Kuchyně v Libanonu

Při vyslovení slova Libanon se nám většinou vybaví blízkovýchodní konflikt, libanonský chléb. Ale v čem je Libanon považován za špičku ve své třídě je právě libanonská kuchyně.

Libanonská kuchyně je opravdu skutečným gurmánským zážitkem. Na vašem stole se při jídle začnou vršit různé talířky, miseky, podnosy. Typickými pokrmy v této zemi jsou humus - mletá cizrna, která je politá olivovým olejem, bábá ghanúž, což je pasta z lilku a papriky, fattúš je směs chleba, rajčat, cibule a máty, fúl - zvláštní typ fazolí, varak inab jsou plněné vinné listy, mahší je cuketa s masem a rýží, lahm siníje mňamkózní mleté hovězí s petrželí a česnekem, samak ryba, šištavuk je grilované naložené kuřecí maso aj.

Velmi oblíbené jsou i „fast-foody" se sendviči šavurma z kuřecího nebo hovězího masa nebo faláfel. K pokrmu zde dostanete vždycky chlebovou placku, čaj a kávu, která je většinou oslazená.

Místní lidé jsou velmi přátelští a pohostinní, a jestli dostanete pozváni do domácnosti, počítejte s tím, že k jídlu nedostanete příbor. Budete jídlo nabírat pomocí chlebové placky nebo rukou. Pozor nikdy nedávejte do jídla levou ruku! V této zemi se považuje za nečistou. Jako pozornost se hostiteli patří při návštěvě koupit cukroví nebo ovoce. 

Již v základech stolování a servírování se libanonská kuchyně základně liší od té naší. U nás se povětšinou hlavní jídlo skládá z polévky, velkého jídla a moučníku. V Libanonu je to hodně odlišné. Stolovníci se usadí většinou na kobercích opatřených hodně polštáři kolem nízkého stolu. NA tento jídelní stůl se přinese najednou velké  množství různých misek, které se položí doprostřed stolu, aby si každý mohl sám vybírat. Můžete použít příbor, ale pokud budete chtít jíst tradičně, tak použíjte chlebovou placku pitu, která vám poslouží jako lžíce. Hostina trvá většinou několik hodin, a popíjí se k jídlu voda, černý nebo mátový čaj, a k dezertu se podává arabská káva s kardamonem v džezvě. Ve většině případů se také pokuřuje /shisha/ vodní dýmka.

Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné. Nebývá v nich ale máslo nebo smetana, a tak nejsou příliš tučné. U nás známe jejich turecký med, ale zákusků je v libanonské kuchyni o mnoho více. K nejznámějším patří baklava, katayef nebo maamoul. Nejčastějšími přísadami do těchto sladkých pokrmů jsou místní plody, jako jsou fíky, datle a ořechy (pistácie či mandle), a hlavně med, který se využívá k výrobě sladkých desertů.

Libanonská kuchyně není vůbec pálivá, a proto si na ni velice rychle zvyknete. Koření ale patří k výrazným doplňkům libonoských pokrmů, a to zejména tymián, koriandr, římský kmín, šafrán, a sezam. Gurmánský zážitek zažijete v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením totiž hýří všemi barvami a vůněmi.  Výraznou chuť koření ocení také vegetariáni, protože třetina jídel je v Libanonu bezmasá.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…

Doprava v Uzbekistánu

Do Uzbekistánu je nejrychlejší letět.  Do Taškentu létají některé evropské společnosti, a to včetně ČSA....
více…

Kuchyně v Uzbekistánu

Málokde se národní kuchyně navzájem tolik ovlivňovaly tak jako právě v Uzbekistánu. V místní kuchyni proto...
více…

Uzbekistán

Uzbekistán je vnitrozemský stát v centrální Asii a rozlohou 447 400kilometrů čtverečních. Tato země sousedí s...
více…

Doprava v Turkmenistánu

K řízení osobního vozu v Turkmenistánu potřebujete mezinárodní řidičský průkaz, ale většinou vám postačí...
více…