Modrá jeskyně na Capri

Italský ostrov Capri, který kdysi býval místem zábavy a her římských císařů, dnes přitahuje tisíce návštěvníků nejen z Říma a z měst podél pobřeží Amalfi.

Kromě luxusních obchodů a restaurací nabízí Capri také přírodní krásy Středozemí. Jedním z hlavních cílů cest na Capri bývá výlet do Modré jeskyně, Grotta Azzurra.

Modrá jeskyně na Capri

Ačkoli k této jeskyni směřuje mnoho výprav a dopravců, je dobré si cestu trochu naplánovat, abyste předešli nepříjemnostem na tomto turisticky rušném místě.

Hra světla

Modrá jeskyně leží v severozápadním rohu ostrova Capri. Své jméno získala podle efektu, který vzniká, když se sluneční paprsky odrážejí skrz mořskou vodu od vápencového dna jeskyně.

 

Výrazně modrá barva Středozemního moře vytváří barevné světelné paprsky, kdy se odstíny modré mihotají a jiskří na stěnách jeskyně.

Modrá jeskyně na Capri

Před cestou

I když se k Modré jeskyni můžete dostat i pěšky, cesta lodí pro Vás bude méně namáhavá. Nejprve se však samozřejmě musíte dostat na ostrov Capri.

 

Pohodlně Vás sem dopraví jeden z mnoha trajektů, který Vás vylodí na Marina Grande, kde výlet k jeskyni začíná. Když se sem dostanete, běžte na západní stranu doků a poohlédněte se po nápisech oznamujících výlety k jeskyni.

 

Ne každá loď, kterou zde najdete, však pluje k Modré jeskyni, proto se dobře dívejte a zeptejte se na cíl plavby předtím, než zaplatíte.

Plavba po moři

Pokud cestujete v hlavní turistické sezóně, počítejte s čekáním až dvě hodiny, než získáte místo na lodi. Ta Vás pak rychle dopraví k jeskyni.

 

Mezitím můžete obdivovat útesy Capri, jiskřící vody Středozemního moře a množství ptáků vznášejících se nad okraji útesů.

 

Vstupem do jeskyně projde pouze malý člun, takže se sem z hlavní lodě dostane pouze několik lidí najednou. Při průchodu otvorem musíte ležet na dně člunu, takže si na výlet neberte své nejlepší šaty.

 

Převozník Vás pak zaveze dovnitř jeskyně, kde můžete obdivovat zářící barvy, než Vás vyveze zpět a vrátíte se na hlavní loď.

Předejděte zklamání

Měli byste pamatovat na to, že většinou musíte platit zvlášť při nalodění na loď a pak i na člun. Někteří méně spolehliví převozníci mohou požadovat poplatek ještě i za cestu zpátky, ale to je podvod a Vy máte právo odmítnout.

 

Pokud Vám však převozník umožnil něco navíc, například si v jeskyni zaplavat, měli byste mu za to dát spropitné. Pamatujte rovněž na to, že když je moře neklidné, čluny se nedostanou úzkým otvorem do jeskyně.

 

Abyste předešli zklamání, kdy byste si zaplatili loď, která Vás doveze k jeskyni, abyste pak zjistili, že do ní nemůžete, zeptejte se při placení na předpověď počasí.

 

Jednou z možností, jak předejít davům i neklidnému moři, je vypravit se na místo co možná nejčasněji ráno. Po ránu bývá moře klidnější než později v průběhu dne, kdy se zvedne vítr.

 

comments powered by Disqus