Potápění v Thajsku

Potápění v Thajsku určitě nezklame ani ty nejnáročnější potápěče. Spatříte zde stovky druhů tvrdých i měkkých korálů, murény, barakudy, hejna tučňáků, kanice, trnuchy, perutýny i leopardí žraloky.

Pokud budete mít štěstí, zahlédnete i bělo a černocípé žraloky. Thajsko je již mnoho populární mezi českými turisty a tak v tomto státě najdete i české potápěčské základny. Elixír Divers – základna na ostrově Koh Yao nedaleko Phuketu a Octopus Divers – základna na ostrově Koh Lanta.

Potápění v Thajsku se rozdělují na dvě základní části:

Thajský záliv na východu a Andmánské moře na západu. Známější a vhodnější pro potápění je západní pobřeží – Phi,Phi ostrovy, koh Yao Yai, Phuket a v neposlední řadě i Silimánské ostrovy. Sezona v této části je od listopadu do dubna. V Thajském zálivu se můžete potápět celoročně. Pokud budete mít strach, že byste se na nečeských základnách nedomluvili, ověřte si před cestou na potápění, jestli není náhodou v základnách český instruktor /divemaster/ k dispozici.

Lokality k potápění: 

Ostrovy Siliman jsou tropickým rájem, který je ukryt v oceánu severozápadně od Phuketu v Thajsku. Naleznete zde devět ostrůvků porostlých tropickou přírodou, které jsou obklopeny průzračně čistou vodou. Je to jedno z nejkrásnějších potápěčských lokalit na světě s nádhernými korálovými útesy plných ryb.

Silimánské ostrovy jsou součástí rozsáhlé mořské rezervace a proto je počet návštěvníků omezen. Viditelnost ve vodě je na ostrovech velmi dobrá, v průměru tak 18-25 metrů a občas i na 40 metrů. Na Phuketu a v okolí naleznete mnoho malých cestovních kanceláří, které nabízejí potápění na Similanských ostrovech.

Ostrov Koh Bon se nachází zhruba hodinu severně od Silimánských ostrovů. Toto je místo kde je největší šance, že uvidíte manty. Potápěčská lokalita Koh Bon má jako jediná tu pravou zeď na potápění v oblasti Surinských a Similanských ostrovech. Většina jiných lokalit jsou buď shluky kamenů nebo různých pinnaclech.  Během ponoru v Koh bonu se většinou vydáte, tam kde zeď začíná a padá do hloubky.

V hlubině se potom budete snažit zahlédnout černo-bílý stín, který signalizuje mantu, která se blíží. Manta jsou v této oblasti vidět nejčastěji od dubna do května. Manty se na této lokalitě zdržují dlouhé minuty a opakovaně se sem vracejí. Potápět se nemusíte jen u zdi, ale i v zátoce, která se u tohoto ostrova nachází. V zátoce je dobrý ponor pro začínající potápěče, protože je chráněna před proudy nebo vlnami. Zátoka je vhodná i pro noční potápění. Záleží už na štěstí co vlastně kromě mant uvidíte. Ale je k vidění i leopardí žralok a velice pěkný pohled je i na chobotnici, která vyleze zcela ven a usadí se na korálech.

Západně od ostrova Kon Bon naleznete Kon Bon pinnancle. Je to špičák, který je úplně skrytý pod hladinou vody a jehož výška dolů dosahuje cca 20m. Zde není ponor vhodný pro úplné začátečníky díky této hloubce. Protože je tato lokalita na potápění otevřená volnému moři, hrozí zde i proudy ale je velice oblíbená zvlášť pro ranní ponory. Bohužel je lokalita poměrně malá a tak se Vám může zdát, že je zde v sezoně celkem plno. Díky hloubce a případnému proudu, který se dokáže rychle měnit je zde veliká pravděpodobnost pozorování hejna ryb a při troše štěstí uvidíte i žraloka. K vidění v této lokalitě jsou i měkké korály.

Richelieu Rock je pravděpodobně nejlepší lokalita na potápění v Thajsku. Je součástí Národního parku Surin, ale její podmořská příroda je nádherná. Lokalita je spíš menšího charakteru a je to vlastně pinnacle v otevřeném moři. Stěny ponoru nepadají úplně až tak kolmo, kolem 30-40 metrů. Potom se Vám zdá, že plavete chvílemi u dna.

Na vrcholu pinnaclu naleznete několik kaňonů, kterýma můžete proplouvat. Část potápěčské lokality vyčnívá i nad hladinu, a zde si můžete udělat na mělčině přestávku. Tím, že je lokalita na otevřeném moři, počítejte zde s možností vzniku proudů. Vždy tam nějaký proud bude. U mělčiny si dávejte pozor na vlny, které s vámi budou pohupovat, ať vás neťuknou o nějaký ten kámen.

Tato část lokality je velice zajímavá nahožábrými plži, ale musíte se dostat blízko ke kamenům v mělčích partiích. Pravidelně je zde k vidění i mořský koník a jiná exotická drobotina. Kolem pinnaclu uvidíte, jak se prohánějí hejna větších i menších ryb jako např. trevally, barracudy aj. Je radost ryby pozorovat, hejna jsou celkem velká a hojně se střídají. Viditelnost je dole velmi proměnlivá. Za to může plankton. Dále zde můžete vidět sasanky se svými klauny, korály jak tvrdé, tak i měkké, Při troše štěstí i sépie.Národní park, ke kterému tato oblast náleží, byl mnohokrát schválen jako nejlepší ochránce mořských zdrojů v Thajsku a byl zařazen do programu UNEP pro případné studie mořských biotopů světa.

Lokalit pro potápění je v Thajsku mnoho. Stačí si jen vybrat.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Marina Park v Thajsku

Marina park je součástí Safari parku nedaleko Bangkoku. Je to výborný rodinný výlet na celý den. Projděte se v Zoo...
více…

Safari park v Bangkoku-Thajsko

Safari World se skládá ze dvou částí a to: Safari park a Marine park/mořský park/. Celé safari se rozkládá na...
více…

Hadí farma v Bangkoku

Thajsko je exotická země, do které létá z Česka pořád více turistů. Lákají je tam památka, thajské masáže,...
více…

Největší chrám v Bangkoku Wat Pho - Thajsko

Wat Pho /chrám ležícího Buddhy/ je největším chrámem v Bangkoku a je znám hlavně svou obří sochou ležícího...
více…

Zoo v Thajsku

Zoo Dusit v Thajsku bylo původně součástí královského paláce Dusit a v podstatě bylo první thajskou zoologickou...
více…

Vodní doprava v Bangkoku - Thajsko

Pokud pojedete do Bangkoku, je nutností pro každého návštěvníka tohoto města výlet na řece. Existuje mnoho...
více…

Nejvýznamnější chrám v Thajsku Wat Phra Kaeo

Nejvýznamnějším chrámem Thajsku je chrám smaragdového Buddhy /Wat Phra Kaeo/, který se nachází v Bangkoku v...
více…

Co je to wat? Thajsko

Wat je soubor staveb, které se používají jako chrámy, kulturní centra i buddhistické kláštery. Thajské...
více…

Národní parky v Thajsku

Národní parky Thajska jsou známé svojí bohatou faunou a flórou. Poskytnou Vám pohled na nezapomenutelné scenérie a...
více…

Mořský národní park Tarutao v Thajsku

V Thajsku jsou nejen zelené parky. Raritou v této zemi je park podmořský, který se nazývá Tarutao. Toto slovo...
více…