Tokio /Tokyo/ v Japonsku

Hlavní město Japonska se rozkládána březích řeky Sumida. Tokio je zároveň také největším městem v zemi.

Tokio se nalézá na ostrově Honšú, kde jeho břehy omývá Tokijský záliv. Pokud navštívíte toto město, bude to pro vás nezapomenutelný zážitek. Tokio je neskutečně velké město, které je zaplaveno mrakodrapy a milióny lidí. Původně na místě Tokia, byla jen malá vesnička Edo. V roce 1590 se vesnice změnila v mocenské sídlo vládců /šogunů/. V roce 1868 bylo sídlo přejmenováno na Tokio a bylo ustanoveno jako hlavní město. V dnešní době je Tokio domovem pro 12 milionů obyvatel a sídlem japonského císaře.

Toto dnes super moderní město se neustále rozvíjí a je plné nových výškových budov. V těsném sousedství těchto budov naleznete i historické skvosty starého Eda. Srdcem Tojia je tzv. Centrální Tokio, kde se nachází velká obchodní centra, čtvrť Ginza a Nihonbaši. Naleznete zde i knihkupeckou čtvrť Džinbočó, Akihabarus s levnou elektronikou nebo rybí trh Cukidži.

Západní čtvrť v Tokiu pod názvem Šindužuku je plná mrakodrapů, v kterých sídlí mnoho firem. V této části Tokia pracuje denně zhruba 250 000 lidí. Protože jsou tady nejdražší pozemky, hledají si zde pracující lidé bydlení dál od centra a každý den využívají městkou hromadnou dopravu. Velice zajímavou budovou ve městě je Tokijský městský úřad, který projektoval Tangem Kenzó. Tato budova se stala výraznou dominantou města.

Východní Šindžuku je tase plná barů, kin, zábavních podniků a naleznete zde i ulici červených luceren:-). Místní lidé se chodí do východní Šindžuku bavit a trávit volné chvíle. Mladší generaci spíš potěší čtvrť Šibuja, kde naleznete velké množství obchodních domů a různých prodejen. V této čtvrti naleznete všechny možné poslední módní výstřelky a oblečení světových značek. V bludišti úzkých uliček ve čtvrti Dógenzaka naleznete mnoho ukrytých barů, nočních klubů a hodinových hotelů.

Nejrozlehlejší zelenou plochou ve městě je park Ueno, kde nacházejí obyvatelé Tokia oázu klidu. V parku Ueno stojí mnoho muzeí, svatyní a chrámů, které doplňují jezírka s lodičkami. V parku naleznete například i Tokijské národní muzeum, které uchovává velikou sbírku archeologických artefaktů a japonského umění. Muzeum se skládá ze čtyř objektů. V parku si můžete projít i nejstarší zoologickou zahradu v Japonsku. Dominantou celého parku je pagoda, která má pět podlaží.

Pokud budete na severu Tokia, nezapomeňte navštívit chrám Sensódži, který je považovaný za nejposvátnější chrám v celém Tokiu, ke kterému zamíří mnoho věřících lidí. Ti zde vykonávají tradiční obřady. Navštivte i pěkně upravený park Šiba, kde naleznete chrám Tokugawů, který byl založený v roce 1393. Dominantou parku je Tokijská věž, která je vysoká 333 metrů. Věž byla dokončena roku 1958 a svou výškou přesahuje i pařížskou Eiffelovu věž. V Císařském paláci, který byl dostavěn roku 1590, žije dodnes japonský císař se svou rodinou. Palác je pro veřejnost otevřen jen dvakrát ročně. Obklopují ho veliké, rozsáhlé veřejné parky, které jsou plné zeleně a naleznete v něm i vodní příkop. Na východní straně od paláce naleznete kamenný dvou obloukový most Nidžúbaši, který byl postaven v roce 1888.

