Višně přidejte do svého jídelníčku!
Plody višně jsou od jasně červených až po tmavočervené. Nepatří mezi nejpopulárnější ovoce, protože nejsou tak sladké jako třešně. Stejně jako většina peckového ovoce pocházejí z Asie. Na naše území je dovezli Římané v 12. století. V současné době jsou tyto ovocné stromy a keře pěstované po celém světě.
Višně obsahují jen málo vitaminů. Nejvýraznější je podíl vitamínů B a C, ale i ten je jen průměrný. Jsou spíše zdrojem minerálních a stopových látek , které si tělo nedokáže vytvořit samo. Pro vysoký obsah jódu jsou vhodné pro lidi s onemocněními štítné žlázy as bolestmi páteře. Velké množství vápníku je potřebné pro zdravé kosti a zuby a správnou funkci nervů. Nezanedbatelné množství železa je důležité pro tvorbu červených krvinek. Draslík kontroluje funkci svalů a obsah tekutin v těle. Přispívá ke snižování krevního tlaku a projevů alergií. Pomáhá při onemocněních srdce a ledvin a při únavě. Regulaci cukru v krvi řídí mangan. Kromě toho snižuje cholesterol, chrání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, podporuje růst kostí a chrupavek. Důležitý je i pro kojící ženy, protože podporuje tvorbu mateřského mléka. Zinek obsažený ve višních chrání játra, neutralizuje škodlivé účinky alkoholu a uklidňuje nervy. Má vliv i na rozmnožování - rozhoduje totiž o tvorbě spermií, podporuje početí a správný průběh těhotenství. Nezbytný pro fungování organismu je bór a fosfor.
Čističky těla
Višně dokáží na sebe vázat škodlivé látky, které se tak mohou z těla vyloučit. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny . Nejnovější studie naznačují, že jejich konzumace má blahodárný vliv na léčení cukrovky. Barvivo Anthokyany totiž podporuje tvorbu inzulínu. Britský výzkum zase dokazuje, že 300 g ovoce nebo šťávy denně, vás mohou zbavit nespavosti.
I když po konzumaci třešní často nastoupí pocit žízně, raději je nezapíjejte . Mohou se totiž dostavit problémy s trávením doprovázené silnými křečemi v břiše.
Pryč s nadváhou
Višně pomáhají při snižování nadváhy tím, že neutralizují tuky, které se pak nedostanou do krve. Stonky višní se přidávají do podpůrných prostředků na redukci hmotnosti. Navíc pomáhají z těla odstraňovat škodlivé látky, takže se hodí i na očistné kúry. Je velká škoda, že je běžně v obchodě nekoupíte, zato v lékárně máte široký výběr přípravků s výtažky višní.
Čaj z višňových stonků
Čaj z višňových stonků se vaří už od pradávna jako lék na bronchitidu. Stonky se sbírají od června do konce srpna a suší se při pokojové teplotě . Sušené stonky zalijte šálkem vařící vody a nechte 5 minut louhovat. Odvar sceďte a při nemoci pijte dvakrát denně. Stonky se používají i proti průjmům, při chronických a akutních problémech s močovými cestami a při léčení místních otoků. Odvary z listů se pijí při chudokrevnosti a nadměrné plynatosti.
Z kůry stromu často vytéká višňová pryskyřice. Ta se v lidové léčbě používala proti kožním vyrážkám. Krásné višňové dřevo se používá v řezbářství a na výrobu nábytku.
Výtažky z ovoce se využívají v kosmetice. Mají schopnost vyživovat buňky a zpomalovat stárnutí pokožky.
Z ovoce se vyrábí višňový sirup, který se používá k zlepšení chuti léků a na přípravu osvěžujících nápojů pro nemocné. Navíc obsahuje látky, které umožňují snadnější vstřebávání účinných složek léků.
Jak upravit višně?
V kuchyni se nejčastěji uplatňují při výrobě kompotů, džemů, šťáv a zákusků. Dají se kandovat i sušit. Pokud nespotřebované čerstvé ovoce skladujete v chladničce, neměli byste ho dávat blízko aromatických potravin . Mají totiž tendenci přebírat jejich vůni. Višně našly uplatnění iv likérnictví - vyrábí se z nich griotka a maraschino.