Nápoje, které osvěží a sníží horečku z tepla

Osvěžující nápoje, jak je často vídáme v reklamách vypadají tak přesvědčivě, že by se člověk hned napil, aby zahnal žízeň. Ale všechny ty různě barevné nápoje ve skutečnosti žízeň jen podpoří a zalepí tělo zbytečnými sladidly. K opravdovému osvěžení raději zkuste přírodní produkty, připravované z kvalitní pitné vody.

Mátová limonáda

Máta patří k bylinám s ochlazujícím účinkem na organismus, přitom povzbuzuje trávení a mírní křeče. Na nápoj je nejlepší čerstvá.
Potřebujeme: Dvě hrsti lístků máty, 2 litry čerstvé pramenité vody, půl dobře umytého citronu, třtinový cukr nebo med.
Jak na to: Mátové lístky dáme do velké skleněné láhve, zalijeme vodou, přidáme cukr nebo med podle chuti a na plátky pokrájený citron. Necháme na slunci asi 24 hodin stát. Pak tekutinu přecedíme, vymačkáme další půlku citronu a dáme do lednice, případně hned podáváme s kostkami ledu.

Nápoj z jablečného octa

Je také osvěžující zejména během velkých letních veder. Můžeme ho pít i jako první zdravotní ranní nápoj. Navíc tento nápoj normalizuje pH v organismu.
Potřebujeme: Polévkovou lžíci jablečného octa, 4dl vody nebo minerálky, lžičku medu
Jak na to: Ocet smícháme s vodou a pak v nápoji rozmícháme med. Můžeme nechat vychladit.

Osvěžující jogurtové nápoje

Ve vedrech jen málokomu chutná jíst, pro zásobu energie můžeme použít následující recept. Je vhodný i při redukčních dietách.
Potřebujeme: Kelímek nízkotučného jogurtu (může být i sójový jogurt), kelímek acidofilního mléka, 1-2 kelímky pramenité vody, hrst čerstvého nebo zmrazeného bobulového ovoce.
Jak na to: Všechny ingredience vložíme do mixéru a umixujeme. Při použití mraženého ovoce můžeme hned podávat. Při čerstvém ovoci necháme vychladit, případně vložíme místo vody pár kostek ledu, které nejdříve rozdrtíme paličkou.

Domácí ledový čaj

Domácí ledový čaj má tu výhodu, že neobsahuje mnoho cukru ani jiných náhražek, než běžně prodávané v obchodě. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a může osvěžit celou rodinu.
Potřebujeme: Kvalitní zelený nebo černý čaj, 2 litry vody, dva citrony nebo limetky nebo jeden větší grepfruit.
Jak na to: Dvě polévkové lžíce zeleného čaje zalijeme asi 80 ° C teplou vodou (ne vařící, protože zhořkne), černý čaj můžeme zalít i vroucí vodou. Necháme louhovat asi 20 minut, poté scedíme. Když čaj vychladne, vymačkáme do něj citrony nebo grepfruit, nejlépe i s dužinou. Dáme do uzavíratelné láhve a necháme v chladničce dobře vychladit. Podle chuti si můžeme ledový čaj osladit troškou medu. Podáváme podle potřeby i s kostkami ledu.

Bazalkový nápoj proti horečce

Bazalka je také jednou z ochlazujících a horkost stahujících bylin. Proto se tento nápoj hodí zejména jako prevence před úpalem či na snížení horečky z tepla. Je osvěžující a ochlazující.
Potřebujeme: Hrst bazalkových listů (nejlepší je čerstvá bazalka), půl litru vařící vody, 1 citron nebo limetku, med
Jak na to: Bazalkové listy zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat. Po vychlazení scedíme, přidáme šťávu z citronu a med. Necháme v lednici vychladit, případně podáváme ihned s kostkami ledu.

Nápoj z ume octu

Ume ocet dostanete v prodejnách zdravé výživy či bioobchodoch. Vzniká přirozenou fermentací japonských švestek umebošek. Obsahuje mnoho cenných proteinů a minerálních látek, zejména vysoké procento vápníku, fosforu a železa. Je silný neutralizátor kyselého prostředí, a jak víme, všichni jsme překyselení, a to zejména v letních vedrech. Ume ocet se používá se zejména do salátů, k ochucení polévek apod. Zejména v letních měsících je ume ocet v podobě nápoje osvěžující, posilující (pomáhá odolávat horku) a také podporuje trávení.
Jak na to: Na přibližně 3 dl vody použijeme jedno víčko z ume octu (asi 1-2 kávové lžičky - podle chuti). Nápoj chutná trochu slaně, ale zejména v vedrech působí blahodárně. Pijeme průběžně během celého dne po doušcích. Pokud nám nechutná, přidáváme ho jako ingredienci do čerstvých, zejména zeleninových šťáv a nápojů.

Iontové nápoje z koloidních minerálů

V letních vedrech je velmi vhodné pít nápoje s dostatkem minerálních látek a stopových prvků, o které během tohoto období ve velkém množství přicházíme nejen pocením, ale i snahou organismu vyrovnat kyselejší pH v našem těle. Ideálním přírodním prostředkem k doplnění těchto živin je i koncentrát koloidních minerálů. Obsahuje vyváženou skladbu přírodních koloidních minerálů v organické formě, která je pro člověka nejvyužitelnější. Působí na organismus vzpružující, pomáhá zvládat horka a zejména zabraňuje velkému úbytku minerálů z těla člověka. Kromě toho snižuje riziko vzniku osteoporózy, zlepšuje stav zubů, kostí, pokožky a vlasů a je velmi vhodný pro onemocnění hormonálního systému a diabetiky. Koloidní minerály navíc podporují činnost ledvin, lymfatického systému a urychlují spalování tuků.
Jak na to: Pro dospělé na iontový nápoj z Diocelu je vhodná dávka 30-60 kapek do pramenité vody (1,5 až 2 litry) pro děti 15-20 kapek do 0,5 až 1 litru vody. Popíjíme v průběhu celého dne po doušcích. Diocel BioMineral můžeme přidat i do ledového čaje či jiných nápojů, které si připravíme na celodenní uhašení žízně.

Osvěžující buritto

Blahodárný vliv na odstranění únavy, překyselení a osvěžující účinky zejména na nervovou soustavu má amazonská rostlina Wendita calysina, přezdívaná také buritto. Kromě celkového harmonizujícího vlivu má vynikající účinek na trávicí systém a celkový metabolismus. Podporuje činnost jater a sleziny. Kromě osvěžujícího vlivu a vlivu při překyselení organismu má pozitivní účinky i při přejezení, intoxikaci alkoholem a jinými látkami. Omezuje nadýmání a pomáhá bránit degeneraci našich buněk. Omezuje také stres a vnitřní napětí. Zejména pro jeho lahodnou chuť je vhodný nejen jako samostatný čaj, ale může se přidávat i do jiných například výše uvedených nápojů na celkové osvěžení a harmonizaci celého organismu. Výborně chutná jako základ pro ovocné či zeleninové nápoje a ledové čaje.
Jak na to: 2-3 čajové lžičky byliny smícháme s 3 litru vody. Povaříme na mírném ohni 3 minuty a scedíme. Popíjíme samostatný nebo jako přídavek v jiných nápojích v průběhu dne do 17. hodiny. Čaj můžeme přisladit medem.
 

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články