Jak se netrápit dietou a zhubnout?

Hubnutí je záležitost aktivního pohybu, ale také skladby přijímané potravy. Nespoléhejte na diety, ale na harmonii při výběru jídel. Zaměřte se na obiloviny, tuky a cukry. Poradíme vám, jak je konzumovat, jak si v nich správně vybrat a také se zaměříme na to, jak by měl vypadat správný výdej kalorií.

dieta, hubnutí, harmonie, zdraví

Proč konzumovat celé obiloviny? 

Hubnutí je v dnešní době pro většinu lidí problematická záležitost. Mnoho žen, ale i mužů se trápí různými dietami a kúrami, ale problém při hubnutí je hlavně v tom, že mnoho z nich si neuvědomuje dva důležité faktory - příjem a výdej. Podívejme se na to podrobněji. Je velmi důležité si uvědomit, co konzumujeme, co naše strava obsahuje a hlavně její složení. Je důležité, abychom konzumovali celé obiloviny - rýže, jáhly, pohanka, špalda a jiné, k tomu přidali luštěniny - čočka, sója, fazole, hrách atd., A k tomu dostatečné množství zeleniny - dušené a kvašené. Proč konzumovat celé obiloviny? Celé zrno má největší energii. Jakmile zrno umeleme, rozmačkáme nebo rozdrtíme, ztrácí svou největší energii. A ještě k tomu to nejlepší ze zrna odstraňujeme jeho obrušováním, zbavováním slupky, čímž pak našemu organismu chybí patřičné živiny, a to hlavně vláknina, která zametá v našem organismu. Je to ta nejlepší metla hlavně ve střevech. Není dobré, pokud konzumujeme vlákninu z něčeho vytaženou / je to sice lepší než žádná /, ale na náš organismus nejlépe působí vláknina, která je kompletní v celém zrnu se všemi živinami. Čili první pravidlo zní, pokud chcete zhubnout, konzumujte hlavně celá zrna a omezte všechny výrobky z mouky. Mezi ně patří i vločky, chléb, či těstoviny.

Kontrola nad tuky

Známe různé tuky. Nejpoužívanější jsou rafinované, které zanášejí a zahleňují organismus, zvyšují cholesterol a oslabují játra. Dále známe rostlinná másla, která nejsou vůbec vhodnou náhradou kravského másla. Tuky skryté v mléce a v sýrech, kromě toho, že zahleňují organismus, obsahují laktózu, kterou málokdo dokáže trávit. I semínka a ořechy patří mezi tuky, proto bychom měli denně spolu zkonzumovat 4 až 6 polévkových lžic. Konzumace větších dávek je přístupná pouze pro osoby, které mají vysokou fyzickou zátěž. Pro běžného člověka zvýšená dávka ořechů a semínek znamená zátěž na organismus, podobně jako kdyby konzumoval běžné tuky. Trpí tím játra, žlučník, cévy a také nám přibývají další kila.

Jaké tuky konzumovat a kolik

Všechny oleje patří do energetické skupiny Jin (uvolňující) z důvodu, že obsahují velké množství tuku a tuk je vždy Jin. Optimální denní dávka je 1 polévková lžíce, v zimě 3 polévkové lžíce rostlinných olejů za studena lisovaných. Nejlepší je sezamový olej (je mírně Jinový) vhodný pro studenou kuchyni, ale i na vaření, smažení a pečení. Slunečnicový olej (je více Jinový) je vhodný pro studenou kuchyni, na vaření, pečení a smažení. Olivový olej (je výrazně Jinový) je vhodný pouze do salátů, ale ne na dennodenní konzumování.

