Kuchyně v Indii

Tato země má vynikající kuchyni. Zde můžete neustále ochutnávat jak pokrmy připravené z darů moře i velké množství zcela, ale opravdu zcela vegetariánských pokrmů.

Cena základních potravin v Indii je nižší než v České republice. Maximální cenu, když to dá trochu práce, najdete vytištěnou na obalu. Ve světě platí, že je Indie zemí vegetariánů, ale jiná kuchyně je na pobřeží a jiná v horách. Ale i tak se raději připravte, že během své cesty na maso nenarazíte. Zas na druhou stranu je to tak možná i lepší. Ze zkaženého masa bývají ty nejhorší komplikace a v místních špatných hygienických podmínkách a při vysokých teplotách toho budete ušetřeni.

Tradičních jídel existuje v Indii nespočet. Liší se to oblast od oblasti. Doporučení je, raději se v restauracích a jídelnách zeptat co jídlo, které je v menu obsažené znamená. Rozdíly jsou opravdu v krajích, tak markantní, že byste mohli být zklamaní. V Indii se konzumují drobné porce jídla po celý den. Nejčastěji na ulicích uvidíte kebaby, bhají a samosy. Jsou to velmi levná jídla, které jí místní lidé neustále. Dle našeho měřítka jsou tyto jídla hodně kořeněné, ale za ochutnávku určitě stojí.

V Indii je z nápojů nejoblíbenější čaj, který si místní lidé dávají s mlékem a hodně cukru. V zimě si jej dochucují kardamomem a v létě zázvorem. Vynikající je i nápoj masala soda. Je to čerstvě otevřená sodovka, která je dochucena kořením, solí, cukrem a vymačkanou limetkou. Když budete v Indii, určitě nezapomeňte vyzkoušet i džus z cukrové třtiny. Ten sice nevypadá moc vábně, ale výborně chutná. Prodavač vám ho vyrobí přímo před vámi na mechanickém lisu. Máte záruku, že je opravdu čerstvý:-).

Pokud si budete chtít dát pivo, tak jen v turistických oblastech a to jen ve státě Goa, kde se vyrábí. Pivo v Indii je ve většině případů světlé a má 5% alkoholu. Cena piva se pohybuje ve státě Goa kolem 50 RP na láhev, ale ve vnitrozemí již zaplatíte 90 – 120 RP za láhev. Kingsfisher je nejoblíbenější značka piva mezi turisty a seženete ji všude. Dalšími značkami jsou Dabsberg, Royal Challenge, Golden Eagle a Sandpiper. Vyzkoušejte i původní indický alkoholický nápoj Feni, který pochází z Goa. Tento nápoj se vyrábí z kokosu, nebo kešu. Kokosový není moc dobrý, ale Feni, který je vyrobený z plodů kešu stojí za ochutnání.

V Indii neuvidíte skoro vůbec polévky. Ty se připravují zřídka. Ale jedna z nich je v Indii vyhlášená. Je to mulligatawny. Za polévku lze považovat i dhál. Základem této „polévky“ je hrách, čočka nebo jiná luštěnina. Pokud místní lidé podávají polévku s chlebem, tvoří to jeden z chodů oběda nebo večeře. Na každém rohu se v této zemi setkáte například se zeleninovými pakorami, kebabem, bhají, samosy, kousky smaženého kuřete, oplatkami pappadum. Určitě ochutnejte.

V Indii se pěstuje neuvěřitelně moc druhů zeleniny. Celá indická kuchyně, je založena především na pečených či smažených kouscích zeleniny v různých kombinacích a samozřejmě na přítomnosti nejrůznějších druhů koření.

Maso v Indii

Pokud se bude hovořit o mase, tak lze říci, že je nejpopulárnější drůbeží a za ním trochu zaostává skopové. Kuřecí maso patří v Indii k těm častějším druhům pro přípravu pokrmů. Ve většině indických jídel se používá kuře nakrájené na malé kousky, které jsou dobře obaleny v těstíčku s koření, aby důkladně nasály jeho chuť. Pokud budete chtít ochutnat některou z indických kuřecích specialit, doporučujeme například kuře tandoori, kuřecí dhansak, kuřecí birjání, kokosové kuřecí kari, kuřecí madrás, tikka masala, dopiazah nebo klasické kari.

