Kam v Turkmenistánu

V Turkmenistánu naleznete mnoho památek, zde jich uvádíme jen pár na ukázku. 

Ašchabad

Ašchabad je hlavní město Tukmenistánu, a je to moderní metropole státu. Město je situováno na jižním okraji pouště Karakum. Založeno bylo roku 1881, ale o necelých sedmdesát let později Ašchabad zdevastovalo zemětřesení o síle 10,5 stupně Richterovy stupnice. Přírodní katastrofa si v té době vyžádala životy třetiny obyvatelstva, a většina města byla srovnána se zemí. Dnes byste již dopad této katastrofy na městě vůbec nepoznali.

Ašchabad je v dnešní době moderní metropolí s velikým množstvím muzeí. Naleznete zde např. geografické muzeum či museum koberců, které ukrývá i továrnu. Za zmínku určitě stojí i okolí metropole. Zhruba deset kilometrů na jih od Ašchabadu naleznete farmu Akhal Tekes, ve které se chovají známí Akiltenští koně. Každé jaro a každé léto se ne této fatmě pořádají závody.

Kousek od Ašchabadu naleznete i pozůstatky Staré Nisy, což bylo v dobách minulých hlavní město království. Zhruba čtyřicet kilometrů na západ od města Ašchabad můžete navštívit ruiny pevnosti Geok-Tepe, a také stejnojmenné bojiště. Na tomto bojišti v roce 1881 ruský generál Skobiljev zabil více než 20 tisíc Turkmenů.

Místem, které určitě navštivte je podzemní minerální jezero Kov Ata, které se nachází cca 90 kilometrů na západ od Ašchabádu. Jezero je napájeno horkými prameny, kterým Kov Ata vděčí za svoji stálou teplotu 36 °C. 

Merv

Je to druhé největší město státu Turkmenistán, které se rozléhá v těsném sousedství starověkých ruin nazývaných Merv. Merv bývalo islámským centrem, a říkalo se mu v minulých dobách Královna měst.  Merv býval důležitou zastávkou na Hedvábné stezce z Číny ke Středozemnímu moři.

Do dnešní doby se zachovalo bohužel jen málo z tohoto bývalého skvostného města. Turisté zde mohou obdivovat cihlová mauzolea panovníků. Nejznámějším z nich je Mauzoleum sultána Sanjara. Kuriozitou v této oblasti jsou místní velbloudi, kteří se tu pasou bez ohledu na archeology nebo turisty.

Mauzoleum Sultána Sanjara

Tuto nejvýznamnější památku v celém areálu se rozkládá na široké mervské pláni a uvidíte ji i zdaleka. Výška mauzolea je totiž 38 metrů, a stojí na 5 metrových hlubokých základech. Tato stavba, která je perlou středověké architektury byla postavena ve 12. století architektem Muhammadem bin Atyzem as-Sarachsím. Ten zanechal své jméno v kúfickém nápisu, který obepíná celou vnitřní stěnu mauzolea. Bohužel výzdoba interiéru je však poměrně prostá nezvykle pro mauzolea sultánů, stejně jako dochovaný náhrobek panovníka.

Turkmenbaši

Turkmenbaši je přístavní město, které je pro nás známé pod svým starým názvem Krasnovodsk. Toto místo je obklopeno horami, které se tyčí nad tyrkysovými vodami Kaspického moře. Velkou zajímavostí tohoto města je, že je jediným přístavem střední Asie, a tedy i jedinou mořskou trasou do evropského Ruska. Město Turkmenbaši bývá všude popisováno jako ponuré, pusté a prašné město, ale i tak má své nezaměnitelné kouzlo. Z města Turkmenbaši můžete podnikat treky do okolních hor, z kterých je nádherný pohled na město i Kaspické moře.

