Jak si vybrat termosku?

Ještě před deseti, patnácti lety jsme se museli spokojit s termoskou, jejichž praktické využití a především odolnost, byla více než diskutabilní.

Životnost tehdejších skleněných termosek byla velmi nízká, někdy nepřežila obyčejný školní výlet. Určitě si vzpomenete, jak jste si místo teplého čaje mohli "dát" maximálně tak rozbité skleněné střepy, poté, co vám termoska vypadla z rukou.

Duchovním otcem termosky (Vacuum Bottle) je James Dewar, který se svým přelomovým nápadem přišel koncem 19. století. Tehdy však nevynalezl termosky pro turistiku, ale pro potřeby uchovávání zkapalněných plynů. Například dusíku, dnes i hélia. Dodnes se takové nádoby v kryogenetike nazývají Dewarovy.

Od té doby prošly termosky bouřlivým vývojem. V současnosti jsou nejprodávanějšími ty celokovové, vakuované, které jsou nejen nerozbitné, ale dokážou uchovat tekutiny teplé dlouhou dobu. Termosky se však dají využít i k opačnému účelu. V horkém létě je můžeme použít pro uchovávání chlazených nápojů.

Hlavním účelem termosky je zabránit tepelné výměně mezi obsahem termosky a vnějším prostorem.

Jak si pamatujeme z fyziky, teplo je vedeno dvěma způsoby - vedením a vyzařováním. Přitom tepelná výměna vedením (při teplotách, které přicházejí v úvahu) je účinnější, než vyzařováním. Prvnímu typu tepelných ztrát zabraňuje vakuová vrstva dnešních termosek, druhému - vrstvy leštěných či vakuově napařovaných kovů, jako je aluminium či stříbro. Kovové termosky mají tak dobrý poměr hmotnosti a objemu.

Stěny jsou totiž vyrobeny z tenké oceli, která jim dodává potřebnou pevnost a také zaručuje jejich nerozbitnost. Nejznámějšími výrobci takovýchto termosek jsou firmy Coleman, Sigg, zda Laken a někteří další, kteří dodávají termosky o objemu obvykle kolem třičtvrtě litru až litr. V nabídce mají i velkoobjemové, například 3,7 litru (Coleman).

Termosky zmíněných výrobců se skládají z vnějšího a vnitřního pláště, který uzavírá vakuová vrstva bránící zmiňované tepelné výměně. Na trhu jsou však i plastové termosky. Ty jsou stejně nerozbitné, ale jejich izolační vlastnosti zaostávají za kovovými. Plastové termosky dokážou udržet teplé tekutiny po dobu 6 až 8 hodin, ty kovové 12 až 18 hodin, ty nejkvalitnější z nich i 24 hodin.

Tyto údaje jsou samozřejmě ovlivněny venkovní teplotou. Horší tepelné vlastnosti plastových termosek vyvažuje jejich nižší cena. Izolační vrstvu většinou zajišťuje vrstva plastu či pěny z plastických hmot. Takové termosky jsou také nerozbitné, ale hodí se spíše pro jednodušší turistiku či jednodenní výlety. Na vícedenní výpravy odborníci doporučují kovové termosky.

Výrobci dnes kladou důraz nejen na tepelně-izolační vlastnosti termosek, ale i na jejich design a jednotlivé doplňky. Takovým je například šroubovací vnější víčko, které se dá použít jako pohár na pití. Vnitřní uzávěr dnes výrobci vylepšují pojistkou. Tu stačí povytáhnout a tekutina z termosky se dá jednoduše odlévat, bez rizika, že se polijete.

Oceníte to nejvíce v situaci, kdy budete mít na rukou rukavice.

Také vnější držadlo, či držadlo s řemínkem, pomocí kterého si můžete termosku připevnit k pasu, nebo zavěsit na batoh je drobnost, která potěší.

Dobu uchování teploty tekutiny v termosce můžete ovlivnit i správným plněním. Vnitřní plášť každé termosky má svou tepelnou kapacitu. Proto je vhodné před naplněním termosku řádně vytemperovat.

Při plnění teplým čajem stačí nalít do termosky horkou vodu a ponechat ji v termosce několik minut, pokud se plášť termosky neohřeje - nevytemperuje. Teprve pak nalijte do ní teplou tekutinu. Stejné pravidlo platí i v létě, pro uchování chladných tekutin.

Údržba termosek je velmi jednoduchá. Nikdy nenechávejte v termosce zbytky tekutin, vždy ji po použití důkladně vymyjte a nechte vyschnout. Zabráníte tím "zapáchání" termosky a tvorbě plísní či jiných bakterií.
 

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články