Nakupování v Jordánsku

Pokud zatoužíte jít na nákupy do tradičního súku (trhu), tak vězte, že ty nejlepší se konají přímo v hlavním městě Jordánska.

Co se týká obchodů, otevřeno je obvykle ve dvou turnusech, a to od 9 do 13 hodin a poté od 16 do 19 hodin, ve větších městech i déle. V nejvýznamnějších turistických oblastech jako jsou např.  Mádaby, Džaraše a samozřejmě Petry, naleznete obchody, které jsou určeny hlavně pro turisty Tam občas, i koupíte zajímavé výrobky od místních šikovných řemeslníků.

Dávejte si ale pozor na nákup jordánských starožitností, jelikož jejich vývoz je zakázán. Vězte, že na hranicích, tak i na letištích jsou prováděny velmi důkladné a časté kontroly. Z Jordánska si nesmíte odvézt ani korály, mušle a škeble.

Mezi nejvyhlášenější suvenýry Jordánska patří tlusté barevné beduínské koberce. Ty jsou k dostání i v prodejnách přímo blízko vchodu do Petry. Dále si turisté velmi rádi odvážejí ozdobné tvarované láhve, které jsou naplněny barevným pískem a samozřejmě kosmetiku z Mrtvého moře. Kosmetiku si můžete zakoupit v podobě mýdel, krémů, bahna či soli. Jako suvenýr si můžete přivést i místní pamlsky, jako jsou oříšky, koření, sušené ovoce či luštěniny. Dále můžete vyvézt z Jordánska hudební CD, různé barevné korálky a vlastně cokoliv co se vyvést může, a co ve Vás později vyvolá vzpomínku na tuto krásnou zemi.

Aby mohl jakýkoliv obchod proběhnout, určitě se nevyhnete smlouvání, které místní lidé milují:-). Na celém Středním východě znamená smlouvání daleko více než pouhé dohadování o cenu, která by v konečné fázi měla být přijatelná jak pro prodávajícího, tak kupujícího. Smlouvání je pro místní lidi něco jako obřad, během kterého je zcela běžné, že obdržíte pozvání na šálek kávy či čaje.

Prodávající se Vám velmi ochotně věnuje, a projevuje zájem o Váš původ, zemi, osobu, můžete se setkat i s českým „ahoj“, znalostí našeho hlavního města a tak dále. Nebuďte netrpěliví a raději si popovídejte. Toto je normální obchodní praktika místních lidí. Některé prodavače ale informace o zemi původu turisty většinou opravdu zajímají a rádi si popovídají. Nemusíte se ani bát, že když si nevyberete žádné jeho zboží, že se urazí, slušně prodavače odmítněte, poděkujte, rozlučte se podáním ruky a bez obav odejděte.

Pokud vás nějaká věc či zboží zaujme a její cena se zdá příliš vysoká, navrhněte nejdříve její poloviční cenu. V žádném případě se nenechejte odradit velice dobře hranými reakcemi prodávajícího /jako je např. živím jedenáct dětí apod./, a svou další nabídku zvedněte jen o malou částku. Tak to v podstatě pokračuje dále, dokud se nedohodnete na ceně, která je zajímavá jak pro vás, tak i pro prodavače. Doporučujeme i předstírat, že s udanou cenou stále nesouhlasíte, pěkně mu poděkovat, pomalu se rozloučit a budete žasnout, na jakou částku je schopen prodávající přistoupit.

Ke smlouvání si můžete vymyslet i spoustu dalších variant jako je například, že máte jinou výhodnější cenu jinde, nebo jít nakupovat ve dvou, s tím že vy jste zbožím nadšeni, za to vašemu doprovodu se nelíbí a od nákupu vás odrazuje. No, a ve většině případů to dopadne tak, že prodávající začne přemlouvat vás i váš doprovod, že je jeho zboží nejlepší a pokud doprovod neustoupí, tak vám obchodník zboží prodá za tu cenu, kterou si řeknete. Ale buďte soudní a nechtějte nic za korunu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kuchyně v Jordánsku

Kuchyně Středního východu není až tak známá. Jídlo je spíš jednoduché, ale chuťově velmi...
více…

Jordánsko

Jordánsko, které se oficiálně názývá Jordánské hášimovské královstvím se nachází v oblasti Blízkého...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…