Plavání mezi dvěma tektonickými deskami

Islandská trhlina Silfra, puklina mezi kontinenty vytvořená oddalováním se dvou tektonických desek, je z hlediska geologie zázrak.

Plavání mezi dvěma tektonickými deskami

Díky tomu se stala jednou z nejoblíbenějších destinací pro potápění, kde se potápěči mohou doslova vznášet mezi severoamerickým a euroasijským kontinentem. V některých užších místech se můžete dotknout obou stran zároveň!


Je to zároveň jedno z míst s nejčistší vodou na světě, což je výsledek úžasného přírodního filtračního systému, kde se tající voda z nedalekého ledovce Langjökull  filtruje skrz porézní lávu pod zemí po dobu 30-100 let, než se dostane do Silfry.

 

Při viditelnosti více jak 120 m tak můžete jasně vidět obě strany dechberoucího útvaru s koberci smaragdově zelených řas, které rozjasňují dno trhliny.

Plavání mezi dvěma tektonickými deskami

V Sifře najdete čtyři hlavní místa pro potápění: Velkou puklinu, kde se nachází její nejužší (0,5 m) a nejhlubší bod (45 m), Síň, kde se puklina rozšiřuje do pozoruhodného systému jeskyně, Katedrálu s nádhernými stěnami z lávového kamene a Lagunu, která je oblíbená potápěči a kde jsou řasy nejzářivější.


Kvůli svému umístění v Národním parku Thingvellir platí v Silfře předpisy parku a vyžaduje se, aby potápěči vstupovali do vody pouze v doprovodu místních průvodců, které poskytují specializované společnosti. Většina z těchto společností nabízí potápění od května do září.

 

comments powered by Disqus