Kuchyně Korea

Korejské jídlo je známé jako jídlo zdravé výživy, stejně jak je uvedeno v pořadí potravové pyramidy.

Kuchyně Korea

Stejně jako u jiných asijských zemí je i zde rýže základní potravinou. Místní lidé mají ale rádi i různé nudle, různé druhy masa, zeleninu či tofu.  Tradiční korejská jídla jsou známé pro svůj počet příloh, které se podávají k hlavnímu jídlu.

Mezi běžně používané složky v korejské kuchyni patří sezamový olej, fermentovaná pasta z fazolí, sójová omáčka, sůl, česnek, zázvor, pepř, ovesné vločky a kvašená červená chilli pasta. Tradiční pokrmy a suroviny se liší dle provincie. Rýže stále zůstává základem většiny místních lidí, ale mladší generace již dává přednost západnímu stylu kuchyně. 

Korejské tradiční jídlo není kompletní bez kimchi. Je to směs různé nakládané zeleniny, jako je např. čínské zelí, ředkvičky, jarní cibulka či okurka. Pozor některé druhy této směsi jsou pikantní s přídavkem červeného chilli prášku. V Koreji je tradicí u starších lidí, že si kimchi dělají na konci listopadu nebo začátkem prosince do zásoby na zimu. Něco jako naše zavařování. Tato směs je uložena ve velkých hliněných nádobách, která je z části zapuštěna do země, kvůli udržení teploty a chuti.

Bohužel v moderní Koreji, ženy v domácnosti, již nemají čas, aby kimchi udělaly, nebo nemají k dispozici takový velký venkovní prostor, který je potřebný k ukládání této směsi. Ale kimchi je neustále důležitou součástí korejského stylu. V dnešní době si moderní hospodyňky koupí tuto směs již v obchodech.  Nejoblíbenější jídlo místních lidí i turistů z masitých pokrmů je obvykle hovězí maso nebo vepřová a hovězí žebírka.

Ssalbap (dušená bílá rýže)

Je to bílá čerstvě vařená rýže, která slouží jako hlavní jídlo, proto se klade důraz na vkus a její chuť.

Kaše (Juk)

Juk je v Koreji nejstarší jídlo. Je to obilí, které se vaří ve vodě po dlouhou dobu. Existují různé druhy kaší v závislosti na složkách. Kaše je velmi hladká a jemná. Také velmi výživná, a proto je ideální pro nemocné. 

Nudle

Italské špagety, japonské soba a vietnamské rýžové nudle: země po celém světě mají ve svých jídlech v popisu „nudle“. Korea má také velký výběr jídel, nudlí, zejména kalguksu a Naengmyeon.

Přílohy (banchan)

V Koreji naleznete velký výběr příloh, které se podávají během jídla. Rýže a polévka se podává na jednotlivých miskách, ale vedlejší jídla se podávají v malých jídel ve středu stolu.  Protože každý region v Koreji pěstuje různé divoké zeleniny a přísady, tak zde naleznete stovky různých příloh. 

Tradiční likér

Korejský tradiční likér se vyrábí kvašením různých zrn. Proces fermentace je klíčovou součástí celého procesu likéru. To rozhodne o vůni a chuťi výsledného produktu. V závislosti na počasí a regionech, ve kterých se likéry vyrábí, se chuť celkem liší. Ovoce a byliny mohou být také přidány za účelem zlepšení chuti.

Rýžové koláčky (Tteok)

Obecně platí, že je rýže konzumována jako hlavní jídlo, ale občas se také rýže dává do rýžových koláčků. Při slavnostních příležitostech, státních svátcích a narozeninách, rýžové koláčky jsou vždy přítomni na slavnostní tabuli. Jsou vyrobeny převážně z bílé rýžové mouky, přísad, jako pelyňku, červené fazole, jujubes, a kaštanů. Tyto přísady jsou přidávány kvůli své výrazné chuti.

Dezerty

Čaj a sušenky se obvykle podávají na konci jídla. Může to sloužit jako pamlsek pro hosty nebo jako svačina. Čaje a sušenky se liší dle sezóny. Na podzim, v zimě a na jaře, je horký čaj podávaný s různými cookies, nebo sušenky vyrobené ze sezónního ovoce. V létě jsou koláčky a sušenky doprovodu chlazených ovocných šťáv a čerstvého ovoce.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…

Doprava v Uzbekistánu

Do Uzbekistánu je nejrychlejší letět.  Do Taškentu létají některé evropské společnosti, a to včetně ČSA....
více…