Jak vybrat kvalitní olivový olej?

Mnozí z nás ho používají denně s tím, že dělají něco dobrého pro své zdraví. Nepochybně patří ke velmi zdravým potravinám. V obchodech máte však na výběr ze široké nabídky. Víte, že ne každý olivový olej je zdravý?

Třeba si umět z nabízených variant vybrat tu správnou. Ne každý olivový olej je skutečným olivovým olejem a prospívá našemu zdraví. Na trhu jsou nabízeny i levné varianty vyrobené ze zbytků oliv, z jejich slupek a ostatního odpadu. Tyto oleje jsou i směsmi různých olejů a označují se jako "olio d'oliva" a mohou obsahovat i chemické látky. Vyrábějí se z pokrutin za pomoci použití rozpouštědel. Jsou proto i velmi levné a balené většinou v plastových obalech , což už samo o sobě dostatečné indicie poukazující na nekvalitu. Rozpoznat pravý olivový olej od jeho nekvalitní napodobeniny není vždy až tak snadné.

Tip: Kvalitní olivový olej nutně nemusí být ten nejdražší. Prvotřídní kvalitu můžete mít za slušnou cenu, stačí sledovat akční letáky českých řetězců na internetu. Jistě brzy narazíte na výhodnou akční cenu.

Jaká je nabídka na českém trhu?

Je jednou z nejzdravějších potravin současnosti, která se díky své chuti a obsahu množství nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a vitaminu E, stala symbolem zdravého stravování. V obchodech se můžete setkat s dost velkou nabídkou olivových olejů. Dostupné jsou mnohé značky, patří mezi ně vysoce kvalitní, ale také nekvalitní druhy.

Nejkvalitnější oleje jsou z Itálie

V současnosti převládá u odborníků názor, že nejkvalitnější olivové oleje jsou právě ty, které pocházejí z Itálie. Většina olivových olejů prodávaných v obchodech jsou však španělského původu a ty odborníci považují spíše za oleje konzumnějšího charakteru, vhodné spíše na vaření, jak na studenou kuchyni a do salátů.

Zajímavost: Věděli jste, že z pěti kilogramů oliv se vyrobí pouze 1 litr kvalitního olivového oleje a jeden olivovník vyprodukuje množství oliv, které postačuje jen na výrobu 1,5 - 2 l litry oleje?

Jak vybrat kvalitní olivový olej?

V Evropské unii musí výrobci uvádět povinně jakost oleje. Ty jsou tři: Extra virgin, Virgin a čistý olivový olej.

  • EXTRA VIRGIN (EXTRA PANENSKÝ) - určitě nejkvalitnější olivový olej, který je vyroben jen čistě mechanickým způsobem, protože je lisovaný za studena. Čistě mechanický způsob úpravy zaručuje kvalitu a stoprocentní zachování všech zdraví prospěšných látek. Je ideální na studenou kuchyni a nedoporučuje se například na grilování, nebo fritování.
  • VIRGIN (PANENSKÝ) - získává se také lisováním za studena, avšak z méně kvalitních oliv. Je vhodný pro studenou i teplou kuchyni.
  • Čistý olivový olej - vyrábí se z oliv nejnižší kvality, pomocí chemického zpracování a rafinace. Použití se doporučuje zejména na tepelnou úpravu jídel, protože má téměř úplně nevýraznou chuť a nízkou kvalitu.

Na co se zaměřit při koupi?

To nejhlavnější, co byste si měli na oleji všimnout, je jeho jakost, země původu a datum spotřeby . Ten by neměl být delší než 18 měsíců od data výroby. V ideálním případě by neměl přesáhnout 12 měsíců ode dne výroby oleje. Maximální doba, kterou kvalitní olivový olej nemůže přesáhnout, jsou dva roky. Pokud tento čas datum spotřeby přesahuje, pravděpodobně se nejedná o kvalitní a čistě přírodní výrobek.

Nezapomínejte na obal v jakém se olej prodává. Kvalitní oleje jsou baleny jednoznačně ve skleněných lahvích s tmavým zabarvením . Pokud se vám tedy dosud v obchodě celkem zamlouval levný olivový olej v plastové průhledné lahvi, rychle něj zapomeňte. Neulahodíte ani svému zdraví, ani chuťovým buňkám.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články