Kuchyně v Singapuru

Singapur nabízí širokou škálu mezinárodní kuchyně – mongolské, malajské, vietnamské, thajské, korejské, japonské, italské a příležitostně i francouzské.

V Singapuru převažuje hlavně kuchyně čínská pod názvem kantonská. Tato kuchyně vám naservíruje jídla, která jsou vyvážená a musí se v nich odrážet vesmírná harmonie, což znamená, že jídla jsou buď jing – chladivá nebo jang – hřejivá. Oba druhy těchto jídel uvidíte v Singapuru běžně na stole. Nejjednodušším jídlem jsou nudle – mí nebo rýžová kaše – kongí. Dále je v Singapuru rozšířená kuchyně jižní Číny. Setkáte se j jejich velmi častou specialitou, která je chajnanská rýže s kuřetem. Je to v páře vařené kuřecí s rýží, okurkou a čistým vývarem.

Všude v Singapuru naleznete food country – veřejné jídelny, které vám nabídnou velký výběr jídla za velmi pěkné ceny. V těchto veřejných jídelnách, se stravují skoro všichni místní obyvatelé a naleznete je opravdu všude. I veřejné jídelny se dělí na kategorie luxusní, obyčejné a zaměřené na určitou kuchyni. Pokud některou z jídelen navštívíte, buďte ujištěni, že s prázdným žaludkem určitě neodejdete.

Voda z kohoutků je v Singapuru pitná a splňuje všechny možné normy, ale doporučujeme pro přímou konzumaci vodu balenou. Určitě počítejte s tím, že si ze Singapuru odvezete nejen krásné a nezapomenutelné zážitky, ale i pár kilo navíc :-). Nejlevnější jídlo si koupíte již za tři singapurské dolary, což je zhruba 40,-Kč. Jídlo v restauracích střední třídy vás bude stát jen o dva dolary navíc. V Singapuru kuchaři vaří většinou před svými zákazníky.

Jednou z nejvyhledávanějších pochutin je malajské saté. Jsou to opékané kousky skopového, kuřecího nebo hovězího masa, které je nabodnuto na špejli. Něco jako špíz u nás. Maso je potom ještě doplněno oříškovou omáčkou, které je opravdu vynikající, rýží, okurkou a cibulí. Další oblíbené jídlo, které uvádíme je zástupce indické kuchyně a je to chléb čapati a dhosai. Jídlo je podáváno společně s bramborami a kari. Pozor! Pokud si budete chtít dát k jídlu pivo, tak si připlatíte. Stojí 5 singapurských dolarů. Všechen alkohol je v Singapuru drahý. Smlouvání a spropitné není obvyklé.

V Singapuru jsou jídlem prostě posedlí. Jí se všude a po celý den. Mnoho Singapurců se dokonce vrátilo z emigrace, právě proto, že jim chybí jejich oblíbená jídla :-). Singapurská vláda každoročně v červenci organizuje Food festival, který oslavuje singapurskou kuchyni, a můžete na něm ochutnat vše na, co si vzpomenete i nevzpomenete. Široké spektrum zahrnuje i ovoce, které je k dispozici celý rok. Většina se ale dováží z okolních států.

Nejznámější z ovoce je durian, o kterém se říká peklo v nose, ráj v puse. Durian poznáte podle zápachu, který je pro něj charakteristický. Toto ovoce má zelenou nebo hnědou slupku a uvnitř je jakoby krémově žlutý pudink. I když je toto ovoce velmi populární, je zakázáno převážet Duriany veřejnou dopravou, letadlem. Nesmíte s ním ani do některých hotelů a veřejných budov pro jeho silný zápach.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Doprava v Singapuru

Singapur náleží k regionálním dopravním uzlům. Mezinárodní letiště Changi velice často bývá zařazováno mezi...
více…

Pláž Tanjon - Singapur

Pláž Tanjong naleznete na jihu ostrova Sentosa, který je součást Singapuru.   V blízkosti pláže najdete...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…

Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…