Doprava v Izraeli

Izrael je velmi malá země, ale s hustou sítí autobusových linek. Cestovat můžete také vlakem, taxíkem nebo vypůjčeným autem. 

Letecká doprava

Mezinárodní letiště v Haifě - Namal HaTe'ufa Haifa,  Uri Michaeli airport u přístavu slouží jako vnitrostátní i jako  vojenské. Vnitrostátní lety do Eilatu a na Golanské výšiny odbavují také letiště v Rosh Pina - Ben Ya'akov Airport a Sde Dov - Nemal HaTe'ufa Dov Hoz, Dov Hoz Airport v Tel Avivu.

Železniční doprava

Délka železniční sítě je v Izraeli 949 km. Tratě jsou zde dvojkolejné. Železnice se budovaly za osmanské a britské správy a jako první byla otevřena mezi Jaffou a Jeruzalémem.  Počítejte ale s tím, že vás zde jízdenky budou stát dvojnásobek oproti ČR. Do letoviska Naharija se dostanete z Tel Avivu úzkokolejkou.

Lodní doprava

Prioritní je v Izraeli námořní nákladní doprava. Lodní spojení pro cestující mezi přímořskými přístavy nebo říční doprava neexistují. Samozřejmě jsou výjimkou vyhlídkové a zábavní plavby, které míří do Řecka a na Kypr z Haify. 

Autobusová doprava

Síť linek je zde celkem hodně hustá a jízdenky relativně levné. Největším dopravcem je Egged Bus Cooperative, který převeze zhruba 60 % cestujících. Centrální autobusová nádraží (tahana merkazit) zajišťují i stovky spojů. Největším autobusovým nádražím na světě - 230 tis. m2, postaveno v roce1993 je v Izraeli New Central Bus Station (Hatakhana Hamerkazit Hahadasha) v Tel Avivu. Dálkové spoje jsou klimatizované. Můžete si koupit několikadenní i měsíční jízdenku. Mějte na paměti, že o šabatu (od pátku večer do soboty večer) veřejná doprava nefunguje.  Na žádném autobusovém nadraží nehledejte úschovnu zavazadel. Prostě zde nejsou.

Městská doprava

Hlavními provozovateli hromadné dopravy jsou společnosti Egged Ta'avura bus lines a Dan.  V Haifě je v provozu metro „Karmelit“, které je údajně nejkratší na světě -  na jednokolejné trati s jednou výhybkou a zhruba šesti zastávkami se míjejí jen dvě soupravy.

Taxi

Taxi najdete všude, kde si vzpomenete. Na letištích a vlakových i autobusových nádražích, nebo vám jej zavolá hotelová recepce. Taxíky jsou v Izraeli spolehlivé, a vybavené taxametrem. Řidič taxíku je vám povinen vydat účtenku. Pozor, příplatky jsou za telefonickou objednávku taxíku. Přirážka je zhruba ve výši 25 % běžného jízdného, a platí se za jízdu od 21.00 do 05.30 hod., o šabatu a svátcích.

V Izraeli najdete tzv. šeruty. Je to forma „sdíleného taxi“. Je to vlastně doprava minibusem pro 8 – 10 osob na kratší i delší vzdálenosti. Je to levnější doprava než klasické taxi, a jen o trochu dražší, a hlavně je podstatně rychlejší než autobus. Tyto minibusy nemají oficiální jízdní řád a obvykle odjíždějí, když jsou zaplněna všechna místa.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Náboženství a svátky Izrael

Hlavním náboženstvím v Izraeli je judaismus. Je to náboženství, které uctívá jediného Boha. Judaismus se tedy...
více…

Galilejské jezero Izrael

Sladkovodní Galilejské jezero má rozlohu166 km2, a je hluboké 44 m, které je také nazýváno Tiberiadské,...
více…

Kultura, sport a zábava - Izrael

Velice oblíbenými diváckými sporty jsou v této zemi fotbal, basketbal a atletika. Sportovně založené...
více…

Ubytování v Izraeli

Počítejte s tím, že stejně jako většina věcí je i ubytování v Izraeli celkem drahé. Ceny ubytování...
více…

Nákupy a suvenýry v Izraeli

Mezi oblíbené výrobky, které si turisté rádi z Izraele odvážejí, patří například kovotepecké výrobky, jako...
více…

Kuchyně v Izraeli

Izraelská kuchyně je velmi svázána pravidly – kašrut, a příprava i konzumace jídla musí být košer - hebrejský...
více…

Izrael /Israel/

Nikde na světě neuvidíte tolik památek s historií starou až pět tisíc let, tak jako​ právě v...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…