Doprava v Turkmenistánu

K řízení osobního vozu v Turkmenistánu potřebujete mezinárodní řidičský průkaz, ale většinou vám postačí náš řidičský průkaz s překladem. Půjčovny zde zatím v Turkmenistánu neexistují, ale v blízké budoucnosti by tu měly začít fungovat první společnosti. Jezdí se zde vpravo.

Silniční síť je dobře udržovaná pouze v hlavním městě Ašchabadu, a to jen hlavní trasy. Povrch silnic v okolí je v dezolátním stavu a neosvětlený. Ulice Ašchabadu jsou zaplněné vozy, neboť po získání nezávislosti si automobil pořídil skoro každý obyvatel. Důsledkem toho je totální kolaps dopravy v Ašchabadu. Řidiči v Turkmenistánu bývají nedisciplinovaní a mnohdy agresivní.

Mimo hlavní město mají silnice pevný povrch, ale často jsou hodně rozbité a plné výmolů. Počítejte i s tím, že na silnicích, se navíc v každou denní i noční dobu prohánějí hospodářská zvířata. Doporučujeme si najmout vůz s řidičem. Své služby vám budou určitě nabízet řidiči taxi, i řidiči bez licence, kteří jsou levnější. Tam si ale sjednejte vždy cenu předem. Počítejte i s tím, že mnoho ulic bylo přejmenováno, ale obyvatelé používají staré názvy, takže si pečlivě ujasněte, kam chcete jet.

Vlak:

Základní páteří turkmenské železniční sítě je trasa Turkmenbašy (Krasnovodsk) - Ašgabat - Tedžen - Mary - Turkmenabat (Čardžou) - Atamyrat (Kerki). Vlak v této zemi slouží k základním dopravním prostředkům na dlouhé vzdálenosti v zemi. Navíc vlaky velmi často jezdí přes noc, a tím pádem můžete ušetřit za ubytování, a seznámit se s mnoha zajímavými lidmi. Jízdenky na vlak se prodávají pouze na pas. Neexistuje zde dvojí cena pro cizince. Pokud nejsou jízdenky, téměř vždy uplatíte průvodčí, a šup místo se hned najde, když ne to nejluxusnější. 

Autobus:

Autobusy v Turkmenistánu sice jezdí, ale rozhodně to není síť, na kterou jsme zvyklí z Evropy. V okolí větších měst můžete relativně úspěšně používat autobusy příměstské. V zásadě můžeme říci, že několikrát denně jezdí autobusy mezi Ašgabatem a Mary, mezi Ašgabatem a Dašoguzem v ostatních směrech maximálně jeden spoj denně. 

Maršrutky a společné taxi:

Řídkou síť státních autobusů doplňují minibusy nebo-li maršrutky, a taxíky, které odjíždějí, když se naplní. Je to něco jako sběrné taxi. Počítejte s tím, že jejich ceny jsou vyšší než u vlaku nebo autobusu. Tento způsob dopravy je například jediný možný „do“ a „z“ Konje Urgenče, vč. dopravy do Ašgabatu. Můžete je zastavit kdekoliv po silnici, a kdekoliv také můžete vystoupit. Cena je celkem úměrná ujeté vzdálenosti. 

Taxi:

Taxíkáři Vás ochotně vezmou kdykoliv a kamkoliv. Taxíky jsou velmi vhodné pro skupiny pro okruhy po  některých památkách (např. Mary), neboť se spolucestující o jízdné rozdělí.

Letadlo:

Nejrychlejším, ale bohužel také nejdražším druhem dopravy je samozřejmě letadlo. Turkmenistan Hava Yollary létají z Ašgabatu alespoň jednou denně do Türkmenbašy (Krasnovodsk), Mary, Dašoguzu, Turkmenabatu (Čardžou) a Atamyratu (Kerki). Existují i jiné lety. Snad jedinou nevýhodou letadla jsou často nedostupné letenky (s výjimkou letenek zařizovaných cestovní kanceláří).

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…

Doprava v Uzbekistánu

Do Uzbekistánu je nejrychlejší letět.  Do Taškentu létají některé evropské společnosti, a to včetně ČSA....
více…

Kuchyně v Uzbekistánu

Málokde se národní kuchyně navzájem tolik ovlivňovaly tak jako právě v Uzbekistánu. V místní kuchyni proto...
více…

Uzbekistán

Uzbekistán je vnitrozemský stát v centrální Asii a rozlohou 447 400kilometrů čtverečních. Tato země sousedí s...
více…

Národní park Pamír Tádžikistán

Národní park Pamír je přírodní rezervace a národní park ve východním Tádžikistánu, který se rozkládá na...
více…