Jakarta /Džakarta/ – Indonésie

Jakarta je hlavní město Indonésie, které leží na severním pobřeží západní Jávy. Toto město je hlavní politické, dopravní, průmyslové a obchodní centrum Indonésie.

Celkově se o Jakartě říká, že je pro cestovatele spíš nutností než příjemnou zastávkou na cestě po Indonésii.  No, pokud turisté v Jakartě přehlédnou znečištění, hluk dopravních prostředků, smog a mnoho nezajímavých staveb, odhalí vám město i své malé kouzlo:-). Doporučujeme se ubytovat v ulici Jalan Jaksa, kterou najdete zhruba půl kilometru jižně od hlavního náměstí Jakarty. Do této ulice jezdí i autobusy z mezinárodního letiště a všem jakartským taxikářům je tato ulice také známá. 

Jalan Jaksa je takovou turistickou ulicí. Naleznete zde hodně ubytovacích zařízení všech kategorií, směnárny, cestovní kanceláře, restaurace a mnoho jiného. Je to ulice, kde v zařízeních pro cestovatele všichni ovládají angličtinu. 

Pokud se v Jakrtě zdržíte, určitě si prohlédněte Náměstí nezávislosti /Medan Merdeka/. Je to vlastně park, který má rozlohu 1x1 kilometr čtvereční a tvoří centrum Jakarty. Do tohoto parku mají dopravní prostředky vjezd zakázán. Je to asi jediné místo ve městě, kde nemusíte uskakovat před motorkami. Uprostřed parku naleznete památník indonéské nezávislosti – Monas. Je to věž, která má tvar pochodně a je vysoká 137 metrů. Tato věž slouží jako vyhlídka. Nahoru se dostanete výtahem, a pokud je krásně, tak se vám naskytne nádherný pohled na centrum Jakarty. V podzemí pod věží naleznete prostornou halu, kde se můžete podívat na indonéskou historii, která je zde ztvárněna v osmdesáti dioramatech.

Dále v Jakartě můžete navštívit u severovýchodního okraje náměstí mešitu Masjid Istiqlal. Je to největší mešita v jihovýchodní Asii. V mešitě se může modlit až 250 000 věřících. Z architektonického hlediska není mešita nic moc, ale budete-li mít zájem o její návštěvu, tak to vyřeší malý bakšiš vrátnému. Nezapomeňte navštívit i čtvrť Kota, která leží zhruba dva kilometry severně od náměstí Medan Merdeka. Tato čtvrť je původní stará koloniální Jakarta, ale dnes je velice málo udržovaná.

Za zmínku v této čtvrti stojí muzeum Wayang /tradiční indonéské divadlo/ či luxusní kavárna Café Batavia. Kavárna je ve stylu západních kaváren z 20. století. Tato kavárna je hojně navštěvována jak běžnými turisty, tak i zahraničními osobnostmi.

Určitě ale v Jakartě navštivte Taman Mini Indonesia Indah. Tento tematický park naleznete zhruba 2é kilometrů jižně od náměstí Medan Merdeka. Tento park je vlastně něco jako skanzen, kde se nachází 33 pavilonů, které tady má každá z indonéských provincií. V pavilonech najdete vystaveny předměty lidové kultury, každé dané provincie. Velmi často uvidíte, jak v jednotlivých pavilonech předvádějí svůj um dovední řemeslníci. Pokud budete mít štěstí, natrefíte v parku i na hudební nebo taneční představení. Tento park je velice příjemným místem pro strávení jednoho dne v Jakartě.

Pozor! Protože je park, hodně rozlehlý projíždějí ho místní lidé na motorkách i v autech. Potkáte i zájezdové autobusy. Ale i tak nic nezastíní nádheru skanzenu. Jižně od centra Jakarty můžete navštívit i Zoo, nebo v Jakartském zálivu můžete navštívit zábavní komplex Angol, kde naleznete scenárium a největší jihoasijský zábavní park.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zvyky v Indonésii

V Indonésii se setkáte s úplně jinými každodenními zvyky a návyky místních, které jsou zcela odlišné od těch...
více…

Kuchyně v Indonésii

Indonéská kuchyně se poměrně hodně odlišuje od Evropské. Je to dáno odlišnými klimatickými a přírodními...
více…

Nákupy a suvenýry v Indonésii

Indonésie je pro Evropana velice exotická země, která má úplně odlišnou kulturu. Nelze dost dobře určit co je pro...
více…

Indonésie

Indonésie je stát, který se nachází v jihovýchodní Oceánii a Asii a je tvořen 17508 ostrovy. Indonésie...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…