Malajsie

Pokud máte rádi exotiku a chcete zároveň i civilizované prostředí navštivte Malajsii. Zde uslyšíte zpěvavé cizokrajné jazyky a bez problémů se v Malajsii domluvíte anglicky. Uvidíte tady krásnou starodávnou architekturu, koloniální památky, které jsou v kontrastu s moderními budovami.

Malajsie

Od roku 1957 se tato země nazývá Malajská federace a je zde jedinečná směsice náboženství a kultur. Malajsie se skládá ze dvou částí a to z Malajského poloostrova a ostrova Borneo. Malajský poloostrov je součástí asijského kontinentu a žije na něm zhruba 80% malajské populace. Ostrov Borneo se dělí s Indonésií a sultánem Brunejem.

Malajsie pokrývá 330 tisíc kilometrů čtverečních plochy a hlavní město se nazývá Kuala Lumpur. V Malajsii naleznete, jak nejvyšší dvoj mrakodrapy na světě /Petronas Twin Towers/, hory, krásné deštné pralesy, atraktivní pláže, hezké ostrovy a celoročně příjemné klima. Uvidíte zde islámské kláštery, které kontrastují s těmi buddhistickými, taoistické stánky či osamělé ostrovy, které jsou uprostřed oceánu.

Obyvatelé:

Malajci 5,4%, malajští Číňané 23,7%, původní obyvatelé 11%, malajští Indové /Tamilové/ 7,1%, ostatní národnosti 10%.

Náboženské složení:

Muslimové 60,5%, buddhisté 19,2%, křesťané 9,1%, hinduisté 6,3%, taoisté 2,6%, ostatní 2,4%.

Úřední jazyk:

Úředním jazykem je malajština, další používané jazyky jsou:angličtina, čínština a tamilština

Peněžní jednotka:

Malajský ringit /RM/, který se dělí na 100 senů. V oběhu jsou bankovky v hodnotě 2,5,10,50 a 100 ringgitů, v mincích 1 sen, 5,10,20 a 50 senů. Z ostatních měn, kterými můžete i platit jsou americký dolar, euro, singapurský dolar, thajský baht a japonský jen.

Časový posun:

+6 hodin v době letního času, +7 hodin v době zimního času.

Dovoz, vývoz:

Drogy a omamné látky, pornografický materiál, symboly s židovskou tématikou a výrobky z Izraele, sečné zbraně, živé či mrtvé korály, želví vejce, všechno zboží, které je podobné injekčním stříkačkám, nic o Koránu, rozhlasové přijímače

Víza:

Pokud nebudete v Malajsii déle, jak 90 dní nepotřebujete vízum. Pozor! Vstupní razítko platí jen pro pevninskou Malajsii a stát Sabah. Neplatí pro stát Sarawak – oba státy najdete na Borneu. Ve státě Sarawak imigrační služba vám dá vstupní razítko po příletu jen na 30 dní.  Jakmile vám dají razítko do cestovního pasu, raději si ho hned zkontrolujte. Imigrační pracovník vám z neznalosti může udělit kratší povolení k pobytu, než je sjednáno v dohodě o bezvízovém styku. Pozor! Nedoporučujeme překročit platnost pobytu.

Zdravotnictví:

Určitě se doporučuje všem turistům, kteří odlétají do Malajsie si sjednat zdravotní cestovní pojištění. Zdravotní péče ej v Malajsii na velmi dobré úrovni a to především v soukromých zdravotnických zařízení. Všechny poplatky za ošetření si ale budete platit ihned a v hotovosti. Velmi dobrá nemocnice Gleneagles v Kuala Lumpur je na ulici Jalan Ampang. Při dlouhodobějších pobytech se doporučuje očkování proti žloutence typu A i B a proti břišnímu tyfu. Pokud se rozhodnete  v Malajsii pro pobyt v tropických deštných pralesech, doporučuje se po konzultaci s lékařem vybavit se antimalariky. Pro krátkodobé pobyty v této zemi stačí jen to očkování uvedeno výše, přeočkování proti tetanu a hlavně používat repelent.

Elektřina:

Elektrické napětí je v Malajsii 220V, 50Hz. Bohužel zásuvky jsou tří kolíkové. Ale nezoufejte, v hotelu vám adaptér zapůjčí nebo si ho koupíte v obchodní síti Malajsie.

Internet:

Ve větších městech naleznete internetové kavárny a obvykle je dostupný i v hotelích. Národní TLD Malajsie je .my

Kuchyně:

Malajsie je díky smíšením ras, kultur a náboženstvím gastronomický ráj pro všechny gurmány i negurmány. Naleznete zde rozmanitou národní kuchyni, koření a použité suroviny.

