Kuchyně v Kyrgyzstánu

V Kyrgyzstánu je smíchaná kuchyně kyrgyzská, uzbecká, ruská, čínská a arabská.

Kyrgyzská kuchyně je výhradně založená na masu, a to zejména skopovém. A masem se opravdu nešetří. Občas je k jídlu luxusní libové, občas tuhé šlachovité a s kostmi, ale každopádně je ho opravdu hodně. Jídla bývají v této kuchyni obecně celkem dost mastná. Platí tady totiž, že čím více tuku, tím lepší ;-) Vegetarián tak může zde mít problém.

V Kyrgyzstánu mezi polévkami nesmí chybět šorpo, což je tradiční silná polévka /beraní vývar s kusem vařeného skopového masa na kosti, tukem, bramborou a kusem mrkve/, někdy je to i pro otrlé dost mastné. Dále zde můžete ochutnat hutný ruský boršč, nebo osvěžující studenou polévku okrjošku. Je to kefír s nadrobno nakrájenou okurkou, případně rajčaty a hlavně hodně koprem.

Všem známý šašlik je všudypřítomný. Skoro před každou restaurací na speciálním grilu pečou nad žhavým uhlím na jehlách kousky skopového, hovězího, ojediněle kuřecího. Pozor, když budete ale šašlik jíst několik dní po sobě (protože není nic jiného na výběr), tak se ho opravdu přejíte.

Tradiční kyrgyzské jídlo je bešbarmak. Jsou to nudle s drobně krájeným masem ve vývaru. Velmi podobný je i lagman. Nudle s gulášovou/kořeněnou omáčkou s kousky paprik, rajčat a (skopového) masa a hlavně móóóc česneku. Kvalita těchto jídel se velice různí od moc chutných až po naprosto mdlé. Ale tyto vývary mají skoro všude, a je to rychlé a hlavně levné.

Další pochutinou, kterou si nenechejte ujít je brizol, což je masová "palačinka" plněná rajčatovo okurkovým salátem a politá majonézou, přílohou je rýže.  Dalším tradičním jídlem jsou také v páře vařené manti, kapsy/knedlíčky, které jsou plněny masem, zelím anebo zeleninou.  Ve vodě vařené jsou pak ruské pelmeně, také různě plněné, podávané spolu s vývarem. Ty už můžete ochutnat i u nás, přímo v ruských restauracích. Obojí bývá trochu bez chuti.

 Mimo šašliku jsou zde zastoupeny hojně i další druhy masa jako např. kuřecí na grilu, maso po sibiřsku, s hřiby, guláš, bifteky, kotlety aj. Vše podává ve velkých a chutných porcích. Skoro pořád jsou v nabídce různé saláty z většinou čerstvé zeleniny, minimálně rajče a okurka jsou na jistotu. V okolí jezer můžete narazit na uzené ryby.

Různé jídelny najdete v trochu větších obcích a podél silnic, ale jen se základním sortimentem. Nelekejte se, i když je jídelní lístek třeba bohatý, nic to zde neznamená, klidně vám totiž řeknou, že z 25ti napsaných jídel jich mají jen 5, nebo jen šašlik a šorpo. Pokud narazíte na turisticky frekventovanější místo, najdete jídelny s opravdu širokým výběrem včetně evropských jídel.

V hlavním městě Biškeku pak restaurace všeho druhu. Pozor!!! V jídelnách je nutné znát azbuku, jinak je člověk v menu naprosto ztracen. Stravování se můžete i u pouličních stánků a prodejců, a na trzích, kde můžete za malý peníz zakoupit sladké i slané pečivo, zeleninu a ovoce, pirohy aj. Pirožky jsou zde celkem mastné, a plněné bramborami, sýry, zelím, masem apod. Místní obdoby kebabu, hamburgerů, apod. vám budou také chutnat. V Kyrgyzstánu je meloun národním ovocem, které se prodává všude, a všichni ho kupují.

Místní ovoce a zelenina jsou velmi dobré, ale doporučujeme kupovat pouze takovou, která se dá loupat. Velmi dobrý a chutný je i med místní provenience. Na trzích se velmi často prodávají a jedí tradiční kumysové kuličky. Na ty asi musí mít člověk žaludek, protože trochu zapáchají. Chléb koupíte v této zemi skoro všude. Nejčastěji ale uvidíte kulatou placku – nekvašenou lepjošku. Tato placka a čaj je podáván ke každému jídlu, to platí zejména v "zastrčených" oblastech a v zájezdních jídelnách u silnic. Lepjošku vždy hostitel (nebo kdokoli) roztrhá na kusy pro všechny u stolu – takové to královské dělení:-).

Hygienu a kvalitu surovin můžete jen těžko soudit, nejobecnější pravidlo pro výběr stravovacího zařízení však je, že kde jí mnoho lidí, tam bude strava chutná a relativně bezpečná. Počítejte s tím, že se v restauracích i v domácnostech velmi často sedí na koberci a polštářích u nízkých stolečků.

Pokud pojedete do této země, nezapomeňte ochutnat Kumys /zkvašené kobylí mléko/ Tento nápoj je zároveň i kyrgyzský národní nápoj. V horách tvoří pro místní lidi základ stravy. Je to velmi zdravý a sytý nápoj, který skoro každý Kyrgyz obrovskou chutí pije. Jeho chuť i vůně jsou velmi zvláštní, že je to až těžko popsat. Je to něco jako nakyslé tučné mléko, zkvašené burčákové aroma aj. Jsou různé druhy, koncentráty. Vždy tento nápoj píjte chladný, zteplalý nedoporučujeme.  Říká se, že je kumys napoprvé velmi dobrým projímadlem. Tak raději začít zlehka a po troškách:-). Kumys mají v jurtách, v horách a podél silnic snad všude, v městech pod horami na trzích. Jen si dejte pozor na ty plastové láhve, co stojí na sluníčku.

Nejobvyklejší nápoj v restauraci je černý či zelený čaj, který se podává téměř ke každému jídlu. Jinak si zde samozřejmě můžete zakoupit vodu, coca-colu, sprite a další, někde i kefír, apod. Na ulici dostanete koupit u bábušek kvas.

V Kyrgyzstánu seženete i pivo, ale musíte jít do nemuslimských restaurací. Najdete tam jak místní pivo, tak i ruské. Když budete mít štěstí, narazíte na pivo i točené. Nesmí zde samozřejmě chybět ani vodka nebo jiná pálenka. Tento alkohol je velmi levný. Na uzbeckém jihu je povětšinou pivo a alkohol k sehnání pouze ve speciálních obchodech.

Balenou vodu můžete zakoupit všude, ale pozor na Jalal Abad na jihu, voda této značky je hodně silná léčivá minerálka, která se s chutí příliš pít nedá. Z kohoutků ve městech vodu na pití moc nedoporučujeme. V horách je možno nabírat a pít z horských potoků.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kyrgyzstán

Kyrgyzstán je stát ve Střední Asii. Jeho sousedy jsou Čína, Tádžikistán, Uzbekistán a Kazachstán. Hlavním...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…