína /China/

Tato země je třetí největší na světě. Co do počtu obyvatel, tak je nejlidnatější. Čína má dlouho a bohatou...
více…

Tibet – Lhasa

Lhasa /Lasa/  - hlavní město, které se nachází v Tibetské autonomní oblasti. Toto město se rozkládá ve...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Čína - oblast starobylé kultury Huizhou

První obyvatelé města Huizhou byli imigranti prchající před neustálými válkami z různých oblastí Číny. Pocházeli...
více…