Důležité kontakty:

  • Policie 999 
  • Ambulance 999 
  • Hasiči 994 
  • Civilní obrana 991

Kriminalita:

Ve větších městech se můžete setkat s malou pouliční kriminalitou. Bylo zaznamenáno, že se kradou kabelky, které jsou volně neseny přes rameno, pachateli, kteří jedou na motocyklu. Pozor! Pokud se vám něco takového stane, okamžitě kabelku pusťte, ať nejste vlečeni za motocyklem a nepřijdete k vážným zraněním.  Doporučujeme raději chodit na vzdálenější straně chodníku od silnice a proti směru provozu. Také došlo k pár případům, kdy bylo něco podstrčeno turistům do příručních tašek a potom byl turista nařčen, že krade. Bylo mu doporučeno vyřešit vše bez policie, zaplacením vysoké částky.

Doprava do Malajsie:

V součastné době do Malajsie nelétají žádné přímé spoje z ČR. Můžete ale letět přes Vídeň, nebo KLM přes Amsterdam. Cenově výhodné jsou i lety přes Mnichov a Frankfurt. Pokud bude zrovna nějaká akce, může vás letenka vyjít jen na zhruba 18.000,-Kč.  Připočítejte si ještě náklady za dopravu k místu odletu. Na Borneu, či na Lumpuru musíte vyplnit imigrační kartu, ale útržek si schovejte, ten se vyžaduje při odletu ze země. 

Doprava po Malajsii:

Malajsie má velice rozvinutou dopravní infrastrukturu a vybudovanou síť dálnic. Pokud pojedete autobusem, tak ty jsou klimatizované, levné a pohodlné. Autobusy zajišťují přepravu na všechna turisticky atraktivní destinace. V Malajsii můžete využít i vlak, který je na pevninské části země snadno dostupný a výborně využitelný pokud chcete navštívit Thajsko nebo Singapur. Na Borneu vlaky nehledejte, tam je upřednostněna lodní doprava, díky velkému množství vodních toků. Můžete se i proletět nízkonákladovými společnostmi. Zásadně v Malajsii nestopujte.

Městská hromadná doprava v hlavním městě Malajsie je propracovaná a levná. Páteří města v dopravě je metro, autobusy a taxíky. Autobusy ale jezdí nepravidelně. Taxíky mají taxametr, ale zkontrolujte si, jestli fungují. Pokud ne, domluvte si cenu předem nebo do vozu nenastupujte. Základní taxa při nástupu do taxíku jsou 3 RM. Z mezinárodního letiště do hlavního města se dostanete pohodlně a rychle rychlovlakem Klia Express, nebo klimatizovaným autobusem.

Velvyslanectví Malajsie: Na Zátorce 675/30, 160 00 Praha 6 – Bubeneč, telefon: 234 706 611,web: www. kln.gov.my/perwakilan/prague, provozní hodiny úřadu: Po – Pá: 8:30 –13:00hod, 14:00 – 16:30 hod.
Velvyslanectví České republiky v Malajsii: 42/B The Intermark Vista Tower, 348 Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur, tel: recepce +603/21662900, sekretariát +603/21661900, nouzová linka: +6012/2927790, web: www.mzv.cz/kualalumpur, provozní hodiny úřadu: Po - Pá 08.00 - 16.30 hod, úřední hodiny pro veřejnost: středa 13.00 - 15.00 hod.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Petronas Twin Towers Malajsie

Tato ohromná stavba byla ještě nedávno tím nejvyšším mrakodrapem na světě, kterou navrhl Argentinec Cesar Pelli a...
více…

Tance /kultura/ v Malajsii

Malajsie se skládá z mnoha národů, které mají svou bohatou kulturu a dědictví. Také díky vlivu sousední...
více…

Jeskyně Batu Malajsie

Je to ohromný skalní masiv, který se nachází zhruba 13 kilometrů od hlavního města Malajsie Kuala Lumpur....
více…

Sabah Borneo - Malajsie

Je to druhý největší stát na ostrově Borneo, který se rozkládá na severovýchodním výběžku ostrova a také na...
více…

Svátky v Malajsii

Malajsie je islámskou zemí a tak má většina jejich svátků co do činění s islámským lunárním kalendářem....
více…

Doprava po Malajsii

Dopravovat se po Malajsii můžete různými způsoby. Můžete si vyzkoušet cestování lodí, autobusová síť i...
více…

Ubytování v Malajsii

V Malajsii naleznete celou řadu ubytovacích možností, a to zejména v hlavním městě. Pokud nejste nároční,...
více…

Suvenýry a nakupování Malajsie

O Malajsii se v různých časopisech nebo v TV dozvídáte, že je to skutečný nákupní ráj. Je to ale relativní a...
více…

Kuchyně v Malajsii

Ve světě je Malajsie považována díky svému smíšení ras, kultur a náboženství za gastronomický...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…