Kuchyně v Turkmenistánu

Turkmenistán patřil vždy k nejchudším a nejméně rozvinutým oblastem ruského Turkestánu (sovětské Střední Asie), a tomu odpovídá i nepříliš druhově rozmanitý jídelníček. Ještě zhruba před sto lety bylo pro většinu turkmenských kmenů maso a mléko alfou a omegou jejich jídelníčku. 

Pro žádnou jinou středoasijskou kuchyni nejsou tolik typická čistě masitá a čistě mléčná jídla. Právě tato jídla odlišují původní turkmenskou kuchyni od té dnešní. Dnešní Turkmenská kuchyně je výrazně ovlivněná uzbeckou a tádžickou kuchyní.

S těmito kuchyněmi má původní turkmenská kuchyně společnou úpravu masa, která se nazývá govurma. Jedná se o opékání malých kousků masa v bavlníkovém a sezamovém oleji nebo vlastním tuku. Dalším typickým masitým pokrmem je např. kebab, což je druh šašliku, která je znám i u nás.

S Turkmenským postupem konzervace masa se nesetkáte u žádných sousedních národů.  Tradiční postupy sušení masa totiž vycházejí z místních specifických přírodních podmínek. Je to vysoká teplota vzduchu, suchý a horký vítr a hodně rozpálený písek. Jedním z těch původních způsobů konzervace masa, je jeho vysoušení na prudkém slunci. Což se dělalo tak, že se velké kusy masa i s kostí nabodly na špice tyčí a několik dní se sušily. Takto upravené maso se nazývá „kakmač“. Tento způsob konzervace masa byl rozšířen hlavně u Jomudů.

Další způsob konzervace masa je o mnoho vynalézavější a nazývá se „garyn“. Při tomto postupu se očištěný beraní nebo kozlí žaludek nasolí, silně potře paprikou, a nacpe se kousky masa a sádla. Potom se žaludek zašije a několik dní se suší v rozpáleném písku. Na noc se ale musí vyhrabat a zavěšuje se na kůl. Na druhý den se opět zahrabe do rozpáleného písku a tak to jde pořád dál, dokud není maso vysušené.  Touto úpravou získá maso zvláštní, ale příjemnou chuť, a které se dlouhou dobu nekazí.

S rybami se zde setkáte pouze u Ogurdžalinců, kteří žijí v blízkosti Kaspického moře. Tito místní lidé si ryby opékají dle tradičních receptura to buď v tuku, nebo nad ohněm. Při přípravě ryb používají pro nás hodně netradiční suroviny. Můžete se zde setkat s např. s jeseterem na meruňkách a rýži nebo s candátem s granátovou šťávou a rozinkami.

Nejoblíbenějším ovocem v Turkmenistánu je turkmenská sladká dýně, která roste i v poušti. Toto ovoce má dokonce i svůj vlastní svátek. Mezi další časté ovoce, které se zde používá, jsou také melouny, meruňky a hroznové víno. Ze zahuštěné dýňové a vinné šťávy se vyrábí sladkosti pod názvem nabat a bekmes, které jsou svou konzistencí hodně podobné medu.

Velice zvláštní turkmenskou pochoutkou a pro evropana jedna neznámá jsou liliové cibulky rozvařené ve vinném sirupu na hustá povidla.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Maledivy - ráj, který postupně mizí do moře

Maledivy jsou známé ostrovy nacházející se nedaleko Srí Lanky v Indickém oceánu. Jde o krásný kout světa,...
více…

Istanbul - město dvou kontinentů

Istanbul má několik míst, které zkrátka vidět musíte. Jsou to centra, místní Grand Bazaar, ulice, uličky, tržiště,...
více…

Taškent Uzbekistán

Taškent se rozléhá na místě, které bylo významným obchodním střediskem již ve 2. tisíciletí př.n.l. V...
více…

Hedvábí a nejlepší Ferganský trh Uzbekistán

Na jihu uzbecké části Ferganské kotliny se rozléhá Margilan, který již po mnoho let představuje centrum produkce...
více…

Buchara Uzbekistán

První zprávy o městě Buchara pocházejí z roku 2500 př.n.l. Díky své poloze na řece Zaravshan to byla vždy...
více…

Doprava v Uzbekistánu

Do Uzbekistánu je nejrychlejší letět.  Do Taškentu létají některé evropské společnosti, a to včetně ČSA....
více…

Kuchyně v Uzbekistánu

Málokde se národní kuchyně navzájem tolik ovlivňovaly tak jako právě v Uzbekistánu. V místní kuchyni proto...
více…

Uzbekistán

Uzbekistán je vnitrozemský stát v centrální Asii a rozlohou 447 400kilometrů čtverečních. Tato země sousedí s...
více…

Národní park Pamír Tádžikistán

Národní park Pamír je přírodní rezervace a národní park ve východním Tádžikistánu, který se rozkládá na...
více…

Pamír Tádžikistán

Pamír je rozsáhlý horský masív v Tádžikistánu, Afghánistánu a v Číně. Celková rozloha Pamíru činí zhruba...
více…