V okolí centra Tokia najdete i několik zajímavých lokalit a institucí. Můžete zde navštívit například Muzeum japonských lidových řemesel, hudební a divadelní komplex Opera City, zahradu Rikugien nebo čtvrť, kterou proslavilo sumó – Rjógoku. V této čtvrti bydlí nejslavnější obyvatelé Tokia – zápasníci sumó. Velice často je můžete potkat na procházce. Jsou oděni jen do tenkého bavlněného kimona. V městě Tokio, také naleznete i Národní stadion sumó, kde se odehrávají napínavé zápasy. Uvnitř stadionu naleznete i Muzeum sumó, kde si můžete prohlédnout podobizny všech velmistrů za posledních 200 let.

I když je Tokio velice rozlehlým městem, tak kvůli velikému počtu obyvatel se v něm šetří každým volným místem. Proto se nedivte, kdyže střeše domu naleznete třeba bazén nebo tenisový kurt. Počítejte s tím, že v Tokiu je všude přelidněno, jak v obchodech, na ulicích i v městských dopravních prostředcích. Toto město je i proslulé tím, že nenajdete nikde jména ulic a systém číslování budov je tak komplikovaný, že skoro nic nenajdete. Ale! Nepropadejte panice, neboť místní obyvatelé jsou příjemní a ochotní vám pomoci.

Tokio je považováno za jedno z nejbezpečnějších měst na světě, i když je tak přelidněné. Japonci mají tvrdou výchovu, díky které mají morální hranice a prostě je spousta věcí, které si nedovolí. Japonec si nedovolí na někoho se zaujatě dívat, obtěžovat někoho nebo dokonce něco ukrást. Považují to za velice neslušné. V Tokiu se tím pádem setkáte s neuzamčeným autem na ulici, nebo dokonce s nezamknutým domem.

Pokud chcete navštívit Tokio, vyhraďte si na to určitě nejméně týden. Tato metropole pulzuje rušným životem jak v noci, tak i přes den, a pobyt v tomto městě bude pro vás jedinečná zkušenost a zážitek na celý život.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zoo v Tokiu - Japonsko

Zoo v Tokiu bylo založeno roku 1882 a je to nejstarší Zoo Japonska.  Zoo se rozléhá na ploše 14,3 hektarů...
více…

Přehrada Kurobe a Alpská cesta

Pokud si chcete dopřát trochu klidu od chrámů, velkoměst či svatyní vydejte se do hor. Japonské alpy vám nabídnou...
více…

Posvátná hora Fudži /Fuji/ v Japonsku

Západně od Tokia na ostrově Honšú se nalézá nejvyšší japonská hora Fudži, která je vysoká 3776 metrů nad...
více…

Ubytování v Japonsku

Tak jako každá země, má i Japonsko v nabídce mnoho možností přenocování. V této zemi budete mít na...
více…

Japonská kuchyně

Japonská kuchyně je výborná. Má blahodárný vliv na zdraví, vitalitu a dlouhověkost člověka. To je také jeden z...
více…

Japonské festivaly v Tokiu

Festivalů je v Japonsku mnoho. Většinou se konají proto, aby si lidé připomenuli zvyklosti dávných dob, a aby...
více…

Čajový obřad – Čado v Japonsku

Čaj přišel do Japonska z Číny společně s buddhismem. Čajové obřady se ale dočkaly svého rozmachu kolem 13....
více…

Doprava v Japonsku

Letecká doprava: Máte-li nedostatek času, použijte pro vzdálené destinace v Japonsku leteckou dopravu. Tato...
více…

Sluneční brýle na sport a venkovní aktivity

Kvalitní sluneční brýle spolehlivě ochrání oči při venkovních sportovních aktivitách a toulkách přírodou. A to...
více…

Léto je tu, vyrazte do přírody!

Příroda dělá s naší duší hotové zázraky. Využijte krásné letní počasí a vyrazte do přírody sami, se svou...
více…