Jak připravit v páře zmraženou zeleninu
Příprava zeleniny v troubě trvá příliš dlouho a uvařením ve vodě bude zelenina rozmáčená. Nejvhodnějším způsobem přípravy zeleniny je proto pára.
Co budete potřebovat:
- sporák nebo mikrovlnku
- plastovou napařovací sadu do mikrovlnky nebo hrnec s připevnitelnou pokličkou (jako provizorní pokličku můžete použít talíř, který je větší než hrnec)
- cedník na těstoviny, který můžete postavit na hrnec, ale nedotýká se přitom jeho dna
Návod:
- Příprava mražené zeleniny v páře je stejně snadná jako příprava čerstvé zeleniny, trvá však kratší dobu. Především budete potřebovat kuchyňský sporák nebo mikrovlnku.
- V mikrovlnce: Dejte do spodní části napařovače několik lžic vody. Čím víc je na zelenině ledu, tím méně vody budete potřebovat. Dejte na tácek nad spodní částí co nejvíce zeleniny (nechejte ale trochu místa kolem pro vzduch). V tácku jsou díry, které umožňují, aby jimi procházela pára a připravila zeleninu.
- V mikrovlnce: Přikryjte napařovač víkem a důkladně ho zavřete. Dejte ho do mikrovlnky a zahřívejte 5-6 minut, nebo méně, pokud máte zvlášť výkonnou mikrovlnku. Pokud bude zelenina stále studená, připravujte ji další minutu až dvě.
- Na sporáku: Naplňte hrnec asi do poloviny vodou. Do hrnce vložte nebo připevněte cedník na těstoviny. Voda se nesmí dotýkat zeleniny.
- Na sporáku: Do košíku dejte zeleninu a přikryjte ho pokličkou nebo velkým talířem. Zapněte sporák. Voda v hrnci se bude vypařovat a připraví zeleninu. Poklička nebo talíř zajistí, aby příliš mnoho páry neunikalo. Nechejte zeleninu se připravovat přibližně 7 minut nebo tak dlouho, dokud nebudou řádně uvařené.
Tipy a upozornění:
- Někteří lidé rádi připravují zeleninu v páře tím způsobem, že ji v podstatě uvaří v troše vody na pánvi. Tím však zmaříte podstatu přípravy jídla v páře a můžete pánev i spálit, pokud v ní nebude dostatek vody.
- Jiní mají rádi bambusové napařovače, ale ty bývají nákladné, nešikovné a rychle se zničí.
- Zkontroluje, jestli je ve spodní části napařovače v mikrovlnce dostatečné množství vody, aby se Vaše zelenina nespálila.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný parní hrnec