Hovězí maso se v Indii nesmí vůbec jíst, neboť je v této zemi kráva posvátná. Samozřejmě, že se setkáte i s hovězím masem, ale moc málo. Buvol se totiž netěší stejné ochraně jako kráva. Konzumace vepřového masa není v Indii zakázána, ale podléhá omezením určitých náboženským předpisům. Jedním z nejběžnějších způsobů přípravy jídel obsahujících maso je kari. Jedná se o malé kousky masa v kořeněné, většinou velmi ostré omáčce a přílohou bývá rýže. Pokud budete mít v Indii chuť na řízek, musíte si na něj zajít do těch dražších restaurací pro turisty.

Mořské plody a ryby

Tyto suroviny jsou součástí indického jídelníčku v pobřežních oblastech. Ve vnitrozemí rybu nehledejte. Ani u velkých řek, rybáře nehledejte. Nejběžnější a nejoblíbenější jídla v Indii z ryb a mořských plodů jsou například: klasicky pečená ryba, ryba tandoori, královské balti krevety, krevetí patia, pikantní červené krevety, krevetí madrás, krevety bhúna. Pokud budete chtít ochutnat i delikatesu jako královská kreveta nebo tygří, můžete, ale připravte si peněženku a větší obnos.

Vegetariánská jídla

Většina místních lidí patří mezi vegetariány a jejich kuchyně vám nabídne velký výběr vhodných jídel. Mezi nejpoužívanější zeleninu v této zemi patří brambory, baklažán, všechny druhy luštěnin, květák a rajčata. Do některých jídel vám přidají i lehký sýr panir. Ten patří mezi skutečné pochoutky a určitě stojí za ochutnání. Jídelníček se v Indii hodně liší dle oblastí, a může být až neuvěřitelně pestrý.

Základ je vždy zeleninový chod, zvaný obvykle sabdží. Jako příloha je skoro vždy rýže a často také prosté chlebové placky. K jídlu se podávají různé zeleninové přílohy, jako jsou jako například saláty nebo čatný – pálivé rozemleté ovoce. Místní lidé ve většině případů z hliníkových táců či podnosů, které mají několik oddílů pro jednotlivé chody a přílohy. Z vegetariánských jídel jistě stojí za zmínku panír v rajčatové či jiné omáčce, bramborové kari, zeleninové pullao, zeleninová korma, kari okra, fazole á la gujarati, fazolové klíčky se špenátem, květáková kheema, pikantní žampióny apod.

Saláty

Toto jídlo je v Indii velice jednoduché. Většinou se použije jen několik ingrediencí, které se zalijí zálivkou. Základem zálivky je citronový džus. Velmi často jsou saláty jako součást hlavního jídla, nebo je podáván jako předkrm. Nejčastějšími druhy salátů jsou: salát z rajčat a cibule, hlávkový salát s koprem, salát z okurek, máty a bazalky, zelný salát nebo salát z mrkve a mandarinek.

Dhály

Toto je výraz v Indii pro luštěninu, která je jedna z hlavních surovin indické kuchyně. Čočka, fazole a hrách tvoří základ polévek i jiných jídel, a to zejména kaší. Lidé na venkově jedí prosté kaše velmi často a vystačí si k ní s obyčejnou chlebovou plackou. Pokud je dhál řidký – má podobu polévky, je velmi často naléván na rýži. Jindy je tento pokrm zase velice hustý a kořeněný, a smíchaný se zeleninou. V tomto případě se podává s indickým chlebem. Většinu luštěnin místní lidé vaří dlouho a pomalu. To také odpovídá indickému způsobu života, nikam totiž nepospíchají. Ochutnat můžete například následující druhy dhálů: prostý indický dhál, červená čočka a omáčka z rajčat a cibule, ostrá bombajská čočka, zeleninové a čočkové kari, pikantní cizrna s cibulí a rajčaty nebo čočka s purí.   

Rýže

Rýže je neodmyslitelnou součástí při přípravě indických jídel. Za nejkvalitnější se zde považuje dlouhozrnná rýže, např. baseti, která roste hlavně na úpatí Himálaje a prodává se pokud možno co nejstarší, protože zráním získává speciální vůni a lahodnou chuť. Kromě prosté bílé rýže se můžete v Indii setkat i se složitějším způsobem její přípravy. Za pozornost také stojí i šafránová rýže s růžovou vůní, různě kořeněná rýže nebo kari rýže.

Chlebové placky

Indický chléb jsou takové nekvašené ploché placky, které jsou ve většině případů přílohou k různým jídlům. Tyto placky místní lidé používají i přidržení nebo k nabírání jídla. Vlastně jim placky nahrazují příbory. Indický chléb se dělá pouze z mouky a vody. Sem tam se do něj přidává trochu koření. Ten správný tvar se získává hnětením a válením. V Indii se velmi často používá na přípravu placek vydutá pánev – tava. Ale běžně se setkáte s pečením v hliněných pecích postaru.

