Doba přípravy jídel v parním hrnci
Použití parního hrnce nebo napařovače je zdravou metodou přípravy ryb, kuřete nebo zeleniny. Napařovač funguje tak, že jídlo připraví nad horkou vodou, což uživateli umožňuje připravovat jídla bez dodatečného tuku a udržet živiny obsažené v jídle.
Napařovače bývají hliníkové, nerezové nebo bambusové. Do pánve nebo do hrnce můžete vložit napařovač, který se k němu dodává spolu s pokličkou. Bambusové napařovače mají dva nebo více tácků, které naskládáte na sebe a postavíte nad pánev wok.
Příprava ryb v páře.
Rybí filety nejsnadněji připravíte v páře. Ochuťte ryby a položte je v jedné vrstvě do napařovacího košíku. Položte košík nad vařící vodu a dávejte přitom pozor, aby se voda nedotýkala košíku. Rybí fileta silná asi 2,5 cm se připraví přibližně za 10 minut. Tenčí filety trvají kratší dobu. Ryba je hotová, když ji můžete odlamovat vidličkou.
Příprava kuřete.
Aby se zkrátila doba přípravy, kuře nejprve vykostěte. Nejlépe se hodí kuřecí prsa bez kosti. Ochuťte kuře a vložte ho do napařovacího košíku. Připravujte 10-25 minut podle tloušťky masa. Abyste zjistili, kdy je maso hotové, zkontrolujte jeho teplotu v nejsilnějším místě teploměrem na vaření. Teploměr by měl ukazovat 74 °C. Minikuřátka můžete rozpůlit a půlky připravovat vcelku. Jako veškerá drůbež i kuřata jsou hotová při 74 °C.
Příprava zeleniny.
Zeleninu byste měli rozdělit podle doby přípravy. Brokolice, květák, chřest a zelené fazolky budou měkké a křehké asi po 5 minutách. Mrkev, zelí a kukuřice trvá asi 8 minut. Příprava hrášku trvá nejkratší dobu, 2 minuty, zatímco růžičková kapusta trvá přes 10 minut. Přizpůsobte dobu přípravy Vašim potřebám, ať už bude delší nebo kratší, avšak dávejte pozor, abyste zeleninu nepřevařili, protože z ní snadno vznikne kaše.
Bambusové napařovače.
Bambusové napařovače mají tácky, které se dají naskládat na sebe, abyste mohli připravovat několik různých potravin zároveň. Většina bambusových napařovačů má také přihrádky, takže můžete oddělit od sebe i různé potraviny na jednom tácku. Pokud budete používat více jak jeden bambusový tácek zároveň, vařte jídlo, které se nejdéle připravuje, na spodním tácku a ve vhodnou dobu přidejte další tácky. Například ve spodním tácku můžete připravovat rybu, a zelené fazolky nebo chřest přidáte 5 minut předtím, než se ryba dovaří.
Náš tip:
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec