Jezero Issyk-Kul Kyrgyzstán

Toto jezero je druhé největší vysokohorské jezero na světě. Je zcela obklopeno mohutnými zasněženými vrcholky hor Ťan-šan.

Průměrná hloubka jezera dosahuje cca 663 m do středu, šířku má jezero zhruba 60 kilometrů, a celoplošně se rozléhá na ploše 6 236 kilometrů čtverečních. V minulých letech sloužil východní konec jezera pro zkoušku torpéd sovětského námořnictva.

Vzhledem ke své velikosti vypadá jezero Issyk – Kul jako vnitrozemské moře, a také má značný počet pláží. Většina z nich se nachází na severním břehu a již dlouho působí jako magnet pro turisty. K dispozici jsou zde hotely, sanatoria, penziony a hostitelské rodiny na různých místech kolem jezera. Nenajdete zde žádné nudistické pláže, a žen, které chodí nahoře bez zde najdete poměrně málo. Místní lidé naštěstí nemají averzi k extrémně krátkým plavkám.:-).

Dejte si u jezera pozor na sluníčko. Jezero totiž leží ve výšce 1600 metrů nad mořem, a několik dní na slunci vám může udělat více škody na kůži než týden na úrovni moře.  Letní teploty se pohybují většinou kolem 25-28 ° C. Nezapomínejte, ale v jaké úrovni jezero leží, a tak počítejte s tím, že zde může být i chladněji a to zejména v noci. Zimní teploty mohou být kolem -5 ° C.

Oblast Issyk-Kul je zvláštní místo známé hlavně pro své teplé, písečné pláže, termální minerální prameny, alpské louky, jehličnaté lesy typu parku. To vše naleznete hned vedle okouzlujících a svůdných vrcholů i ledovce. Existuje zde i mnoho cest pro pěší turistiku do hor a okolí jezera. Issyk-Kul oblast je také domovem mnoha hnízdění a odpočinku stěhovavých a zimování ptáků, včetně labutě, husy, kachny, jeřáby a mnoho dalších zástupců fauny.

Nejjednodušší způsob, jak dosáhnout Issyk Kul je minibusem z Biškeku ze západního autobusového nádraží. Tam naleznete minibusy, které jedou přes severní nebo jižní pobřeží jezera. Můžete si sjednat s řidičem, aby vám zastavil na požadované zastávce. Můžete si také domluvit taxík z Almaty nebo Biškeku. Nejlépe vás to finančně vyjde, když zaplníte celé auto. Mějte na paměti, že se ceny mohou lišit, a buďte připraveni vyjednávat . Ceny mohou být vyšší o víkendech nebo v hlavní sezóně.

K dispozici jsou také scénické jízdy vlakem z Biškeku do Balykchy . Vlak je pomalejší než autobus nebo auto, ale vlakem budete mít nádherný výhled na horský průsmyk. A jízdenky jsou také velmi levné – zhruba 70 Som. Dejte si ale pozor, v létě, kde je ve vlaku velmi teplo a klimatizaci tam nenajdete. V okolí jezera naleznete i několik restaurací a to jak vnitrostátní, tak i evropskou kuchyni. Většina místních obyvatel, které toto okolí nebo jezero navštíví, si bere své vlastní jídlo z domu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kyrgyzstán

Kyrgyzstán je stát ve Střední Asii. Jeho sousedy jsou Čína, Tádžikistán, Uzbekistán a Kazachstán. Hlavním...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…