Chlebové placky bývají moc dobré a určitě stojí za ochutnání. Podávají se ještě horké a nemusíte se bát, že se na vás nedostane. Pec v jídelnách peče většinou po celý den. Zásoby těchto placek se nedělají, neboť by rychle oschly. Nejběžnějšími druhy chlebových placek jsou čapátí, bhútory, nán, kořeněné paráty z hrubé mouky a purí.

Dezerty

V Indii jsou ve většině případů dezerty velice syté a sladké. Vždy obsahují mléko, cukr a tuk. V mnoha částech Indie nelze kvůli velikému horku mléko skladovat, takže se vyrábí jistý druh kondenzovaného mléka. Oblíbenými příchutěmi jsou pro dezerty kardamom, pistácie, mandle, kokos, či růžový olej a nejčastěji se nazývají kulfi, gulab jaman, šríkand aj.

Stolování v Indii

Způsob stolování je zde zcela jiný než v Evropě. Příbory se v Indii běžně nepoužívají, nanejvýš lžíce. Ve většině případů ani ta a jí se pouze pravou rukou. Místo příboru si místní lidé pomáhají chlebovou plackou, kterou jídlo nabírají. V Evropě není běžné přehrabovat se v jídle rukama, a nemusí nám to moc vyhovovat. Místní lidé to většinou chápou a tolerují, pokud třeba jíte levou rukou. Oni sami ji považují za rituálně nečistou. Levou ruku totiž používají na toaletách, kde bývá místo papíru k dispozici pouze voda. V mnoha případech proto turistům k jídlu raději rovnou dávají lžíce:-).

A opět, jelikož jsme v Indii, tak se nabídka jídel značně liší, kraj od kraje. Jako všude jinde i zde platí, že čím chudší kraj, tím prostší kuchyně. Neznamená to, že by byla ale méně chutná. V levných jídelnách si můžete dát i špaget y se zeleninou a jiné bezmasá jídla, která známe i z Evropy. Připravují se zde výhradně jen kvůli turistům. Místní lidé je obvykle nejedí. V některých restauracích, například v Lehu, zahrnuje velmi pestrá nabídka téměř vše myslitelné, včetně masa nebo pizzy a jíst zde se opravdu vyplatí. Počítejte s tím, že jakmile vyrazíte do hor, budete mít jídelníček o mnoho skromnější. Čekají na vás luštěniny, rýže, sem tam těstoviny a velmi výjimečně vajíčka.

Základním pravidlem v Indii je, že byste měli jíst jen to co je dobře uvařené, nebo se dá loupat. Odmítejte led a nápoje požadujte jen v originálním obalu a uzavřené. Při návštěvě restaurace vždy platí, že čím více lidí, tím je restaurace či jídelna lepší a jídlo bude čerstvé. Zásadně se vyhýbejte prázdným restauracím, neboť místní lidé určitě vědí, proč tam nechodí.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Sport /zábava/ v Indii

Mezi nejoblíbenější sport Indů je kriket. Indové jsou tímto sportem přímo posedlí. Hrají ho jak malé...
více…

Dillí /Delhi/ - hlavní město Indie

New Dillí je hlavním městem v Indii a po Bombaji je to druhé nejvíce zalidněné město v Indii.  Se svým...
více…

Pláže v Goa Indie

V Indii naleznete podél dlouhého pobřeží mnoho zátok a zálivů, které mají nádherné pláže v jižní i severní...
více…

Tradice a svátky v Indii

V Indii se po celá staletí dodržuje řada, pro Evropany nepochopitelných zvyků a obřadů. Některé z nich jsou až...
více…

Doprava v Indii

Z ČR se do Indie dopravíte nejlépe letadlem. Vystoupíte na letišti v Mumbaji zhruba po 7 – 11 hodinovém letu – dle...
více…

Náboženství v Indii

Náboženství se stalo v Indii neodmyslitelnou součástí každodenního života místních lidí. V Indii je hlavním...
více…

Indie

Indie je sedmá největší země na světě. Tato země má rozlohu 3 287 590 kilometů2. Se svou více jak miliardou lidí...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…

Unikátní hotel s deštným pralesem v Dubaji

Hotel s vlastním bazénem? Ale hotel s vlastním lesem, to už bude unikát! Budují ho v Dubaji a nebude to ledajaký les,...
více…