Doba přípravy jídel v parním hrnci

Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje tak, že jídlo připraví nad horkou vodou, což uživateli umožňuje připravovat jídla bez dodatečného tuku a udržet živiny obsažené v jídle.

Napařovače bývají hliníkové, nerezové nebo bambusové. Do pánve nebo do hrnce můžete vložit napařovač, který se k němu dodává spolu s pokličkou. Bambusové napařovače mají dva nebo více tácků, které naskládáte na sebe a postavíte nad pánev wok.

Příprava ryb v páře.

Rybí filety nejsnadněji připravíte v páře. Ochuťte ryby a položte je v jedné vrstvě do napařovacího košíku. Položte košík nad vařící vodu a dávejte přitom pozor, aby se voda nedotýkala košíku. Rybí fileta silná asi 2,5 cm se připraví přibližně za 10 minut. Tenčí filety trvají kratší dobu. Ryba je hotová, když ji můžete odlamovat vidličkou.

Příprava kuřete.

Aby se zkrátila doba přípravy, kuře nejprve vykostěte. Nejlépe se hodí kuřecí prsa bez kosti. Ochuťte kuře a vložte ho do napařovacího košíku. Připravujte 10-25 minut podle tloušťky masa. Abyste zjistili, kdy je maso hotové, zkontrolujte jeho teplotu v nejsilnějším místě teploměrem na vaření. Teploměr by měl ukazovat 74 °C. Minikuřátka můžete rozpůlit a půlky připravovat vcelku. Jako veškerá drůbež i kuřata jsou hotová při 74 °C.

Příprava zeleniny.

Zeleninu byste měli rozdělit podle doby přípravy. Brokolice, květák, chřest a zelené fazolky budou měkké a křehké asi po 5 minutách. Mrkev, zelí a kukuřice trvá asi 8 minut. Příprava hrášku trvá nejkratší dobu, 2 minuty, zatímco růžičková kapusta trvá přes 10 minut. Přizpůsobte dobu přípravy Vašim potřebám, ať už bude delší nebo kratší, avšak dávejte pozor, abyste zeleninu nepřevařili, protože z ní snadno vznikne kaše.

Bambusové napařovače.

Bambusové napařovače mají tácky, které se dají naskládat na sebe, abyste mohli připravovat několik různých potravin zároveň. Většina bambusových napařovačů má také přihrádky, takže můžete oddělit od sebe i různé potraviny na jednom tácku. Pokud budete používat více jak jeden bambusový tácek zároveň, vařte jídlo, které se nejdéle připravuje, na spodním tácku a ve vhodnou dobu přidejte další tácky. Například ve spodním tácku můžete připravovat rybu, a zelené fazolky nebo chřest přidáte 5 minut předtím, než se ryba dovaří. 

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak připravit v páře zeleninu pro dětskou stravu

Příprava zeleniny na dětskou stravu v páře je nejlepším způsobem přípravy zeleniny, co se týče uchování...
více…

Jak používat kombinovaný parní hrnec

Ušetřete místo ve Vaší kuchyni použitím kombinovaného nádobí. Kombinovaný hrnec s parní vložkou Vám umožní...
více…

Klady a zápory parních hrnců

Parní hrnce připravují potraviny pomocí vlhkého horka. Parní hrnce sahají od elektrických s jednou nádobou až po...
více…

Návod k parnímu hrnci

Parní hrnce nabízejí metodu zdravého vaření, která umožňuje, aby si zelenina a maso udržely přirozené živiny a...
více…

Jak koupit parní hrnec

Lidé se dnes snaží jíst zdravěji. Obvykle platí, že když lidé jedí zdravěji, začnou lépe vařit. Jedním z...
více…

Jak vybrat nejvhodnější parní hrnec na rýži

Parní hrnec na rýži je skvělým spotřebičem pro různé lidi s různými potřebami. Ocení ho jak studenti, kteří...
více…

Domácí napařovače

Příprava jídla v páře je základní metodou vaření a znamená vystavení jídla páře vytvořené vařící vodou....
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…