Jak správně vyškvařit sádlo a připravit rychlou škvarkovou pomazánku

Švarky sice nepatří zrovna k nejzdravějším pokrmům, ale občas je také třeba zhřešit. A pokud už tedy hřešit chcete, je lepší si sádlo doma vyškvařit. Tak budete mít jistotu, že nebudete konzumovat škvarky přepálené nebo dokonce plné konzervantů a soli.

škvarky, sádlo, škvaření sádla, jídlo, pomazánka

Škvaření sádla

Tímto názvem se označuje proces tepelné přeměny syrového kusu sádla na jednotlivé kousky a vyškvařené sádlo, které se dále využívá v teplé i studené kuchyni. Tuk vytavujete, abyste z něj dostali vzduch a vodu a zabránili činnosti enzymů, které by nastartovaly rozkladné procesy. Aby syrové a nakrájené sádlo při tavení neprskalo, podlijte ho trochou vody. Teplota by neměla přesáhnout 120 stupňů Celsia - při vyšší by vůně ani chuť škvarků nebyly dobré, při nižší byste neochromili enzymy a sádlo by se mohlo zkazit. Se škvařením končíte, když sádlo nepění, škvarky vyplouvají na povrch a zase klesnou na dno. Škvarky můžete konzumovat přímo teplé s trochou soli nebo si z nich připravit chutnou pomazánku. Stačí je přecedit přes kovový cedník a oddělit je zvlášť od tekutého sádlo, které při chladnutí tuhne.

Škvarková pomazánka

  • Potřebujete: ½ kg namletých nebo umixovaných škvarků, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 cibuli, 3 kyselé okurky a dle chuti plnotučnou hořčici a sůl.
  • Postup: Sterilované okurky a uvařená vejce a cibuli nakrájíme nadrobno. Tyto suroviny dobře smícháme se zbylými ingrediencemi a podáváme s dobrým čerstvým chlebem. Nakonec můžeme dozdobit kolečky cibule nebo zelenou kadeřavou petrželkou.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nový styl stravování, který vám pomůže zhubnout - IIFIM

Lidé proto aby zhubli a mohli jíst co chtějí, neustále vymýšlejí nové a nové trendy diet. A mezi ně patří i IIFIM,...
více…

Kaše z obilovin zaženou stres, osteoporózu, špatnou náladu a nespavost

Snídaně je základ úspěšného dne. Zdravě se nasnídat, zasytit na cestu do práce a následný pracovní výkon, či...
více…

Krásná a štíhlá postava je výsledkem klidu u jídla

Štíhlá postava, přestože byla dána do vínku, nemusí zdobit svého majitele či majitelku věčně. A proto držení...
více…

Cuketa sníží riziko infarktu, pomůže zhubnout a její příprava nezabere moc času

Cuketa je vyšlechtěná odrůda tykve. Tykev sice nepochází z Evropy, ale cuketu vyšlechtili v Itálii, takže si...
více…

Jídelníček při zvýšené hladině cholesterolu

Odcházíte z preventivní prohlídky u lékaře a přestože se cítíte fit, lékař vám sdělí, že máte vysokou hladinu...
více…

Moučník s mandarinkami

Přísady na těsto 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, 100 ml oleje a 15 dkg...
více…

Gastrosexuál - dokonale ukojí váš mlsný jazyk!

Stále více mužů má zájem naučit se vařit a nejen čaj a párky, ale i skutečné speciality, podle vzoru Jamieho...
více…

Nádobí, ve kterém navaříte zdravá jídla

Rostoucí počet různých civilizačních onemocnění, za která mohou do velké míry naše nesprávné stravovací...
více…

Stylový nápad je samostatná jídelna - co vy na to?!

Samostatná místnost pro jídelnu patřila vždy k základnímu vybavení větších městských bytů projektovaných...
více…

Jak správně prostřít stůl?

Rozhodli jste se zorganizovat slavnostní večeři, ale nejste si jisti, jak správně prostřít stůl? Toto "tajemství"...
více…