Kyz kala - Velká a Malá dívčí pevnost

Jsou to jedny z nejvýznamnějších středověkých pevností. S těmito pevnostmi je spojena legenda o krásných dívkách a mladících, kteří se mohli setkat pouze jen tehdy, když se některé dívce podařilo vlastní silou přehodit jablko do sousední pevnosti. Což ke vzdálenosti zhruba 80 metrů musel být velice slušný výkon.:-)

Köpet Dag

Zde naleznete celkem slušné množství na trekking, na zajímavá místa. Mnohé jsou i značeny. Velmi populární je výletní oblast okolo Firuzy, bohužel pro cizince pouze na zvláštní povolení :-(. Mapy Köpet dagu jsou poměrně obtížně k sehnání, a nejspíš uspějete pouze v Národní kartografické společnosti v Ašchabadu.

Tolkučka

Toto je v dnešní době jeden z největších středoasijských bazarů, který se koná pravidelně v neděli dopoledne od 7:00 - 13 hodin. Nakoupíte zde opravdu skoro vše. Od koberců, látek, šatů až po rezavé hřebíky či motocykl.

Serdaryn sağlyk yoly 

Pro posílení kondice a zdraví místních obyvatel Ašbagatu, a také pro zvýšení zájmu turistů o poznávání krás této země byly vybudovány na hřebenech Köpet dagu perfektně vydlážděné a osvětlené (ne všude) cesty zdraví. Jsou to pohodlné chodníčky s mnoha schody, zábradlími, které jsou z větší části z bílého kamene, takže ve dne nádherně svítí svou bělobou a večer při pohledu na ně svítí drobounkým řetízkem lampiček.

Gök Depe

V turkmenských dějinách je Gök Depe něco podobného jako u nás Bílá Hora. Právě zde proběhla v roce 1881 rozhodující bitva mezi vojsky generála Skobeleva a turkmenskými tekkinskými kmeny. Kmeny byly poraženy. Potom vlastně skončil protiruský odpor ve Střední Asii. Dnes naleznete ve městě jen zbytky ruské pevnost. Zachovaly se pouze jen některé obvodní zdi, "umně restaurované" moderním betonem. Uvnitř areálu pevnosti byla postavena špičková moderní mešita, která ale v sovětském ponurém městě vypadá trochu nepatřičně.

Gypdžak

Návštěvu tohoto místa si nenechte určitě ujít. Jedná se o rodnou vesnici presidenta a také o místo posledního odpočinku Atamyrata Nijazova. V dnešní době ve vesnici naleznete monumentální areál s velkou zlatou sochou prvního Presidenta a zlatým reliéfem. Součástí tohoto komplexu je i největší turkmenská mešita, která je plně zasvěcena kultu Ruhnámy.

Baharden

Na úpatí hor zhruba 3 hodiny od Ašchabadu naleznete jednu z největších přírodních zajímavostí této země. Je to teplé sirovodíkové jezero, které je ukryto v jeskyni na úpatí Köpet Dagu. Teplota podzemního jezera je zhruba 36°C, všude budete cítit sirovodík – něco jako pukavec.

Pokud se budete chtít v jezeře vykoupa,t není to na závadu, ale doporučujeme být ve vodě 15 – 20 minut, abyste nebyli potom po celý den cítit jako zkažené vejce:-). Určitě neplavte do zadních a neosvětlených částí jezera.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Brunej - stát, jehož návštěvu lze spojit s návštěvou Malajsie nebo Kambodži

Benzín zde stojí kolem dvaceti centů a nafta je ještě o něco levnější. V garáži místního vládce parkuje kolem...
více…

Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…

Doprava v Uzbekistánu

Do Uzbekistánu je nejrychlejší letět.  Do Taškentu létají některé evropské společnosti, a to včetně ČSA....
více…

Kuchyně v Uzbekistánu

Málokde se národní kuchyně navzájem tolik ovlivňovaly tak jako právě v Uzbekistánu. V místní kuchyni proto...
více…

Uzbekistán

Uzbekistán je vnitrozemský stát v centrální Asii a rozlohou 447 400kilometrů čtverečních. Tato země sousedí s...
více…

Národní park Pamír Tádžikistán

Národní park Pamír je přírodní rezervace a národní park ve východním Tádžikistánu, který se rozkládá na...
více…