Správná konzumace cukrů

Cukry jsou pro naše tělo důležité, ale není jedno, jaké. Nejlepší cukry jsou složité, které se nacházejí hlavně v obilovinách. Do organismu se dostávají pomalu a dlouhodobě zásobují organismus energií. Jednoduché cukry se do organismu dostávají rychle a dost výrazně oslabují organismus, hlavně imunitní systém. Ovoce rovněž obsahuje tyto jednoduché cukry, takže denní a nadměrné (více než 2 ks) konzumování ovoce nás nedovede k požadovanému výsledku. Když už ovoce, tak z našeho pásma, ne tropické. Každý z nás může odpozorovat účinnost jednoduchých cukrů. Vždyť největší chřipkové epidemie bývají hlavně po Vánocích, po létě a po Velikonocích, kdy se nadměrně tyto cukry konzumují. Příjem jednoduchých cukrů se následně mění v organismu na tuky, což zase způsobí přibírání na váze nebo stagnaci váhy. Když si však začneme kontrolovat složení potravinových výrobků zjistíme, že jednoduché cukry jsou skoro všude! V sladkých, ale i ve slaných. Takže, když konzumovat cukry, tak hlavně složité, v podobě rýžového a ječného sladu nebo rýžového a pšeničného sirupu, se kterými to ale také nemůžeme přehánět. Nezapomínejme, že při hubnutí je velmi důležitá pravidelnost a množství přijatých potravin rozdělených minimálně do tří porcí. Přičemž poslední jídlo by mělo být do 19 hodin.

Druhým faktorem je výdej

Není rozumné, aby lidé, kteří chtějí zhubnout, zkonzumovali porce jídla jako horník nebo kulturista, přitom seděli celé dny u počítače nebo u televize a vůbec se nehýbali. Takže je důležité dát do harmonie příjem a výdej. Základem jídelníčku (příjem) by měly být obiloviny, luštěniny a zelenina, k tomu rozumné množství ořechů a semínek, přitom správná pohybová aktivita (výdej) - cyklistika, plavání, běh, aerobik atd. Náš organismus si tak zreguluje váhu na správnou hmotnost. A o tom je zdravá strava. Není to nějaká dieta a odříkání si jídla, jak si možná někdo myslí, ale je to neuvěřitelná harmonie chutí a barev v jídle, dává lidem obrovskou energii, správnou hmotnost, nový pohled na svět a hlavně radost do života. A takto to vypadá v praxi!

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Hubnutí po porodu má svá pravidla

Všechny ženy během těhotenství přiberou. Jen ne všem nabytá kila zůstanou. Ale co s nimi, když je máme a nefunguje...
více…

Spalovač tuků, který s neprodává v plastové lahvičce

Při hubnutí doporučují odborníci na výživu spalovače tuků. Ale proč kupovat syntetické přípravky, když jako...
více…

I bez diety budete štíhlí, stačí správně snídat!

Snídaně je nejen základ zdravého stravování, ale také základ štíhlé postavy. Nevěříte? Kvalitní snídaně vám...
více…

Co pít na párty, když držíte dietu?

Držíte dietu, která funguje na základě snížení množství sacharidů ve stravě a chystáte se na párty? Co dělat,...
více…

Středomořská dieta snižuje riziko rakoviny dělohy

Středomořská dieta, která je založená na olivách, mořských rybách, ovoci, zelenině a luštěninách, snižuje...
více…

Jak zhubnout v oblasti břicha a stehen?

Nemáte vysokou nadváhu, ale trápí vás tuk v oblasti bříška a boků? Příčinou bývá nevhodná strava (nadbytek...
více…

Čtyři rady pro zdraví, pohodu a dobrou náladu

Být v dobré kondici, to neznamená být vysportovaný. Dobrá kondice, to je mnoho věcí, které musí být v harmonii. A...
více…

Podzimní jídelní a nápojový lístek

Podzim, to není jen změna oblečení, ale i zásadní změna jídelníčku. S ubývající venkovní teplotou je třeba do...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Zdravý pohyb, to jsou především zdravé klouby

Sportování a vůbec pohyb je prospěšný pro tělo v každém věku. Ale s přibývajcími roky je třeba dbát i na to, že...
více…